ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

Úrad začal preverovať lekárov, ktorí o pandémii ochorenia COVID-19 alebo očkovaní proti nemu šíria dezinformácie a ohrozujú tak zdravie pacientov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
  • Úrad analyzuje podnety na piatich lekárov, zriadil aj etickú komisiu
  • Úrad inicioval spoluprácu s novým vedením Slovenskej lekárskej komory, v rámci ktorej obnoví edukačné projekty, dôraz bude klásť aj na dohľady
  • Hnacím motorom dodržiavania etického kódexu zdravotníckeho pracovníka má byť konzekventnejšie uplatnenie kompetencií stavovských organizácií, akademickej obce ako aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti

Lekár, ktorý predstavuje v očiach verejnosti odbornú autoritu, má vo svojich rukách najdôležitejší kľúč liečby, ktorým je dôvera pacienta. Pacient sa spolieha, že lekár mu chce dobre, že rozumie zložitým biologickým procesom a vie posúdiť ich príčiny a dôsledky pri použití najnovších vedeckých poznatkov. Z pohľadu slovenskej legislatívy je výkon zdravotníckeho povolania stanovený zákonom č. 578/2004 Z. z. Podľa neho je zdravotnícky pracovník povinný konať odborne, v súlade s etickým kódexom a musí rešpektovať aj vedecky preukázané skutočnosti. Medzi tie dnes patrí aj fakt, že z obetí COVIDu-19 nebolo zaočkovaných v októbri takmer 86 %v novembri 83 % ľudí a že na Slovensku ochoreniu  COVID-19 podľahlo viac ako 16-tisíc ľudí. Na druhej strane evidujeme iba 7 prípadov v kauzálnej súvislosti s podaním vakcíny, čo pri viac ako 5 miliónoch podaných dávok predstavuje štatisticky, aj keď nie ľudsky, zanedbateľné riziko.

Pri plnom rešpekte k právu na slobodu prejavu je však s ohľadom na vyššie uvedené fakty neakceptovateľné, aby lekár spochybňoval existenciu ochorenia COVID-19, označoval vakcínu za podvod alebo namiesto vakcíny odporúčal lieky, ktoré nie sú pre liečbu tohto ochorenia registrované. Takéto správanie odôvodňuje pochybnosť úradu o tom, či konkrétni lekári v starostlivosti o pacientov postupujú správne. Na rokovaní s novým vedením Slovenskej lekárskej komory (SLK), ktoré sa uskutočnilo minulý týždeň, preto úrad inicioval vzájomnú spoluprácu. V rámci nej obnoví edukačné projekty, dôraz však bude klásť na dohľady, ktoré môžu viesť k začatiu disciplinárneho konania, pozastaveniu povolenia prevádzkovať zdravotnícke zariadenie, ale aj uloženiu zákazu výkonu zdravotníckeho povolania.

„Pevne verím, že hlavným hnacím motorom dodržiavania etického kódexu zdravotníckeho pracovníka bude konzekventnejšie uplatnenie kompetencií stavovských organizácií,“ uviedla predsedníčka úradu Renáta Bláhová. S cieľom zbierania skúseností úrad inicioval aj rokovania s rakúskou lekárskou komorou (ÖAK), ktorá od vypuknutia pandémie spustila disciplinárne konania približne 50 lekárov z vlastných radov, ktorí spochybňujú COVID-19.

„V niekoľkých prípadoch už ÖAK pozastavila výkon povolania, v jednom prišiel lekár, ktorý vystavil sporné potvrdenie o oslobodení od nosenia rúška, o licenciu. Varovné signály vysiela ÖAK aj čo sa týka zmluvných vzťahov so zdravotnou poisťovňou,“ dodala Renáta Bláhová.

Úrad taktiež informuje, že s účinnosťou od 1. 1. 2022 zriadil etickú komisiu. Tento poradný orgán predsedníčky úradu bude pravidelne vyhodnocovať dostupné podnety a podrobí ich eskalačnému mechanizmu.Cieľom etického prieskumu bude reagovať na hoaxy šírené niektorými lekármi a jasné vymedzenie sa úradu voči komunikácii, ktorá porušuje základný záväzok zdravotníckeho pracovníka postupovať pri výkone povolania odborne, v súlade s etickým kódexom a na základe vedeckých poznatkov.

Úrad pri takýchto lekároch začal vykonávať dohľady nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti u poskytovateľov, u ktorých vykonávajú svoje povolanie. Zmienené konanie lekára totiž môže mať dopad aj na správne poskytovanie zdravotnej starostlivosti. V nadväznosti na vyhodnotenie konkrétnej veci bude úrad v rámci svojej kompetencie prijímať opatrenia voči takýmto lekárom, a to v podobe ukončenia spolupráce (ak je takýto lekár konzultantom úradu) až po návrhy na zrušenie licencie či podania na Disciplinárnu komisiu SLK. Nateraz sú úradu dostupné podnety vo vzťahu k týmto lekárom (v abecednom poradí):

  • prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc.
  • MUDr. Andrej Janco
  • MUDr. Ján Lakota, CSc.
  • MUDr. Peter Lipták
  • MUDr. Michal Piják

SLK úrad informovala, že u MUDr. Liptáka už bolo ukončené prvé disciplinárne konanie, ktoré viedlo k uloženiu pokuty vo výške 500 eur. Takúto sankciu však úrad nepovažuje za dostatočnú, nakoľko MUDr. Liptáka neprimäla ani k tomu, aby zmenil obsah webovej stránky svojej ambulancie, na ktorej naďalej verejne odporúča liečbu v rozpore s výsledkami vedeckého poznania. Úrad preto s potešením prijal informáciu o tom, že SLK v rámci svojich obmedzených zákonných možností plánuje pristúpiť k tvrdšej sankcii a nadviazať tak na vyhlásenie zo svojho posledného snemu, kde si lekári zvolili nové vedenie.

Vo verejnom záujme úrad vyzýva k súčinnosti aj ďalšie subjekty ako lekárske fakulty, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti alebo zdravotné poisťovne a bude iniciovať spoluprácu aj s ministerstvom spravodlivosti a generálnou prokuratúrou.

V neposlednom rade úrad týmto žiada aj zástupcov všetkých médií, aby zvážili poskytovanie priestoru horeuvedeným a ďalším lekárom, ktorých dezinformačné vyjadrenia môžu nešťastne ovplyvňovať verejnú mienku a v prípade sociálnych sietí zabezpečili vymazanie súvisiacich príspevkov ohrozujúcich verejné zdravie.

Vzájomnou spoluprácou tak vieme prispieť k ochrane všetkých zdravotníčok a zdravotníkov, ktorí v pandémii bojujú za naše životy a preukázať im podporu.

 

zdroj: www.udzs-sk.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Niektorí dezinformátori sami veria svojim dezinformáciám, morálnu zodpovednosť však za svoje výroky nesú, bez ohľadu na to, aké sú ich pohnútky. Keby bolo dokázateľné, ktorí pacienti zomreli kvôli zavádzajúcim informáciám, tak by bolo spravodlivé, ak by niesli zodpovednosť nielen za svoje výroky, ale aj za životy. A fakty sú také, že boli, sú a budú také prípady. Je to to isté, ako keď niekomu budem tvrdiť, že keď ho začne bolieť slepé črevo, tak mu stačí vitamín D a on neskôr zomrie na následky tejto informácie – tak za to nesiem zodpovednosť. Podobne nesú zodpovednosť aj tí, ktorí toto podporujú za účelom získavania politických bodov, pretože pre nich je „čím horšie – tým lepšie“. Pokojne spávať na ich mieste by som s týmto vedomím nedokázal. Spravodlivosti však nakoniec bude učinené zadosť. Očakávam spŕšku nenávistných komentárov ľudí tvrdiacich, že oni sú tí, ktorí majú pravdu a ja som ten, čo je „vedľa“. Pravda však stav, ktorý je nezávislý na tom, kto si ju akú praje mať – pravdu treba vidieť a odhaliť a nie si ju nakloniť na svoju stranu. V poslednej dobe som natrafil aj na ľudí, ktorých šediny a skúsenosti by nasvedčovali tomu, že vedia pravdu odlíšiť od klamstva a nenechajú si pobalamutiť hlavu, ale som veľmi sklamaný situáciou v spoločnosti.

  2. Jozef 21. decembra 2021, 20:43 – je tu este hodne rozumnych ludi, len su akosi ticho.

    Skutocne je potrebne hovorit NAHLAS to, co spolocnost posunie dopredu. Inak rozumnych zial prekricia hlupaci.

  3. Pre Peter, 😂😂😂 Ze pravdu treba vidieť a odhalit. Človeče tebe uz ta vakcinacna sracka dobre zatemnila mozog. Tak ty si odhalil pravdu. A nieje nahodou pravda to ze vyrobca nenesie ziadnu zodpovednost za tuto vakcinacnu sracku? Obrovske mnozstvo ludi zomrelo alebo ma trvale nasledky na zaklade pichnutia tejto vakcinacnej sracky a ty tu budes trepat takuto hlupost. Toto co sa tu zacina diat je perzekucia diktatúry. Toto je otrasne co sa tu deje.

  4. Tu vakcinu maju 2 miliardy ludi, je to najoverenejsia vakcina na svete a nie neoverena experimentalna ako tvrdia ti neovereni experimentalni politici ako Mazurek Kotleba a dalsi. Paradoxom doby je ze kazdy antivaxer moze vykrikovat ale ak by nemal v sebe 10 inych vakcin dnes by tu uz mozno nebol. Prave kiahne by sa v dnesnom case internetu nepodarilo utlmit.

  5. Podľa dát informačného systému VAERS, ktorý zaznamenáva prípady vedľajších účinkov očkovania proti Covid-19, v USA bol k 19. novembru 2021 celkový počet hospitalizácií od začiatku očkovacej kampane 97292. Okrem toho došlo k 101315 zásahov záchrannej služby. Trvalá invalidita 30967 prípadov. Ťažké, život ohrozujúce prípady 21582. Úmrtí 19249.

    Veľa odborníkov poukazuje na to, že štatistiky zverejnené na stránke VAERS sú len špičkou ľadovca. Renomovaný americký lekár Vladimir Zelenko sa domnieva, že úmrtnosť na očkovanie proti Covid-19 zaznamenaná v systéme VAERS je približne jedno percento skutočného počtu úmrtí po injekciách vakcínami Pfizer, Johnson & Johnson a Moderna. Ukazuje sa, že dnes sa počet úmrtí na očkovanie v USA blíži 200-tisíc

  6. Ze najoverenejsia vakcina na svete 21. decembra 2021, 22:14 – presne taketo konanie by malo byt preverovane prislusnymi organmi.

    Preco?

    Bez podpisu, uvedenia zdroja sype „z rukava“ udaje – fanatizmus, motivacia, alebo len blbost?

  7. Presne takto uvazovali a aj konali štb-aci, udavaci a podobna vymleta haved v minulom rezime. Potom sme to odsudzovali a na odpor sa to podarilo zvtratit. Teraz si robis z toho rezimu muzeum. Je to tvoja nostalgia za takymto rezimom? A po 32 rokoch je to tu znova. Ludia sa dozaduju obmedzovania osobných slobôd a politici im ich s radostou obmedzuju. Niektori sa dozaduju preverovania ci opetovneho udavania a podobneho marazmu. To tvoje muzeum by malo byt mementom a nie opet navodom.

  8. Demokracia sa na diktaturu meni 21. decembra 2021, 23:10 – pomiesal si toho prilis vela na to, aby to vobec malo zmysel.

    Muzeum je na VYSTRAHU pred totalitnym rezimom.

    Ked sa chces relevantne bavit o minulom rezime, musis vystupit z anonymity, aby citatel a iny diskutujuci vedel, s kym ma tu cest a kto co kedy a akymi prostriedkami dokazal.

    To je ta demokracia a rovnost.

    Ludia sa dozaduju obmedzovania osobnych slobod? OPACNE !! Normalne rozmyslajuci ludia sa prave dozaduju slobody !! Sloboda ale nie je ohrozovanie inych blbostou – Tvoje prava koncia tam, kde zacinaju prava moje a opacne. A nase individualne prava koncia tam, kde je dolezitejsi zaujem vycsiny – verejny zaujem – samozrejme s respektovanim zakonov, moralky a etiky.

    A zakon musi platit pre kazdeho rovnako – vymozitelnost prava je dolezita.

    Tak teda podme na to – úredstav sa verejnosti a podme sa bavit o minulosti, sucansoti a buducnosti. Ja som pripraveny.

  9. Ze najoverenejsia vakcina na svete 21. decembra 2021, 22:14 (pravdepodobne obyvatel)…je to naozaj doveryhodná informácia, len taký krátky sumár toho čo sa dá o tom zistit asi za 2 minuty:
    – už v tom krátkom úrývku sa nachádza matematická chyba,

    – za 3 sekundy sa dá zistit že si to skopíroval zo ZjemajVlek, kde sa ale bohužial autor zabudol aleb hanbil podpísať,

    – neznámy autor sa aspoň „snažil“ uviesť zdroj. Normálny človek by očakával že to budú stránky VAERS, keď už používa čísla „od nich“. Ale nie, ten zdroj je: „Фонд стратегической культуры“…takže si tie americké štatistiky, možeš overiť na nejakej ruskej stránke alebo čo…paráda.

    – najvtipnejšie na tom je to vyhlásenie na konci článku, ktoré vlastne vyvinuje redakciu ZaV zo šírenia akýchkolvek bludov…proste vydavatelstvo nenesie zodpovednosť, nie je zodpovedné atd z toho čo šíri…

    v skratke: sú v tom na prvý pohlad jasné chyby, nemá to autora, nemá to ani poriadny zdroj a vydavatel za to nenesie zodpovednosť….tak prečo tomu neveriť, že?..:-D

    Aj z tohoto je vidieť že my ten úrad naozaj potrebujeme a už včera bolo neskoro.

  10. Demokracia sa mení na diktatúru,a nič iného sa tu nedeje!!Darmo tu budete splietat a zaplietat a poučovať ľudí o demokracii,darmo tu budete chváliť sami seba ,ľudia to ovocie ochutili a zistili že je Hnilec,a už ich nič neprinúti ho kupovať.

  11. Ratafak urady a policia by uz mali zacat preverovat a vysetrovat aj teba ze vobec citas Zem a vek. Kurva to je tak protispolicenske a protidemokraticke ze uz mal byt na teba podnet na zbavenie svojpravnosti. A Miloš bude kontrolovat dodrziavanie a nariadenie uradov ci naozaj dodrziavas svoju nesvojpravnost. Ludia vam uz nacisto z tohoto diktaturneho marazmu co sa tu prezentuje a propaguje jebe 😂😂😂

  12. Títo lekári,nie sú ani politici ani verejní činitelia,ako lekári maju o veci svoj názor.Pretoze,sa nestotožňuje s politikou dnešnej doby,tak nie odborná diskusia, ale umlčať.A to sa stáva už pomalí v každej oblasti spoločenského života.

  13. anonym 22. decembra 2021, 11:06…skús sa prejsť, nadýchať sa a potom nachvílku zamyslieť nad tou logikou, ktorú sa tu snažiš akože vtipne prezentovať…..ak si já vymyslím, že podľa doktora Predkožkina zo zakaukazského dermatologického inštitútu zomrelo na následky vakcinácie už 10 miliard ludí…tak by ťa podla tvojej „geniálnej“ logiky mali zavrieť pretože si si to prečítal, ak to začnem vykrikovať na ulici tak by mali zavrieť všetkých ktorí to počuli…pochopil si ako zvrátená je tá tvoja logika?…snažil si sa být chytrý a vtipný, no nevyšlo ani jedno…..tu v diskusií je to takmer jedno, no ak to začne šíriť lekár tak može vážne ohroziť zdravie pacientov…sú ludia čo sú schopný vypiť Savo či do seba nahádzať kilá odčervovadla (možno medzi nich patríš)..
    PS:pre istotu, pretože tu v diskusií človek nikdy nevie s akým géniom má tú čest diskutovať a hlavne pre všetkých hltačov konšpirácií, ktorí zdielajú akukoľvek kravinu musím doplniť že je to naozaj vymyslená informácia ako príklad..jak Predkožkin, tak inštitút aj počet zomrelých sa nezakladajú na pravde…

  14. Je to uplne jasne ze vam z tohoto vakcinacneho marazmu preskakuje v hlavach. Ked vam nestaci uz len zakladny fakt ze vyrobca sa od sameho pociatku cielene a ucelne vyvliekol z akejkolvek zodpovednosti za tento jeho vyrobok je katastrofa. A dalej uz nema zmysel pokracovat lebo toto je prvotny zakladny fakt ktorý je nespochybniteľny.

  15. Po započítaní decembrových dát, ktoré zatiaľ nepoznáme, bude 2021 rokom s historicky najvyšším počtom úmrtí na Slovensku a bezprecedentne najtragickejším rokom od druhej svetovej vojny.

    Vzhľadom k dátam, ktoré máme o počte očkovaných, k dátam o počte reinfikovaných neočkovaných, protilátkach neočkovaných nás čaká začiatkom roka hirošima. Dajte sa očkovať!

  16. Pán Majko ako je možné že vždy nakoniec dokážete že máte pravdu?Snažila som sa vás nachytať v tom videu a hľadala som na internete tých ľudí a mal ste pravdu aj v menách.Okrem Matoviča a Budaja som nepoznala žiadnu z tých tvárí.Kde to všetko študujete a vôbec sa nebojíte postaviť proti tým anonymným krikľúňom?Ja sa bojím a prepáčte že som anonymná.

  17. Anonym 22. decembra 2021, 13:46 – je to o prehlade a zaujimani sa o dianie okolo seba.

    Co sa tyka videa (asi Vas prispevok patri pod iny clanok) tych ludi poznam osobne. Zaroven poznam pravidla a to z oboch stran – stovky raz som stal zo strany novinarov a aj zo strany druhej.

    Nemyslim si, ze by si normalni ludia v sucasnej dobe dovolili opatrenia porusovat.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img