ISSN 1337-8481

pondelok, 29. apríla, 2024

Vyrába magnetky s dominantami Serede

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

zda ani neexistuje človek, ktorý by neprišiel do styku s magnetkou. Ide o suvenír, vďaka ktorému si uchovávame spomienky na navštívené miesta alebo udalosti. Obdarovávame nimi svojich rodinných príslušníkov či priateľov. Mesto Sereď má množstvo pamiatok, ktoré by sa na magnetkách krásne vynímali. To si povedal aj Matej Tencer, ktorý sa rozhodol takýto druh suvenírov s dominantami Serede vyrábať. Prvé kusy sú už na svete a preto sme sa spoločne pred niekoľkými dňami na túto tému porozprávali.

Pán Tencer Vy podnikáte v oblasti interiérového a exteriérového dizajnu, architektúry či stavieb architektonických modelov. Všetko toto nemá ďaleko k rôznym ozdobným predmetom. Ako vznikla myšlienka vyrábať práve magnetky?

Myšlienka vyrábať magnetky vznikla približne pred 4 rokmi, keď som sa vrátil z Milána, kde som si kúpil magnetku, ktorá bola iná oproti bežne dostupným na trhu. Bol som ňou taký fascinovaný, že som sa rozhodol si podobnú vyrobiť. Keďže Sereď je moje rodné mesto a celý život som tu vyrastal, bolo rozhodnuté, čo bude prvým motívom na magnetke. Hneď ako som začal študovať a hľadať technológiu výroby podobnej magnetky, som narazil na viacero problémov. Problémy sa týkali najmä samotnej technológie, ktorá nie je na našom trhu dostupná a neskôr som prišiel na to, že celý proces je patentovaný a vyrába to len jedna talianska firma. Samozrejme, do úvahy mi prišla myšlienka dať si to u nich vyrobiť. Bohužiaľ, ak si dobre pamätám, ich podmienka bola odobrať na jednu zákazku aspoň 5 000 ks a ako predpokladáte, to bolo absolútne neakceptovateľné. Práve v tom momente smeroval celý nápad do ́ ́zásuvky ́ ́ ako mnoho iných a nejaký čas tam aj zostal. Ako čas plynul, tak som sa v určitom bode podnikania rozhodol rozšíriť svoje služby o niečo, čo nie je bežne dostupné pre širokú verejnosť. Práve preto som sa rozhodol o zakúpenie poloprofesionálnej 3D tlačiarne, ktorá dáva množstvo možností na jej využitie. V dobe zakúpenia som nemal konkrétne predstavy čo vyrábať, ale rozhodne som vedel, že chcem túto technológiu ponúknuť všetkým a nie len firmám, developerom alebo rôznym štúdiám. Nemusel som dlho rozmýšľať nad tým, čo vyrobiť ako prvé. Otvoril som pomyselnú zásuvku a ihneď som siahol po poslednom nápade – výroba magnetiek pre naše mesto. Zmenil som koncept výroby, ktorý som prispôsobil pre 3D tlačiareň a netrvalo dlho a na
svete boli prvé skúšobné prototypy.

Spomínali ste, že magnetky sú vyrobené 3D technológiou. Opíšte prosím čitateľom postup prác.

V prvom rade je dôležité mať 3D dáta objektu v počítači, ktorý chcete tlačiť. Tu sú na výber tri možnosti:

1. stiahnete / zakúpite si existujúci model z internetu,

2. dáte ho niekomu namodelovať presne podľa vašich predstáv a požiadaviek

3. spracujete si ho sami.

Ja som samozrejme volil možnosť 3, takže som si celý model a jeho koncept vymyslel a vytvoril sám. Ak už máte vytvorený model, nasledujúci krok spočíva v príprave konkrétnych dát a ich prevod do súboru, ktorý vie 3D tlačiareň prečítať. Potom si stačí už len zvoliť materiál, jeho farebnosť, dať ho do tlačiarne a môžete pustiť tlač. Dĺžka a kvalita tlače je veľmi individuálna pri každom modeli a nedá sa určiť vopred. Všetko závisí od toho, čo klient vyžaduje vo výsledku. Všeobecne sa bavíme o tom, že tlač môže trvať 10 minút, ale aj niekoľko desiatok hodín a kvalita výstupu môže byť drsná s výrazným rastrovaním, ale aj hladká ako každý iný striekaný výrobok do formy z plastu. Po dokončení tlače je potrebné opatrne odstrániť výrobok z tlačovej plochy a následne ho očistiť od zvyšného materiálov alebo podporných prvkoch. Tieto prvky slúžia ako statická opora modelu pri tlači a zabezpečujú to, že sa model v procese nezrúti. Po vytvorení a očistení modelu je možné odovzdať klientovi finálny výrobok. Ak sa jedná o stavbu architektonických modelov, tam je to trochu zložitejšie keďže je potrebné jednotlivé časti lepiť a skladať.

Aký materiál používate?

Materiálov je momentálne na trhu veľmi veľa a každý jeden má iné technické vlastnosti a iný postup spracovania. Dokonca sú materiály, pre ktoré musíte mať vlastnú 3D tlačiareň alebo aspoň odolnejšiu tlačovú trysku. To sa bavíme o materiáloch, ktoré majú primiešané kúsky kovu alebo iné abrazívneprvky. Tlačiareň, ktorú používam ja, je vhodná na tlačenie bežných materiálov. Tie sa delia do rôznych kategórií, kde každý materiál má iné vlastnosti. Niektoré sú odolné voči tlaku, iné voči slnku, ľahšie sa opracúvajú v rámci postprocesu alebo sú stabilné do vysokých teplôt a podobne. Opäť sa dostávame k tomu, že sa to nedá zovšeobecniť a každý model je potrebné individuálne posúdiť a vybrať preň najvhodnejší materiál. Napríklad pri výrobe magnetiek používam materiál PLA (polylactic-acid / kyselina polymliečna), ktorý je aj z ekonomického hľadiska najrozumnejší. Je to biologicky odbúrateľný materiál z kukuričného alebo zemiakového škrobu prípadne z cukrovej trstiny a vyznačuje sa dobrou odolnosťou, je tvrdý a pružný a odoláva teplotám do 60°C. Nevýhodou je, že nie je vhodný pre vonkajšie použitie a pre teploty nad 60°C. Pre účely výroby magnetiek, ktoré sú určené na interiérové použitie bez mechanického zaťaženia je to najideálnejší materiál.

Ako námet na prvotnú magnetku Serede ste si vybrali kostol a starú časť mestského úradu. Čím Vás oslovili práve tieto budovy ?

Netvrdil by som, že ma oslovili. ale použil som ich práve pre ich polohu. Každý, kto čo i len prechádza cez mesto ich vidí, nakoľko stoja pri hlavnej ceste a práve preto ich považujem za poznávacie znamenie Serede. S odstupom času som si ale uvedomil, že to chce niečo nové, iné a ideálne aby to odkazovalo na históriu. Medzičasom sa k nám vrátil dlho stratený legionár a to bol bod zlomu, kedy som si povedal, že idem urobiť redizajn pôvodnej magnetky. No nechcel som len jednoducho pridať legionára a považovať to za hotovú vec. Preto som sa rozhodol urobiť malý verejný prieskum medzi ľuďmi a zistiť ich názor na to, čo si vedia predstaviť mať vyobrazené na mestských magnetkách. A musím sa priznať, pozitívne ma prekvapili s návrhmi a je z čoho vyberať.

Viem, že plánujete vyrobiť aj ďalšie magnetky s inou tematikou Serede. Už máte vybrané témy?

Vďaka prieskumu sa mi naskytlo spracovať ihneď niekoľko tém. Nie je možné ich všetky zaradiť do výroby, ale rozhodne spracujem tému vodného hradu a erbu mesta. Keď sa mi podarí zaujímavo stvárniť naše najznámejšie produkty, tak aj nad tými budem uvažovať. A aby som nezabudol, prvotná magnetka bude redizajnovaná a doplnená o legionára.

Prvotná magnetka je jednofarebná. Plánujete aj farebné prevedenia ?

Rôznofarebné prevedenia neplánujem z dôvodu technického riešenia, ktoré by celý proces výroby skomplikoval a z ekonomického hľadiska by sa magnetky stali nepredajnými. S určitosťou viem povedať, že magnetky budú vždy jednofarebné v rôznych odtieňoch s kovovým efektom – meď, zlato, bronz. Nie je problém vyrobiť ich aj v klasických farbách od bielej po čiernu cez rôzne farby. Všetko to bude závisieť od dopytu ľudí.

Kde sa magnetky dajú zakúpiť?

Aktuálne sa magnetky dajú kúpiť len v predajni Tapety – Papier v obchodnom dome Jednota na prvom poschodí alebo priamo u mňa. Po vytvorení druhej série magnetiek plánujem rozšíriť aj ich dostupnosť. Momentálne riešim spoluprácu s Múzeom totality v Seredi a plánujem osloviť aj Mestské múzeum.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img