ISSN 1337-8481

nedeľa, 5. mája, 2024

Stanovisko prezidentky k napätej situácii na Ukrajine

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok 25. januára 2022 reagovala na napätú situáciu na Ukrajine, ktorou sa zaoberala aj Bezpečnostná rada SR. 

„Bezpečnostná situácia v našom regióne sa zhoršuje. Na hranici s našim susedom, Ukrajinou, už niekoľko týždňov Ruská federácia bez jasného zdôvodnenia koncentruje veľkú prítomnosť svojich ozbrojených síl. Zároveň, koncom roka Moskva publikovala požiadavky smerom k Spojencom v Severoatlantickej aliancii a Spojeným štátom americkým. V nich okrem iného žiada obmedzenie suverenity Ukrajiny v možnosti vybrať si svoju zahraničnú politiku, či obranné partnerstvá. Pokiaľ ide o vojenskú prítomnosť NATO v našom regióne, Rusko požaduje de facto návrat k stavu predtým, ako niektoré členské štáty Aliancie, vrátane Slovenska, do nej vstúpili.

Veľmi ma mrzí, že napriek našej otvorenosti a pokračujúcemu diplomatickému úsiliu, ktoré vnímam, ako jedinú dobrú cestu k nájdeniu riešenia súčasnej situácie, januárové rokovania s ruskou stranou, zatiaľ, nepriniesli zníženie napätia, skôr naopak. Dialóg s Ruskom pritom považujem za potrebný a správny. Zdieľame jeden bezpečnostný priestor – európsky kontinent – na ktorom chceme všetci, malé aj veľké štáty bez rozdielu, žiť naďalej v bezpečí. Platí, že jedným zo základných predpokladov pre takéto spolunažívanie je vzájomný rešpekt voči pravidlám, ktoré sme si spoločne, vrátane Ruskej federácie, dohodli.

Preto rozumiem a podporujem kroky, ktoré sme ako Severoatlantická aliancia a Európska únia doteraz prijali – ponuku pokračovania dialógu s Ruskom na jednej strane a podporu Ukrajiny a posilnenie jej schopnosti brániť sa na druhej strane. Potrebujeme však posilniť aj našu vlastnú, slovenskú, pripravenosť v prípade, že sa situácia na východ od našich hraníc bude naďalej zhoršovať a Rusko Ukrajinu znovu napadne. Nikto z nás si takýto scenár neželá a potrebujeme urobiť maximum pre to, aby nenastal. No nepripraviť sa naň – od preverenia krízového manažmentu a obranyschopnosti štátu, po zintenzívnenie podpory Ukrajiny a komunikácie s našimi spojencami a partnermi – by bolo nezodpovedné.

Kontakt medzi nami, predstaviteľmi štátu a predstaviteľmi našich ozbrojených síl, je v poslednom čase veľmi intenzívny a odzrkadľuje vážnosť situácie. Preventívne sa pripraviť na všetky možné scenáre, je naša základná povinnosť.“

 

zdroj: prezident.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. kubo a aký skútok/akciu by si si predstavoval že by mala spraviť aby si bol spokojný?…zobrať luky+šípy a utekať na hranicu?

  2. kubo ty asi nevieš aké má právomoci prezident Slovenskej republiky že ? Jej hlavnou úlohou je nás reprezentovať a to robí na 1*, omnoho lepšie ako keby tam bol nejaký Harabin alebo podobný odpad.

  3. Zabudla dodať, že Rusi koncentrujú armádu na svojom území. Na rozdiel od amíkov, ktorí tú svoju majú nakvartírovanú v Európe od 45ho. A načo? Veď vojna dávno skončila.

  4. Špinava banda zvrhla atómové bomby na Japonsko. Vrahovia ľudstva to sú USA. Stále sa pripomína holokaust, kto takmer vyvraždil indiánov predsa anglobada, germanska banda či nie.

  5. Ľudia v Pezinku tiež nechceli mať skládku vo svojom susedstve. Prečo sa čuduje, že skládku vo svojom susedstve nechcú Rusi? Na Kryme videli USA kotviť svoju flotilu, ten sen im Putin vzal. Krym nevyšiel tak skúsme niečo nové. A keď tlačíme psa k múru, bude sa brániť. Ak Ukrajinci nechcú vojnu, Rusi nechcú vojnu, kto ich k tomu múru tlačí? Kto mocný hucká vojensky slabšieho, voči silnému superovi s útechou: neboj, keby si prehral, sme s tebou. Síce nezasiahneme, ale budeme radi, že je vás menej (Slovanov)….

  6. Ja sa opovazim dať prognózu.Dopadne to tak,že sa Rusi dohodnu najprv s USA,( zrušia si navzájom pár jadrových zbraní dohodou),dohodnú sa aj s Ukrajinou(,urobia si navzájom nejaké ustupky),a my tam budeme stáť ako blbci( lebo máme veľkú hubu a púšťame si ju hodne na spacir)No a potom príde čas,a potom nám to spočítajú,lebo Rusi na to nezabudnú.Takze,naša politika by mala byť vzhľadom na našu váhu vo svete byť veľmi zdržanlivá.Ale to zrejme našim superpolitikom vôbec nedochádza,lebo sú opojeny mocou,a to nie sú múdri ľudia,aby s tým vedeli zachádzať.Uvedomte si,že najmenej 80 procent Amikov ani nevie,že existujeme,a že ich administratíva sa mení s príchodom nového prezidenta.Jedine NATO je garanciou našej obrany,ale nikdy nie USA samotné.Ide tu zrejme len a len o nejaké kšefty,lebo len peniaze majú takú moc vyvolať dokonca aj konflikt.

  7. Sám prezident Ukrajiny sa vyjadril, že situácia nie je taká zlá ako sa prezentuje v médiách. Novinári rozdúchavajú situáciu viac ako je realita. Ale tomu sa nečudujem, presstitútky sa nezaprú.

  8. A ešte aj prezidentka,na jednej strane si stále otiera hubu o Rusko,Bielorusko,Činu,nejde na Olympiádu,pritom si veselo rokuje v Dubaji,ktoré je ozaj aj so Saudskou Arabiou tým najhorším porušovateľom ľudských práv,existuje tam aj otroctvo.Tym pádom,sa všetky tie jej rečí o porušovaní ludskych práv v Rusku a iné,Bieloruskú obycajne zvasty a nesmierne farizejstvo.

  9. Tu sa roztrhlo vrece s hlupákmi? Tie fantasmagórie už presahujú mieru fantázie. Tak znovu zopakujem. Realita je taká, že v rámci NATO sú to Spojené štáty, kto zabezpečujú väčšiu časť výdavkov, cez 80%. Z tohto dôvodu sú pochopiteľne lídrom NATO. Takže v prípade nejakej skutočnej hrozby by to s veľkou pravdepodobnosťou boli Spojené štáty, ktoré by dokázali najlepšie a najrýchlejšie zabezpečiť obranu ktoréhokoľvek člena NATO, teda aj našu. A aby to tak bolo, preto uzatvárame ako dvaja členovia NATO spolu zmluvu, ktorá presnejšie rieši a upravuje praktické podmienky, keby nastala tá okolnosť skutočnej hrozby (čo je vzhľadom na našu pozíciu východného krídla NATO reálna eventualita). Tá zmluva je legislatívnym rámcom pre ich prítomnosť, aby boli jasné podmienky, za akých tu budú fungovať. Nič viac, nič menej. A kto toto niekto nechápe, mal by zmeniť tému a baviť sa o niečom, čomu konečne rozumie. Lenže o tú samotnú zmluvu tu ani tak nejde. Tá je len figovým listom, zakrývajúcim omnoho hlbší problém, ktorý sa vždy z času na čas vynorí, a tým je spor o to, kam vlastne patríme, pretože niektorí jedinci by radi videli Slovensko niekde inde ako v Európe a v západnom civilizačnom okruhu. Veď v poriadku, treba však tieto preferencie otvorene priznať a nie ich schovávať za paragrafmi tejto úplne bežnej zmluvy. Tá hystéria proti zmluve je totiž len zle skrývanou nechuťou k Západu a jeho pravidlám. Prečo to robí Fico je jasné. Hrá o svoju slobodu. Prečo to robia tí, čo mu naleteli? Pretože v nich vyvolal starý komunistický resentiment, ten hlboko zakorenený antiamerikanizmus, tú falošná nostalgiu po starých časoch, ba u niektorých aj primitívne slavjanofilstvo. Lenže na dvoch stoličkách sedieť nemožno. Buď je nám bližší západný hodnotový rámec (demokracia, ľudské práva, vláda zákona, slobodné trhová ekonomika, pluralitný stranícky systém, občianska spoločnosť), alebo tá kozácka gubernátorská kultúra. Treba sa rozhodnúť, lebo lavírovanie je všetko možné, len nie bezpečné. Medzi podmienky celkovej obranyschopnosti spoločnosti patrí v prvom rade morálna vyspelosť a lojalita jej členov.

  10. Tomáš,to je len Tvoj názor a Tvoje dojmy,takže nenadávaj iným,keď to vidia inak.My sme Slováci,a my tu Američanov nechceme!!!!!!!!!Nás nikto neohrozuje a prestaňte Vy strašiť s Ruskom.Sirite tu paniku aj s tými primitivmi vo vláde,to nebude dlho trvať a dozvieme sa čo vlastne je príčinou toho,že chcú tú zmluvu tak rýchlo pretlačiť.A to najdôležitejšie.ked tu nechceme americké vojská,keď sme zdržanliví k Ukrajine a k Rusku,to ešte neznamená,že sme nejaký antizapadniary,nech to konečne vejde do Vašich čiernobielych hláv.A nesirte neustále nenávisť a paniku.

  11. Tomáško, toto nie je článok o zmluve. Pomýlil si si diskusiu. Či chcel si sa len vykričať? Aj Majko občas pripomenie, že SOL je pre chápavejších.

  12. A ešte,to starým Divom nestojí ani za komentár,to len Vám z neho už pomali drbe.Ja Fica a ani iných na môj názor nepotrebujem.

  13. Je to divná doba. Ľudia sú stále nespokojní.
    Dnes majú možnosť kúpiť si dvesto tisícový byt za nízky úrok na tridsať rokov v bankách, ktoré niekedy vlastnil štát. Dnes ich vlastní zahraničný investor a my tak pomáhame k blahobytu nemeckých, talianskych a rakúskych dôchodcov. A to by nás malo tešiť.
    Postavili sme si elektrárne a ani sme netušili, že raz budeme mať možnosť kúpiť si niekoľko násobne drahšiu elektriku na rôznych burzách. Nepochopím prečo je národ nespokojný.
    A čo potraviny. Kedy si človek mohol kúpiť hovädzie z Argentíny, alebo z Belgicka? Komu by chutilo niekde z Liptova. To nie je to pravé. Takto sa aspoň po ceste cez pol sveta trošku odleží. No čo. Ľudia aj tak budú stále nespokojní. Nie sú spokojní s cesnakom z Číny ako keby sa aj Číňania nechceli mať dobre. Veď aj námorník musí niečo zarobiť keď s nadšením vozí potraviny po celom svete.
    A načo tranzit plynu cez Slovensko? Kto to kedy videl. Ešte by mohlo vybuchnúť potrubie. Nech to jebne Nemcom. Radšej im zaplatíme niekoľko násobne viac, ale sme v bezpečí. Aj tak sú ľudia nespokojní.
    Dnes nemusíte chodiť do práce, alebo aj nemáme do akej. No kedy bola taká možnosť? A človek bude aj tak závidieť ľuďom, ktorí sa zo dňa na deň stali milionármi keď mali tých správnych politických priateľov. Sme takí nevďační! Ale určite sa zmeníme.
    Doprajeme politikom ich teplé miestečká, pochopíme, že Európska únia nahradila tretiu Ríšu, že vojnu na Ukrajine chcú zlí Rusi a Dohoda s USA nás zachráni.
    Držím nám všetkým palce aby sme to konečne POCHOPILI.

  14. Ak nechápeš, tak ja ti to rád vysvetlím. Trpíš chorobným zmätkom v hlave. Inými slovami si choromyseľný pomätenec. Dôrazne upozorňujem všetky osoby s pretrvávajúcimi ťažkosťami pri rozlišovaní EÚ a Tretej ríše, že môže ísť o komplexnejší problém. Neignorujte príznaky. Bezodkladne vyhľadajte pomoc. Neváhajte sa otvorene porozprávať o svojom trápení.

  15. Tomáš zas nepochopil zjavnú iróniu toho príspevku. Tiež sa môže jednať o komplexnejší problém, kedy jedinci s krvavými očami nedokážu rozlišovať formy odľahčenej komunikácie. Typické pre suchárov, večne mrzutých ľudí nasratých na celý svet. Dôsledok absencie detskej izby.

  16. Na tlačovej konferencii pre zahraničných novinárov, ktorá sa konala v piatok v Kyjeve, ukrajinský prezident apeloval na Západ – politikov i médiá -, aby prestali s vytváraním paniky kvôli situácii na ukrajinskej hranici, pri ktorej Rusko sústredilo veľké množstvo svojich vojakov.

    Poukázal na nutnosť „stabilizovať“ už aj tak narušenú ukrajinskú ekonomiku, keď trval na tom, že teraz nevidí väčšiu hrozbu ako pri podobnom hromadení ruských jednotiek vlani na jar.

    Na tlačovej konferencii pre zahraničných novinárov Zelenskyj konštatoval, že „na Západe vyvolávajú dojem, že vojna na Ukrajine vypukne zajtra, ale nie je to tak“.

    Vyzval, aby politici a médiá na Západe hovorili o možnosti vojny medzi Ukrajinou a Ruskom „veľmi opatrne“.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img