ISSN 1337-8481

utorok, 7. mája, 2024

Zbierka pre utečencov z Ukrajiny oslovila mnohých Seredčanov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Na Slovensku máme tisíce utečencov z Ukrajiny, ktorí potrebujú pomoc. Takmer v každom meste sa preto konajú verejné zbierky, z ktorých výťažok vo forme materiálnej pomoci smeruje na východ krajiny. Denno denne Slováci dokazujú že sú solidárni a majú veľké srdce. Niekoľko zbierok je organizovaných aj v Seredi.

Jednu z nich organizuje Farská charita pod záštitou TTACH. Od pondelka môžu ľudia počas celého týždňa nosiť materiál každý deň ráno a večer do kostola sv.Jána Krstiteľa. V utorok 1. marca materiál zbierala aj priamo Farská charita na Novomestskej ulici. V tento deň prišlo približne 50 ľudí odovzdať dary, ktoré poputujú na hranicu s Ukrajinou ale aj k rodinám, ktorým sa podarilo zabezpečiť ubytovanie v okolí. Na mieste sme sa boli pozrieť osobne a bolo dojemné vidieť, ako sú všetci ochotní pomáhať.

Poslankyňa Mária Fačkovcová je koordinátorkou zbierky organizovanej charitou v našom meste. Povedala, že je krásne vidieť vlnu solidarity. Bola by rada, keby u ľudí vydržala čo najdlhšie, keďže utečenci budú zrejme potrebovať pomoc dlhodobejšiu: „Vďaka patrí aj dvom mladým študentom-gymnazistom, ktorí pomáhali pri preberaní a triedení prinesených vecí. Veľká vďaka patrí vám všetkým, ktorí ste rešpektovali výzvy hlavných koordinátorov týchto zbierok a prinášali nám len tie veci, ktoré sú momentálne naliehavé.“

Prinášať iba potrebné veci je dôležité, nakoľko kapacity zberných miest sú obmedzené. Napríklad oblečenie potrebné nie je. Zbierajú sa :

trvanlivé potraviny – konzervy s mäsom, rybami, paštéty, strukoviny, instantné polievky, zaváraniny, džemy, káva, čaj, cukor, med, soľ, cestoviny, omáčky na cestoviny

potraviny pre deti -detské príkrmy, sušené materské mlieko, detská výživa, krupica, kaše

hygienické potreby: toaletný papier, dámske hygienické pomôcky (vložky, tampóny), plienky (všetky veľkosti), vlhčené vreckovky, jednorazové holiace strojčeky, pena na holenie, šampóny a sprchovacie gély, pracie prostriedky, prostriedky na umývanie riadu, dezinfekcia

iné potreby: teplé deky, spacie vaky, lekárničky a zdravotnícky materiál na potrebu prvej pomoci

Ďalšiu zbierku organizuje GIRYA CROSS GYM so sídlom na Mlynárskej ulici ( vedľa haly Relax ). Odovzdať veci možete do piatka v čase 17:45 do 18:10 hod. Organizátor Michal Ščepko taktiež prosí, aby ľudia nenosili oblečenie, obuv, rýchlo kaziace potraviny ani hračky.

Pomôcť sa rozhodlo aj komunitné centrum Priestor. Veci môžete priniesť iba v stredu 2. februára a vo štvrtok 3. februára od 9.00 do 17.00 hod. do komunitného centra na ulici Dionýza Štúra 759/35 ( budova kina Nova ) na druhé poschodie. Združenie podporuje @natali.bless, ktorá na instagrame uverejnila zoznam aktuálnych potrieb. Ide hlavne o medicínske potreby a vybavenosť. Zoznam nájdete v nižšie priloženom zozname.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img