ISSN 1337-8481

sobota, 4. mája, 2024

MF SR podporuje zavedenie čo možno najtvrdších sankcií voči Rusku

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MF SR |MM|  Minister financií SR Igor Matovič sa v stredu zúčastnil mimoriadneho rokovania ministrov financií Európskej únie (Ecofin). Hlavnou témou tohto online stretnutia boli ekonomické sankcie voči Rusku a ich dopad na ekonomiku členských štátov. Ministerstvo financií SR, vzhľadom na závažnosť situácie, víta otvorenie diskusie a podporuje prijatie ďalších, čo možno najtvrdších, opatrení v čo najkratšom čase.

Ministerstvo financií SR oznámilo svoj zámer vystúpiť z Medzinárodnej investičnej banky a Medzinárodnej banky pre hospodársku spoluprácu, ktorých akcionárom je Ruská federácia. Svoj postoj v stredu Slovensko deklarovalo na ministerskom zasadnutí Ecofin spoločne s Poľskom, Českom, Rumunskom a Bulharskom. Ďalší postup bude Ministerstvo financií SR koordinovať s európskymi partnermi, a to s cieľom, aby sa naše vložené finančné prostriedky nedostali do rúk Ruskej federácie.

Minister financií Igor Matovič na mimoriadnom rokovaní skonštatoval, že aktuálne ekonomické sankcie majú na slovenskú ekonomiku zatiaľ iba minimálny dopad. „Sme malá krajina, ktorá priamo susedí s Ukrajinou. Sme závislí od Ruska na energiách a prúdia k nám veľké počty utečencov. Napriek tomu podporujeme všetky dostupné sankcie a opatrenia, aby sme zastavili novodobého Hitlera. Zatiaľ, čo my budeme v noci spať, muži a ženy na Ukrajine budú bojovať aj za našu slobodu. Preto musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme im pomohli,“ doplnil.

V pondelok bol schválený balík opatrení, ktoré zabránia Ruskej centrálnej banke využívať svoje rezervy a obchádzať tak európske sankcie. Európska Komisia zároveň vytvorila zoznam siedmich ruských bánk, ktoré budú vyradené zo systému SWIFT. Cezhraničné platby sa tak pre vybrané ruské banky stanú pomalé, nákladné a budú podliehať operačným rizikám. Toto opatrenia Európska komisia rozšírila o zákaz predávať, dodávať, prevádzať alebo vyvážať eurobankovky do Ruska.

Na pomoc Ukrajine bola aktivovaná pomoc cez Európsky mierový nástroj v hodnote 500 miliónov eur. Rovnako bola schválená dodatočná núdzová pomoc v celkovej výške 1,2 miliardy eur vo forme úverov, ktorej cieľ je poskytnúť rýchlu podporu v situácii akútnej krízy a posilniť odolnosť krajiny.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. V Rusku vraj zatkli 77 ročnú babičku, ktorá si pamätá obliehanie Leningradu. Len mi to matematicky nejako nesedí.

  2. Osipovová se narodila během obléhání Leningradu, dnešního Petrohradu, které dohromady trvalo 872 dní (do 1944).
    Čo ti na tom nesedí???

  3. Dezoláti 17:44 a 17:47 najprv si to preverte, spočítajte, keď vám nejde matematika, tak si zavolajte na pomoc nejakého vnúčika študujúceho základnú školu a potom sa strápňujte napísaním príspevku

  4. Pre tých jednoduchších – aj keby sa narodila v posledný deň blokády, dnes by mala 78 rokov a jeden mesiac. Ďalšia otázka?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img