ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

MV SR: Všetky kroky v súvislosti s vojnou na Ukrajine sú už plne v gescii štátu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM| Veľkokapacitné registračné centrum v Michalovciach, v ktorom doteraz spolupôsobila súkromná spoločnosť, prešlo od 11. júna pod kompetencie Hasičského a záchranného zboru. Zabezpečené budú všetky doterajšie služby pre odídencov prichádzajúcich z vojnou postihnutej Ukrajiny.

„Od vypuknutia vojenského konfliktu na Ukrajine Ministerstvo vnútra SR zabezpečuje činnosti súvisiace nielen s ochranou vonkajšej Schengenskej hranice a kontroly vstupu občanov na Slovensko, ale aj ďalšie procesy súvisiace napríklad s poskytovaním statusu dočasného útočiska, núdzovým ubytovaním či preplácaním výdavkov za ubytovanie,“ uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec.

Významným krokom v procese budovania infraštruktúry na zvládnutie utečeneckej krízy bolo vybudovanie veľkokapacitného centra v Michalovciach (VKC) a jeho spustenie 14. marca 2022. VKC v Michalovciach spočiatku plnilo úlohy pri registrácii odídencov následnému udeleniu statusu dočasného útočiska. Služby boli následne rozšírené, s cieľom odbremeniť bezprostredné okolie hraničných priechodov. Pod velením HaZZ boli zadefinované všetky požadované funkcionality, pričom v oblastiach, pri ktorých v tom čase boli vyčerpané limity, bola využitá súkromná firma.

Platnosť rámcovej zmluvy s dodávateľskou spoločnosťou skončila 10.júna 2022. Jej predĺženie nie je plánované, preto v gescii HaZZ a v spolupráci so Sekciou krízového riadenia MV SR boli zahájené aktivity na prevzatie činnosti a zabezpečenie služieb vo VKC Michalovce. Koordinátori, vrátane tlmočníkov, psychologickej pomoci či administratívnych pracovníkov súkromnej firmy boli nahradení príslušníkmi HaZZ, zamestnancami SKR alebo zabezpečením okresným úradom. 

Nahradené bolo taktiež materiálno-technické vybavenie vrátane stanov a ich  vnútorného vybavenia. Tiež došlo k prebratiu informačných systémov, ktoré sú využívané na registráciu prichádzajúcich do VKC Michalovce, či nábor nových dobrovoľníkov.

„Všetkým zložkám, ktoré sa podieľali na prebratí a zabezpečení  riadneho fungovania veľkokapacitného centra v Michalovciach patrí moja vďaka. Okrem tých, ktorých vidieť priamo na mieste by som chcel poďakovať aj tým, ktorí zabezpečovali samotné vybavenie VKC,“ ocenil nasadenie všetkých zložiek šéf rezortu vnútra Roman Mikulec.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Keď sú odteraz všetky kroky v rukách štátu, to znamená, že sa politikom blízke súkromné firmy už dobre nažrali. Samozrejme z peňazí daňových poplatníkov.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img