ISSN 1337-8481

piatok, 3. mája, 2024

Prípady otráv zvierat môžu na jar narastať: Polícia radí, čo robiť, ak nájdete zabité zviera

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Špecialisti Prezídia Policajného zboru na problematiku odhaľovania a vyšetrovania environmentálnej trestnej činnosti v posledných rokoch evidujú rastúci počet otráv zvierat (vrátane spoločenských zvierat) rôznymi toxickými chemickými látkami – jedmi, ktoré sú v niektorých prípadoch smrteľne nebezpečné aj pre človeka.

Tieto bývajú aplikované v rôznych mäsových návnadách alebo je nimi kontaminované obilné zrno. Vyzývame občanov, aby si všímali výskyt rôznych zvyškov zvierat (ide napr. o telá sliepok, holubov, zajacov, prípadne časti tiel rôznych domácich a hospodárskych zvierat), kúskov mäsa alebo mäsových výrobkov umiestnených najmä vo voľnej prírode, na poľnohospodárskych pozemkoch alebo v mestských parkoch, či na iných verejných priestranstvách.

S príchodom jari nie je možné vylúčiť opätovný nárast prípadov otráv chránených druhov živočíchov a poľovnej zveri v dôsledku protiprávnej aplikácie pesticídov a biocídov na poľnohospodárskych pozemkoch.

NEMANIPULUJTE S UHYNUTOU ZVEROU
V prípade podozrivého nálezu uhynutých živočíchov, výskytu otrávených návnad alebo zistení nezákonnej aplikácie pesticídov alebo biocídov je potrebné bezodkladne informovať políciu. Osobitne upozorňujeme, že je potrebné oznámiť aj prípady, kedy bola otrava zistená až dodatočným vyšetrením u veterinárneho lekára.

S uhynutými živočíchmi alebo návnadami v žiadnom prípade nemanipulujte. Tento spôsob usmrtenia chránených živočíchov alebo poľovnej zveri je možné kvalifikovať ako trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov podľa § 305 Trestného zákona alebo trestný čin pytliactva podľa § 310 Trestného zákona.
V prípade, ak sú objektom útoku páchateľa spoločenské zvieratá (psy, mačky a pod.) ide o trestný čin týranie zvierat podľa § 305a Trestného zákona. V závislosti od okolností skutku, alebo od jeho následku, môže byť páchateľ za takéto konanie odsúdený na trest odňatia slobody až 10 rokov.

POLÍCIA POSILNILA KAPACITY, SPOLUPRÁCA S OBČANMI JE KĽÚČOVÁ
Policajný zbor v rámci svojich možností prijal vhodné opatrenia a posilnil svoje kapacity aj v boji proti predmetnej trestnej činnosti. Avšak za účelom zvýšenia efektivity a prevencie je nevyhnutná aj spolupráca s občanmi, občianskymi združeniami a zainteresovanými orgánmi štátnej správy. Len spoločnými silami všetkých uvedených subjektov bude možné efektívne znižovať a snáď aj eliminovať tento druh environmentálnej trestnej činnosti.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img