ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

Slovensko má v zásobníkoch plyn na najbližšiu vykurovaciu sezónu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MH SR |MM|  Štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP) už má v zásobníku dostatočné množstvo zemného plynu na pokrytie nadchádzajúcej vykurovacej sezóny pre priemysel ako i domácnosti. „Dnes môžeme s konečnou platnosťou oznámiť, že Slovensko má plynu dosť na celú budúcu vykurovaciu sezónnu, teda až do konca marca 2023. Pri súčasnom nastavení priemyslu a jeho odberov nepríde k žiadnym obmedzeniam priemyslu či domácností,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík. Na tlačovej konferencii o tom informoval spolu s generálnym riaditeľom SPP Richardom Prokypčákom.

Aktuálna naplnenosť slovenských zásobníkov zemného plynu pokrýva  49 % celoročnej spotreby, čím sa Slovensko zásobami zaradilo na druhé miesto v Európe. Ako zdôraznil minister hospodárstva, zásobníky sa podarilo naplniť napriek skráteniu dohodnutých dodávok ruského Gazpromu od polovice júna až do úplnej odstávky plynovodu Nord Stream 1 pre plánovanú údržbu začiatkom júla. SPP nahrádza výpadky plynu z Ruska dodávkami plynu zo Severného mora a zároveň dovozom skvapalneného plynu LNG lodnými tankermi. „Aj keď od zajtra nepritečie ani meter kubický plynu z Ruska, pokiaľ budú dodržané iné zmluvy, sme vybavení až do konca vykurovacej sezóny budúceho roku,“ uviedol minister Richard Sulík. Zároveň uviedol, že zásoby sú dostatočné i v prípade, ak sa dodávky plynu z Ruska neobnovia. Ďalšie vtláčanie plynu do zásobníkov spolu s generálnym riaditeľom SPP nepovažujú za efektívne. Na uskladnenie bude SPP nakupovať ďalší plyn iba v prípade, že to bude cenovo výhodné.

Generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák zároveň informoval,že SPP má rovnako vytvorené rezervy v prípade, že niektoré dodávateľské firmy ukončia svoju činnosť a odovzdajú licencie.

Ako ďalej minister hospodárstva informoval, v prípade presunu výroby veľkých zahraničných firiem na Slovensko a ich prípadnej väčšej potreby plynu môže nastať situácia, že ich odbery nebudú držané. „Tam sa môže stať, že dodatočné dodávky nebudú,“ pripustil. Všetky odbery, ktoré však v slovenskom priemysle bežia dnes, budú dodržané.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Jednu zimu vydržíme, nebudeme kúriť vyrábať a Rusko skrachuje. Embargo, embargo, nespočetné embargá a Rus ešte neskrachoval. Zatiaľ krachuje únia, Američania sa tešia zarobia na zbraniach plyne. Vojna na Ukrajine je pre Ameriku zisková. Počúvajme ameriku aj naďalej.

  2. Takže, otázka zní, kolik zemí oškube Slovensko o plynové zásoby, které prý má nejvíce naplněné zásobníky s plynem v celé EU? Zásobníky jsou v zemi pod Tatrami prý naplněny na 49% a Slovensko se prý musí se zeměmi EU podělit, zaznělo ve čtvrtek na radě EU v Bruselu. A slovenský premiér teď prý neví, jak na to reagovat, aby svým výrokem nevyvolal buď nelibost v Bruselu, anebo naopak nepokoje na Slovensku ve chvíli, kdy přijdou první mrazy na podzim.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img