ISSN 1337-8481

pondelok, 29. apríla, 2024

Sociálna poisťovňa od 1. januára 2022 zvýši dôchodky o 1,3%, dôchodcovia nemusia o nič žiadať

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sociálna poisťovňa  |MM|  Dôchodcovia dostanú v novom roku vyššie dôchodky. Sociálna poisťovňa im ich prepočíta a zvýši o 1,3 % automaticky, o zvýšenie teda nemusia osobitne žiadať. Dôchodok v novej výške dostanú v januárových výplatných termínoch. Sociálna poisťovňa im v januári 2022 zašle k zvýšeniu aj písomné rozhodnutie. Sumu zvýšenia dôchodku si môžu informatívne vypočítať aj prostredníctvom kalkulačky na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Dôchodky sa v roku 2022 zvýšia o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov určeného Štatistickým úradom Slovenskej republiky za prvý polrok kalendárneho roka 2021, t. j. o 1,3 % mesačnej sumy dôchodku. O zvýšenie (valorizáciu) dôchodku pritom nie je potrebné Sociálnu poisťovňu žiadať. O zvýšení dostanú poberatelia dôchodkov písomné rozhodnutie a dôchodky vo vyššej sume im budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne v januári 2022 aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2022 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu v januári 2022. Sociálna poisťovňa v budúcom roku zvýši o 1,3% všetky dôchodkové dávky, pričom k 31. októbru 2021 ich vyplácala viac ako 1,7 milióna (1 741 618) a dostávalo ich viac ako 1 milión 400 tisíc dôchodcov (1 403 572).

Minimálne dôchodky a valorizácia

Pre tento druh dôchodku platí zo zákona osobitný mechanizmus. Valorizácia sa ich teda priamo netýka. Poberateľovi minimálneho dôchodku sa od 1. januára 2022 valorizuje (teda zvyšuje o 1,3%) jeho pôvodne vypočítaný dôchodok. Sociálna poisťovňa ho porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku. Ak je jeho pôvodný dôchodok aj po valorizácii nižší ako minimálny dôchodok, dôchodcovi sa naďalej vypláca minimálny dôchodok. Je to pre neho výhodnejšie. Zároveň platí, že suma minimálneho dôchodku sa od 1. januára 2022 nemení. Ak bude po zvýšení (valorizácii) dôchodku jeho suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku platná od 1. januára 2022, nárok na minimálny dôchodok zaniká a Sociálna poisťovňa bude dôchodcovi vyplácať jeho valorizovaný dôchodok. Ten bude totiž vyšší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok.

Príklad, keď dôchodok po valorizácii zostáva na úrovni minimálneho dôchodku:

Dôchodca k 31. decembru 2021 poberal minimálny dôchodok v sume 334,30 eur, pričom suma jeho starobného dôchodku k tomuto dátumu bola 285,10 eur. Od 1. januára 2022 sa mu zvýšil – valorizoval – jeho starobný dôchodok o 3,80 eur na sumu 288,90 eur. Táto suma je nižšia ako suma minimálneho dôchodku. Preto tomuto dôchodcovi naďalej aj od 1. januára 2022 patrí minimálny dôchodok v sume 334,30 eur, ktorý je pre neho aj výhodnejší.

Informatívna kalkulačka na výpočet valorizácie dôchodku

Sociálna poisťovňa pripravila pre dôchodcov aj Kalkulačku na výpočet valorizácie dôchodku od 1. januára 2022. Jej použitie je veľmi jednoduché: stačí si označiť druh dôchodku (z ponuky v kalkulačke) a v ďalšom riadku zadať výšku mesačne poberaného dôchodku v eurách. Po kliknutí na Vypočítaj sa dôchodca ihneď dozvie, o koľko eur sa mu dôchodok zvýši a tiež celkovú sumu dôchodku po zvýšení od 1. januára 2022. Kalkulačka má informatívny charakter.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Že sa nehanbia! Hladnému psovi hodili suchú kosť. Okolo piatich eur robia cirkus, vyčíslujú, koľko ich to bude stáť. Hyenizmus, genocída.

  2. Valorizacia je o tolko o kolko si tento stat moze dovolit a to sa stale aj tak zadlzujeme. Kazdy si ma setrit pocas svojho aktivneho pracovneho zivota na starobu a nie sa spoliehat len na stat. Minat peniaze na hluposti: vysedavat po senkoch, cigarety, alkohol, spotrebne uvery na blbosti, atd. Ludia nemaju ani sajmu o financnej gramotnosti a takto potom vyplakavaju ked pridu do dochodku. Sami su strojcom vlastneho stastia, nie stat sa ma starat o ludi, ale sami sa musia o seba postarat. Kolko odvedu na odvodoch do soc.poistovni za svoj zivot, podla toho sa im budu vyplacat dochodky, to je princip zasluhovosti a tak to ma byt. Takze nestazovat sa ale makat na sebe.

  3. pre anonym nado mnou.
    1. nie stat sa ma starat o ludi, ale sami sa musia o seba postarat. Velmi spravne,potom sa pytam naco sa platia dane a odvody ja sa nechcem starat o stat,nech sa stara sam o seba
    2.Kazdy si ma setrit pocas svojho aktivneho pracovneho zivota na starobu no skus zarobit 700-800 euro a odkladat si na starobu,ked to dokazes si kuzelnik
    3.Kolko odvedu na odvodoch do soc.poistovni za svoj zivot, podla toho sa im budu vyplacat dochodky,no len tak namatkovo vies ake dochodky maju nasi opalenejsi spoluobcania?
    4. Tento stat platia ludia,hlavne zamestnanci,takze si zasluzia aj na dochodku zit slusne,nie zit na pokraji chudoby,ano su stastnejsi,ktori zarabaju slusne,ale nie kazdy ma stastie na dobre platene miesto.A v neposlednom rade,stat neni firma,aby generoval zisk,ale musi sa starat o svojich obcanov

  4. Presne tak soporman, máš 100% pravdu. A ten pán anonym je velice múdry zbohatlík, čo sa nikdy nenarobil ako sa narobili naši rodiča, ktorí si z dôchodku nemôžu zaplatiť ani lieky,lekárov….Na to im musia doplácať ich deti z toho mála čo majú. Je mi z takých „anonymov“ špatne.

  5. Som za to, aby sa šetrilo. Kto odpracoval viac ako 40 rokov sa mu dôchodok valorizuje o 5€, na nich sa má šetriť a nie skôr plytvaním financiami na nezmyselnej lotérie, vyplácaním za očkovanie, zvýšením si platov o 1500€ mesačne, paušálnych príspevkov viac ako 2000€…? Oni si neumália. To je nehoráznosť, že valorizujú podľa medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosť dôchodcov. Veď kto má dôchodok 288,90€, nemôže minúť 500€ a z toho si má ešte aj šetriť? Oni si zvyšujú platy podľa priemernej mzdy dosiahnutej v národnom hospodárstve. Bolo by spravodlivé, používať na to jeden kľúč. Stále dookola omieľajú, že nie sú peniaze na zvýšenie platov pre záchranárov, učiteľov, lekárov… Ale na rozhadzovanie sú. Štát zadlžujú obrovskými sumami, len kto a kedy ich splatí?

  6. Kopa súčasných dôchodcov je na dôchodku 20-30 rokov, niektorí dlhšie ako pracovali. Kedy budeme toľko dlho na dôchodku my trochu mladší, súčasní 50-60 roční? Oni keď robili, tak dotovali vtedajších dôchodcov, my dotujeme ich a ešte si aj šetríme na svoje možno budúce dôchodky, leno nám už štát nedá nič. Prípadov, že deti platia lieky svojim rodičom, je minimum, skôr je bežné, že dôchodcovia dotujú svoje neschopné deti a tie potom nariekajú, keď náhodou ich zlatá baňa zomrie už ako 90 ročná. Tak prosím vás nevyplakávajte, všetci to majú ťažké, nie iba dôchodcovia.

  7. Vtedy stacilo mat stranicku knizku KSS a radostne budovat socializmus. Sudruhovia co sa pokazilo ze mate teraz tak nizky dochodok?

  8. Pre Jahnatek 19. decembra 2021, 10:54
    Banda vydrbancov si nechala od ludi vystrngat kapitalizmus. Lepsie sa kradne. A po 32 rokoch parodie na demokraciu a vlady zlodejov a debilov sme tam, kde sme. A desim sa, kde bude krajina po 4 rokoch vlady tejto vydrbanej sebranky.

  9. Šetriť si na dôchodok? To čo si teraz odložíš nebude mať za pár rokov vďaka inflácii hodnotu. Zbytočne znehodnotené peniaze.

  10. Reakcia Sopornana je uplne nepochopenie systemu dani a odvodov, dochodkov, statneho rozpoctu a pod. To suvisi so zlou financnou gramotnostou velkeho mnozstva obyvatelov a nechapanim suvislosti. Setrit na dochodok sa da aj z mensieho platu, ale to by sa museli poniektori ludia vzdat nezmyselnych vydavkov. A co sa tyka tej reakcii ze nema zmysel setrit, ze to aj tak zhltne inflacia, tak po 1. da sa usetrene aj investovat a ako tak “chranit” pred inflaciou 2. lepsie mat nasporene nieco nez nic (nepredvidane zivotne udalosti a pod.).

  11. pre Anonym 19. decembra 2021, 15:39
    Sporiť si môžete vtedy, ak vám to príjem umožní. Bohužiaľ, väčšine dôchodcov ale aj mnohým napr. mladým rodinám to príjmy neumožňujú. Prečo? Lebo príjmy sú už 30 rokov v nepomere k cenám a nákladom na život.

  12. Az oltás minek úgyis vagy megfagyunk vagy éhen doglunk és meglesz a kormány kívánsága nem kell nyugdíjat fizetni

  13. Musíš sa ponáhľať zomrieť skoro, aby si sa nedožil vysokého veku a aby ti takí, ako si ty nemuseli vyčítať, že tak dlho poberáš dôchodok! Zaujímavé je, že nevyčítaš tie dôchodky našim spoluobčanom, ktorí neodrobili ani hodinu a ani toľkým politikom, ktorí si pre seba určili iné dôchodky. Tebe musia veľmi prekážať starí ľudia. Ak sa dožiješ staroby, skúsiš. Palica má dva konce.

  14. Gadže čo tu pindáte na nás, my sme si dôchodok z priemernej mzdy zaslúžili a vy keď budete dobrý tak vám jedného dňa zafidlikáme pesničku na husle

  15. Gadže čo tu pindáte na nás, my sme si dôchodok z priemernej mzdy zaslúžili a vy keď budete dobrý tak vám jedného dňa zafidlikáme pesničku na husle

  16. Som 72-rocna dôchodkyňa so stredoškolským vzdelaním. Keď som mala 10 rokov pred dôchodkom, dochádzalo k rušeniu podnikov a tak som sa 4-krat ocitla na podpore, čo mi ovplyvnilo výpočet výšky môjho dôchodku. Myslím si, že výška zvyšovania dôchodkov by mala byť jednotnou pevnou sumou pre všetkých, lebo žijeme teraz a nakupujeme v dnešných cenách tovaru a služieb. Dôchodok je sociálna dávka, tak buďme socialny!

  17. Ďakujeme,za odrobene 40 r. Mám dôchodok niečo nad 400€,pritom som bola ako ved. 5 žienkam, veľkú zodpovednosť.smutne,že sa vôbec o dôchodcov nehovorí .Čo bude po zvýšení cien. Vďaka vám za 1,3 percento zvýšenia.cca ,5 €,delte to 30 dňami……. stačí ???? , Ani 0,20 centov,za to si kúpime jeden rožok. Vážení žijete z Vašej peňaženky nemáte potuchy ako niektorí občania žijú,hlavne ak sú samy a nieto matky vychovavajuce deti bez otcov. Hanbím sa priznať,že žijem na Slovensku.

  18. p.Evita, o dochodcoch sa hovori stale, lebo ste volici co zvacsa chodia k volbam a takych politici miluju. Fico vladol 12 rokov. Ak by sa tato republika nerozkradla, boli by zdroje aj na vyssie dochodky. Nespoliehajte sa ludia na stat! Sami ste si strojcom svojho stastia, sami sa musite snazit a nie cakat ze stat da. Ludia sa musia v produktivnom veku zamysliet ako si zlepsit finacnu situaciu lez pridu do dochodkoveho veku. Ak nie na prijmovej stranke, tak na vydavkovej: napr. nefajcit (okolo 200 eur mesacne/osoba), nevysedavat po krcmach, varit co najviac doma, atd. atd. Potom by si vedeli aj usetrit na buducnost. Lenze to by museli chciet a to sa im nechce. Radsej zit teraz, minat na hluposti, treba si brat uvery na dovolenky, vianocne darceky. A potom sa cuduju, ze nic nemaju, resp. ked pridu do dochodku bez uspor tak su prekvapeni vyskou dochodku.

  19. Prasa Richter ked sefoval rezortu tak o kolko dochodcom zvysoval? Tiez to boli len kozmeticke upravy. Ale ked havaroval cestou z orgii a mal vrecka plne stoviek a Viagry, tak vyplakaval a trepal hluposti.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img