ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Noviny nefungujú na náhodu a nie sú sociálnou sieťou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mám zato, že dostatočne dlhú dobu verejne upozorňujeme na degeneráciu značného množstva ľudí sústavným používaním sociálnych sietí a na následky, ktoré virtuálne životy týchto ľudí na nich samotných a v spoločnosti zanechávajú.

Niektorí jedinci sa na sieťach správajú ako „odtrhnutí z reťaze“ a to, čo si dovoľujú, je povedané slušne  – za hranicou akceptovateľnosti.

Na základe požiadavky pátracieho tímu sme v piatok v neskorých večerných hodinách zverejnili pátranie po nezvestnej osobe I.V. Pátranie uverejnila autorita, v tomto prípade  Ministerstvo vnútra  SR a to na oficiálnej stránke ministerstva s výstupom s regulérneho pátracieho systému  PATROS.

V médiu sme teda neuverejnili FB status nejakého pomätenca, alebo prepnutého jedinca, ktorý sa chce zabaviť, ale oficiálne pátranie po nezvestnej osobe !! Nebolo prvé, desiate, sté a nebolo ani posledné. Túto službu orgánom verejnej moci poskytujeme (nielen my) vo verejnom záujme a zdarma, resp. na naše náklady.

Čo pre nájdenie stratených ľudí, zločincov a pod. ste pani Kristína Buchová vykonali Vy?

Na druhý deň, teda v sobotu nás telefonicky kontaktoval otec nezvestného  I.V. s tým, že syn bol žiaľ nájdený mŕtvy. Maximálne korektný rozhovor a pán bez problémov a výhrad pochopil, že my nemôžeme príspevok stiahnuť (noviny fakt nemôžu fungovať ako FB alebo hobby web), no samozrejme ho aktualizujeme o zrušenie pátrania, no v momente, ked bude oficiálne zrušené už spomenutou autoritou.

Pátranie po celoštátne hľadanej či nezvestnej osobe teda nemôže byť zrušené bývalým spolužiakom nebohého, kamarátkou, susedom, jeho spokojným zákazníkom, diskutujúcim na FB, či v novinách a nech sa to zdá akokoľvek nepochopiteľné – nemôže byť zrušené ani hľadanou osobou, či otcom osoby nezvestnej.

Kedy teda môžu noviny s medzinárodnou registráciou rešpektujúce štandardné postupy a pravidlá považovať pátranie za zrušené?  V momente, kedy to autorita oznámi, prípadne keď pátranie stiahne zo systému, resp. z oficiálneho webu.

Iné konanie by bolo z našej strany svojvoľné !!

Keďže sa tak nedialo ani popoludní, proaktívne sme my kontaktovali vedenie PZ so žiadosťou o upresnenie, či pátranie trvá, alebo nie. Po preverení informácie, nám bolo oznámené, že pátranie bolo zrušené a z oficiálneho webu  bolo následne stiahnuté. Do jednej minúty bola u nás vykonaná aktualizácia s informáciou o zrušení / odvolaní pátrania.

Podotýkame, že z našej strany sa vo veci preverovania jednalo vyslovene o nadprácu a nie je našou povinnosťou atakovať autoritu. Štandardne čakáme na jej konanie.

Všetko by bolo v poriadku, keby do prípadu aktívne, primitívne a agresívne nezasiahli diskutujúci ako inak – na sociálnej sieti. Vyzerá to tak, že niektorí jedinci sú skutočne mimo realitu a za každú cenu si vyžadujú pozornosť a to verejným urážaním kohokoľvek ich napadne. Hulvátske  nadávky, osočovanie a neoprávnené útoky (je úplne jedno či úmyselne, z neznalosti alebo tuposti – výsledok je rovnaký) na redakciu, verejné ponižovanie a …

… vlastne si pozrime, čoho sú v tomto prípade „dámy“ schopné …

Priznávam, že moja tolerancia voči obsahu diskusných príspevkov takmer nekonečná, no čo je moc, to je moc.

Nie pani Kristína Buchová, nik v redakcii nie je kokotx – to len Vy ste si pravdepodobne neuvedomili, že ste s výrazmi v štandardnej komunikácii zaužívanými pravdepodobne v rodinnom kruhu vyšli na verejnosť a že nie každý Vám bude automaticky tolerovať Vaše oplzlé správanie a osočovanie. Že to nevadí Vašej rodine, tých dvom krásnym detičkám na Vašom verejnom profile, ja ani nik z nás neovplyvní. No verejne sa takto primitívne a oplzlo vyjadrovať na adresu tých, ktorí postupujú podľa pravidiel – tak to nie. To je už za hranicou.

Dali sme Vám možnosť zaujať stanovisko k Vašim verejne prezentovaným urážkam touto správou:

Dobry den, aktualne pripravujeme material o urovni diskusie pod clankami a na FB, v ktorom bude pouzite aj Vase VEREJNE vyjadrenie pod OFICIALNYM PATRANIM zverejnenym Ministerstvom vnutra SR – prebrane na SOL. Davame Vam moznost vyjadrit sa k Vasmu VEREJNE napisanemu prispevku s obsahom neopravnene osocujucim redakciu, jej team, ktora patranie a dalsie obdobne oznamy a poziadavky organov statnej moci a samospravy uverejnuje ZDARMA a vo verejnom zaujme. Dakujeme. Majko

Najskôr ste dve odoslané správy zrušili a následne došla táto Vaša reakcia:

Snáď už len drobná poznámka – pani Kristína Buchová, Vy to evidentne máte pomýlené. To Vy ste  verejne z Vášho verejného profilu dobrovoľne diskutovali pod článkom uverejneným na SOL. Je smutné, že takto primitívne a oplzlo na úrovni 4. cenovej skupiny v krčme a to najmä preto, že sa jedná o tak citlivú vec. 

Naozaj smutné…

Do diskusie sa zapojili ďalšie desiatky ľudí – slušne. Vďaka, a preto ťažko chápať ďalšie dva príspevky:

Komentovať Andreu Hričovskú a Tamaru Voltemar? Nuž, ako by som to napísal – vlastne, už asi všetko dôležité je uvedené vyššie. Po takýchto príspevkoch skutočne nie je dôležité, či boli napísané z neznalosti alebo blbosti. Výsledok je rovnaký. A pritom stačilo spýtať sa… Telefonický kontakt máme zverejnený a na rozdiel od iných (aj od Vás Andrea a Tamara), my komunikujeme.

Rovnakú možnosť vyjadriť sa k verejnému statusu dostali obe diskutujúce, no doteraz ju nevyužili. Asi im stačilo verejne osočovať v diskusii.

– – –

Roky sa snažíme radšej ustúpiť a prehltnúť útoky a osočovanie tam, kde ide o publikované názory a podobne. Ale tam, kde noviny plnia úlohu vo verejnom záujme a striktne postupujú podľa štandardných pravidiel znášať verejné útoky a ponižovanie  – nie !

A diskutujúce ubezpečujem, že na rozdiel od nich, my voči rodine úctu máme. Preto sme sa do diskusie nezapájali. Nie preto, že by u nás absentovala chrbtová kosť, ale opačne, preto, že ju máme.

Priatelia, chápem, že súčasná situácia kľudu v mysli u mnohých z vás nepraje. Aj v týchto fakt ťažkých časoch je však  pred neoprávneným verejným osočovaním iných, lepšie rozmýšľať a písať verejne len to, za čo ste schopní niesť aj zodpovednosť.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Anonym 30. januára 2022, 22:03 – keďže si zo 4. cenovej tak to nie je z Majka ale zo seba samého. Rátam, že patríš do fanklubu spomenutých dám

  2. Takéto „dámy“ patria svojimi rečami a inteligenciou do šenku. Keby mam takú ženu doma tak jej rozstupam mobil radsej keby si takto hubu otvárala

  3. Dobrý večer, ku komentárom spomínaných osôb sa vyjadrovať nebudem.
    Redakciu SOL sme poprosili my v piatok večer, ako lokálnych novín so širokým dosahom v mieste bydliska osoby a to z dôvodu, že pán bol uvedený v systéme Patros, teda systéme, kde MVSR uverejňuje pátrania po osobách. Taktiež sme v spolupráci s HAKA CPPO, kde bola nezvestnost pána Igora V. tiež uverejnená, začali preverovat informácie. No zo systému Patros bola oficiálne osoba vymazana až na druhý deň.
    Dôvody či už naše, HAKA, alebo redakcie SOL boli pomôcť s pátraním po osobe, ktorá je nezvestná. Získaním informácií, videním osoby a podobne. My mame k dispozícii len tieto verejne dostupné kanály. Áno aj my sme neskôr v noci obdržali informáciu, že sa pán našiel a bohužiaľ neskoro. No nebola to oficiálna informácia. Preto asi nie je na mieste v emóciách niekoho obviniť či osočiť keď bola za tým snaha pomôcť.
    Rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť.

  4. Myslím že je na mieste aby sa ženy ktoré si neprávom kopli do redakcie tu ospravedlnili. Najskôr preveruj a potom píš!!! Hádam sa poučia

  5. Nie nepoučia🤣🤣🤣ešte ďalej kope na fejsbuuuuku. Teraz som to čítal. Jej to nestačilo raz a po lopate vysvetliť pan Majko s týmito to tu nemá zmysel strácať čas

  6. tie husy tam na fejsbúku sú naozaj blbé.majko to tu napísal tak jednoducho že to musí pochopiť každý.a ony tam stále o tom istom.mal a mal a mal a mal.

  7. Anonym 31. januára 2022, 0:05 – mam obavy, ze napriek skutocne podrobnemu opisu kompetencii, prav a povinnosti – NIE, NEmusi to pochopit kazdy.

    Diskusia na FB na ktoru upozornil diskutujuci vyssie je toho dokazom. Dalsia pani pise, ze ked otec… atd.

    Zial, nechcem byt necitlivy, no aj otec je v takychto pripadoch v telefone „len“ bezny clovek, ktory nie je verifikovany a aj keby bol, nemenilo by to na veci nic.

    Vyhlasene patranie zastavuje skutocne autorita.

    Chapem, ze to je pre bezneho cloveka fungujuceho „na principe nahody“ nezvycajne az nepochopitelne, ale na zaklade 14 rocnej osobnej praxe viem, co, kedy, ako a za akym ucelom kto skusa.

    Preto ludia, vratme sa k dodrziavaniu pravdiel, len tak bude spolocnost fungovat normalne. Uz davno som pisal o tom, ze sme si uplne zvykli pravidla ignorovat a vyhovuje nam to. Ale verte, ze len do casu. Pokym na to niekto nedoplati. Potom place, preco?

    Kazda spolocnost bez pravdiel speje k zahube. Chaos a ignorovanie poriadku, zakonov, zavaznych predpisov nas postupne, ale isto likviduje.

    Je smutne, ze pani Kristina Buchova stale utoci a verejne sa snazi ponizovat – nateraz necitim potrebu jej to vratit, myslim si, ze dnes po zverejneni faktov uz ublizuje viac sebe a detom, ako nam…

    V kazdom pripade dalsia diskusia len potvrdzuje obsah prveho odstavca mojho clanku. A dnes tak uz ide o pripad hodny podrobnejsieho studia inych odbornikov.

  8. To žasnem.Prečítala som si tú novú diskusiu a pani musí mať voľajaký problém.Nerozoznáva čo je zdravé a čo je choré.Škoda s tým prípadom strácať čas pán Majko.Hambím sa za tú pani Buchovú.Sa tam asi povzbudzujú kamarátky a hecujú ju aká je ale hlúpa.Ako ste to napísal jej deti majú takou ženou ublížené

  9. Dada,úplne s Vami súhlasím.A ako píše o.Majko,pani Buchová ubližuje len sebe,neviem,čím chce zaujať.Chápem ju,že strata známeho bolí,ale toto je už trocha cez čiaru.

  10. T pani Buchová na faceboku napísala že to nevie slušne napísať.Predtým napísala čo tu je skopírované že v redakcii su kok tx.To táto žena vychováva deti?????Čo za lúzu vychová ako sa vyjadruje doma a k nim keď na faceboku iným len tak nadáva do kok tov?????Idem napísať na sociálku nech preveria v akom prostredí tie chúdence deti vyrastajú.V amerike alebo inde by jej deti už zobrali lebo blázen nemôže vychovávať normálne deti

  11. presne tak.pn redaktor tu slušne všetko popísal a ona sa stále nevie vpratať do kože.a tie husy ju v tom podporujú.sa potom nemáme čo čudovať že je všade okolo nás hnoj.tá pani eliášová nerobí náhodou v banke?to aj tam nerešpektuje pravidlá????je to hamba čo robia.naozaj a čo ich deti????

  12. Za prvé,toto nie sú noviny,za druhé funguje to tu ako na sociálnej sieti,a za tretie ma baví,keď sa tu niekto,kto ich pravidelne používa,sťažuje na vulgarizmy.Zapada to všetko do schématu tu,ktorý tu je odjakživa,že sa tu niekto,kto na to absolútne nemá,snaží neustale určovať chod spoločnosti.Takze takto.Ved sa tu neustále aj maže,a neustále narába s vulgarizmy a hlavne s urazkami,čo bude zrejme nasledovať aj na moju osobu.Ked ,ale čitatelia nepociťujú žiadnu potrebu to nejak zmeniť,tak je tomu presne ako to tu funguje.Zelam pekný deň.

  13. Do psej matere načo sa tu hráte, sťažujete. Aká vláda, poslanci, takí diskutujúci. Sme predsa na „slušnom, krestanskom“ Slovensku, tak čo očakávate? Zobuďte sa.

  14. chcem len povedat ze tieto noviny citam asi 10 rokov.som zo sale a keby sme mali take noviny u nas oslavovali by sme to.v seredi som bol asi 10 razy za zivot a obdivujem ten tim v redakcii ako sa bije za ludi.pokecy pod clankami su tu lepsie ako inde.len vy si to nevazite.

  15. Podpora a pomoc pri pátraní po nezvestných osobach je veľmi zaslužnà činnosť redakcie. 👍 Možno by mala pani požiadať redakciu, aby jej pomohla nájsť zdravý rozum. Pán Majko by sa určite obetoval a urobil by to pre ostatných, vo verejnom záujme.

  16. Pán Majko len sa teraz nehrajte na chrumkavého. Nebudem sa vyjadrovať k tejto pani ktorá sa dotkla vášho mužského ega. Tak ste ju síce nepourazal slovníkom z 4 cenovej ale pourážal. Viete spraviť takú maličkosť ako vypnúť komentovanie, ale vybz toho žijete keď sa pod článkom strhne mela. Lebo však máte videnia čítania atď. Koľko krát mi bolo aj za vás trápne a smutno, keď ste ľudí nechali sa dourazat pod komentármi alebo dourazat dotyčného o ktorom bol článok ako napr. Dopravné nehody, zosnulý ľudia, fotky čierneho vreca z nebohým. To vám nebolo debilno tak zneuctit pamiatku. Pritom stačil jeden klik. ale teraz sa šliaplo na vás tak napíšeme ešte 10 článkov

  17. Keby tu tieto noviny neboli majiteľ sro s názvom Sereď by si dovoľoval oveľa viac. Jediné čoho sa boji je pravda a publicita. Ale on nie je výnimka. Tak to je v celom štáte ba aj vo svete.Tieto noviny sa vždy zastávali pravdy a transparentnosti a môžu vadiť iba tým čo maju čo skrývať.
    Preto buďme radi že tu sú.

  18. Pán Kurbel,to čo je za výraz“ Sered by si dovoľovali oveľa viacej“Veď sme všetci svedkami,akej pravdy sa to tu zastáva.

  19. Moralny upadok spolocnosti sa prejavuje aj moralnym upadkom napriklad diskusii..vidiac a citajuc komentare,moralny a uplny upadok uz nastal..uz neexistuje hranica, ktora by diskutujucemu zabranila vo vyjadreni..uz neexistuje hranica, ktora by urcovala, ze, hej, nepis sprostosti, lebo sa bude tvoja rodina hanbit..budes za svoj nazor konfrontovany..toto sa stratilo..a tak si tu moze pisat hocikto a cokolvek a nic sa mu nestane..a nejaky ten osobny moralny kompas ma u prdele

  20. Anonym 4. februára 2022, 18:37 – ano, moralka v prdeli a niektori diskutujuci su akoby odtrhnuti z retaze.

    Hranica co, kedy a ako je slusne existuje, len nie v mysliach vsetkych ludi. Zial, ludia kopiruju konanie hulvatskych politikov a stavaju sa stale vacsimi prasatami.

    Nastastie nie vsetci. Pozorujem narast slusnych ludi so zaujmom diskutovat napriek tomu, ze v diskusiach su prezentovane rozne nazory. Ale o tom diskusie byt maju.

  21. Pán Majko , očividne ani vo vašej mysli neexistuje hranica čo kedy a ako je slušné. Neznesiete kritiku, neviete pracovať so spätnou väzbou na vašu osobu. Napísať takýto hlúpy a úplne zbytočný článok na úrovni školáka? Tlieskam Vám 👏👏👏👏 nabudúce by ste tiež mohli premyslieť následky toho čo vypustite. Články tejto redakcie už nestoja vôbec za nič a nie sú prínosné. Chceli ste pani zahanbiť? Ponížiť? Ponížili ste akurát tak sám seba. Ale aspoň na chvíľku sa niekto zaujímal však? Boli komentáre a videnia. No nech sa páči, 5 minút slávy prešlo, snáď ste si to užili. Trápne. A že novinarcina

  22. Stiahnuť príspevok a zrušiť pátranie je dosť veľký rozdiel.

    „Pátranie po celoštátne hľadanej či nezvestnej osobe teda nemôže byť zrušené bývalým spolužiakom nebohého, kamarátkou, susedom, jeho spokojným zákazníkom, diskutujúcim na FB, či v novinách a nech sa to zdá akokoľvek nepochopiteľné – nemôže byť zrušené ani hľadanou osobou, či otcom osoby nezvestnej.“.

    Jeho otec vás žiadal o stiahnutie príspevku, nie o zrušenie pátrania.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img