ISSN 1337-8481

piatok, 3. mája, 2024

Frajeri z Komenskej

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ZŠ Jana Amosa Komenského je najstaršou školou v meste Sereď. Od roku 1963 má množstvo absolventov pôsobiacich v rôznych oblastiach s rôznorodými záľubami, ktorí na svoju školu nezabúdajú a pokiaľ majú dobrý nápad, neváhajú sa ozvať.

Medzi našich absolventov patrí aj stavebný inžinier Marcel Krivosudský, ktorý vo voľnom čase hrá na gitare v seredskej metalcore kapele. Spolu s ďalšími členmi kapely Not yet awake (NYA):  Andrejom Dubničkom, Romanom Hlinkom, Romanom Stražancom a Matejom Komlóšim, stojí za úspešnou skladbou Frajeri z Komenskej.

Takmer rovnako starý ako chlapci z kapely NYA je aj ďalší absolvent našej školy –  filmár Pierre Fabo, ktorý okrem iného natáča videoklipy pre slovenských umelcov. Tvorby školského videoklipu sa bravúrne zhostil  ako režisér, kameraman  a scenárista v jednej osobe.   Pieseň ho oslovila už pri prvom počutí a v hlave sa mu zrodil skvelý scenár.

Nakoľko nie je bežné, aby mala škola svoju pieseň, zaujímalo nás, ako to celé vzniklo, a preto sme chlapcov vyspovedali.

Marcel:  Keď človek pochádza z rodiny plnej učiteliek, nikdy vlastne školu neopustí. Väčšina mojich učiteľov sú kolegovia alebo kamaráti či už mojej mamy, tety, alebo babky, a preto sa s nimi stretávam častejšie ako bývalí spolužiaci. Rád s nimi spomínam na školské časy, ale i debatujem o súčasnej škole.

Dištančné vzdelávanie prispelo k tomu, aby som si „zopakoval“ učivo, ktoré mama z domu učila a intenzívnejšie si zaspomínal  na obdobie, ktoré som prežil v laviciach na ZŠ Jana Amosa Komenského v Seredi.

Keď si teraz s odstupom času na základnú školu spomeniem, pamätám si kopu hlúpostí, ktoré sme so spolužiakmi postvárali a samozrejme aj výrazy učiteľov. Pamätám si prvú päťku, ktorú som dostal, nekonečné množstvo súťaží, ktoré som absolvoval, výletov či exkurzií a áno, pamätám si ešte niečo aj z učebníc. Avšak najviac, čo mi škola okrem vedomostí a zážitkov dala, je množstvo kamarátov. A keďže dnes je to už skoro 20 rokov od môjho nástupu do prvej triedy, dovolím si tvrdiť, že tieto priateľstvá sú tie pravé.

Počas prvej vlny pandémie sme zostali zavretí doma a tým pádom sme nemohli s chalanmi hrať tak intenzívne, ako by sme chceli. Tak sme vymýšľali nové piesne. Keďže sa náš dom zmenil na školu, napadlo mi zložiť pieseň o škole. V songu „Frajeri z Komenskej“, ktorý sme škole s chalanmi venovali, sme vychádzali z nostalgie na školské obdobie, no  zároveň sme chceli vymyslieť text, ktorý by vystihoval práve moju „alma mater“, oslovil súčasné deti, aby mali pocit, že ich škola je výnimočná, aby boli hrdé na svoju školu a aby si už teraz uvedomili, že v škole okrem nadobúdania vedomostí zažijú aj kopec zábavy.

Logická pre nás bola aj voľba hudobného štýlu, pretože v období, keď sme do školy chodili my, všetci sme počúvali punk-rock a dnešné deti už netušia, ako znie. V auguste 2020, kedy pieseň vznikla, sme vzali niekoľko žiakov do nahrávacieho štúdia. Mali možnosť zistiť, že naspievať pieseň je niekedy náročné a vyžaduje si to čas.

Skladbou  sme chceli deťom odkázať, aby si celé školské obdobie naplno užili. Máte super modernú a akčnú školu, kopu fakt dobrých učiteľov a možností. Vezmite si z toho čo najviac, aby ste aj vy mali na čo spomínať!

Pierre: Keď som videl Základnú školu Jana Amosa Komenského, tak som bol veľmi prekvapený, pretože po viac ako 10 rokoch, čo som z nej odišiel, prešla viacerými inováciami, až som ju skoro nespoznal. Keď som natáčal videoklip, stále som si hovoril, že dnešné deti majú omnoho väčšie možnosti ako my. Na škole som videl kopec pokrokových vecí, o ktorých sme my mohli len snívať. Je vidieť, že škola učí deti skvelými spôsobmi.

Spomínam si, že som sa veľmi nerád učil a musel som sa veľmi prekonávať, aby som sa dokopal niečo naučiť. Na škole som videl, ako sa deti učia hravým spôsobom, ako ich to baví a tiež, že majú́ veľa pomôcok a technológií́,  ktoré́ im to uľahčujú́.

Za tie roky je škola omnoho farebnejšia, ako si na ňu spomínam ja a pri natáčaní videoklipu som bol veľmi rád, že som stretol zopár mojich starých učiteľov.

Som rád, že ma chalani oslovili, hoci s deťmi sa pracuje trochu náročnejšie ako s dospelými,  ale Tomáško (hlavná postava) bol skvelý, pani učiteľky a deti boli tiež super. Bola to pre mňa nová, obohacujúca  skúsenosť.  Nechal som sa nahovoriť, pretože tú školu mám rád, strávil som na nej zopár rokov.

Napriek tomu, že skladba vznikla ešte v roku 2020, natáčanie videoklipu oddialila pandémia. Naším cieľom bolo, aby  si účinkovanie v klipe užili samotní žiaci. Natáčalo sa v dvoch etapách – v prvej sa točili zábery v triedach a učebniach a po Pierrovom návrate z Ameriky, kde točil videoklip pre slovenského rapera, školu navštívili aj chlapci z kapely a natočili sa spoločné scény.

Natáčanie bolo pre nás všetkých zážitkom, na ktorý budeme ešte dlho spomínať. Tešíme sa, že sa pieseň páči nielen našim žiakom, ale aj širokej verejnosti. (Klip je dostupný na: https://www.youtube.com/watch?v=nCjRbhc_RPU)

Sme vďační našim bývalým žiakom, ktorí nezabudli na svoju školu, a vďaka ich spolupráci, ochote a láske k hudbe vznikla skvelá vec, za ktorú škola nedostala žiadnu faktúru.

PaedDr. Paulína Krivosudská

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img