ISSN 1337-8481

streda, 15. mája, 2024

Vandali ničia spoločný majetok s tichou podporou zákona

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ľubomír Veselický    /23 FEB 2022/    Slovo vandalizmus označujúci bezohľadné a surové ničenie pamiatok, umeleckých hodnôt, či iných výtvorov  je odvodené od pomenovania východogermánskeho kmeňa Vandalov. Ich existencia je datovaná zhruba od 100 rokov pred Kristom. Táto psychická porucha je rozšírená po celom svete a  majú ju aj niektorí obyvatelia nášho mesta. Sporadicky sa prejavujú konaním, ktoré každý slušný človek odcudzuje, ale  to je asi tak všetko, čo väčšina ľudí, ktorí si vážia prácu iných, proti tým hlúposťou postihnutým môže robiť. V utorok 22. februára 2022 som pri chodníku na Námestí slobody zbadal, že niekto rovnako silný ako  sprostý,  vytrhol stojan na bicykle pred predajňou Second hand zo zámkovej dlažby.

O poškodení majetku mesta som mailom informoval konateľa  Správy majetku mesta Sereď, s.r.o., V stredu 23. 2 2022 niekoľko minút po 8. hodine ráno ma pracovník SMS s.r.o. informoval, že stojan je už osadený na svojom mieste. 

Nuž podarilo sa. Vďaka rýchlej reakcii konateľa a pracovitým rukám jeho pracovníka ostali na dlažbe po čine neznámeho  primitíva iba malé stopy. V tom slove „neznámeho“ myslím, tkvie aj náš problém. Ak by totiž bolo meno páchateľa aj známe, nie je možné ho zverejniť. Normálne zmýšľajúcemu človeku  je ťažké pochopiť, prečo práve meno páchateľa nemôže poznať jeho okolie. Kladiem si otázku prečo zákon duševne nevyrovnanému a  hlúpemu jednotlivcovi priznáva právo na ochranu jeho osobnosti. (Vid občiansky zákonník § 11- Fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy.) O akej občianskej cti alebo ľudskej dôstojnosti sa  v tomto prípade dá uvažovať? Vychádza mi z toho iba jedno. Pri takejto ochrane vandalov sa vôbec nemusíme obávať, že sa prejavy vandalizmu stanú zriedkavosťou. Dedina mala kedysi svoj nepísaný spoločenský poriadok. Každý každého poznal, o prekročení spoločenských pravidiel sa všetci rýchlo dozvedeli. A ten, kto niečo pohnojil, mal o hanbu postarané. No a cestou z krčmy  sa mu možno ušlo aj čosi na chrbát.  Dnes si na rozdiel od zastaralých dedinských móresov užívame výdobytky veľkej osobnej slobody. Tak nám treba.

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Veselicky ceľkom pekne si to napísal. Ty osobne si však asi oveľa vedší vandal ako ten blbec čo to vytrhol. Svojho času si verejne vyhlásil že najlepšie by bolo keby sereďský kaštiel vyhorel .Aspoň by s nim bol konečne pokoj. Takže láskavo si najprv pozametaj pred vlastným prahom a až potom kritizuj susedov

  2. Pán Veselický, kde bola mestská polícia ? Sedeli v teplúčku alebo číhali pri moste na kamiony ? SMS sro dostáva od mesta ročne cca 150 tis. EUR na opravy, je to ich povinnosť takéto opravy riešiť. Takže celkom nechápem tú slávnostnú ódu na p. konateľa a pracovité ruky pracovníka SMS.
    Obyvateľov skôr trápi ten bordel po sídliskách a špinavé cesty a chodníky.

  3. Iste treba odsúdiť každé konanie, ktoré slušnému človeku vadí. Ale poukázať na takúto „maličkosť“ a nepoukázať na bordel v Malom Háji, hoci tam prišlo k niekoľkonásobne vyššej škode na majetku, na životnom prostredí, k porušeniu zmlúv, zákonov a to všetko s vedomím vedenia mesta…

  4. Andrea tvoje IQ asi nebude moc velke vsakze? Preco sa pytas Veselickeho kde bola mestska policia? Si taka jednoducha ze nevies vytocit cislo 159? Ci nepoznas cisla? V tom je problem? Potrebujes s tym pomoct? Som ochotny obetovat trochu svojho casu, stretnut sa s tebou a vytocit ti to cislo, pripadne ta odviezt na mestsku policiu ak nevies kde to je a mozes sa spytat kde bola. Beries moju ponuku? Myslim to vazne. Aspon spravim dobry skutok, pomozem cloveku, ktory si sam pomoct nevie. PS: najprv som nechcel reagovat na komentare ale ta Andrea mi nedala. Nechapem takychto ludi. Namiesto toho aby sa informovali tam kde maju ked daco chcu budu tu pisat nezmysli. A ano urcite stali pri moste a cihali na kamionistov a mozno na stopky, a mozno dakde inde. Kto sa spyta ten sa dozvie.

  5. Co riesite taketo blbosti.Zoberiem aku priklepku.Styri hmozdiny a navrtam a ukotvim do zamkovel dlazby.Potom niekto pride a nadvihne cely stojan aj zo styrma kuskami zamkovej dlazby.
    A JE TO. PAt A MAt.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img