ISSN 1337-8481

sobota, 4. mája, 2024

Prečo stúpajú ceny plynu a ostatných energií?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Prečo stúpajú ceny plynu a ostatných energií?


Podľa médií cena benzínu prekročila historickú psychologickú hranicu 1,5 EUR/l, prudklo stúpajú ceny elektriny v Európe. Opozícia na čele s predsedom Smeru hovorí o armagedone a viní za stav vládu. Pritom už za Ficovej vlády dosiahla cena benzínu 1,54 EUR/l a koniec sveta nenastal. Robert Fico neurobil ani jedno kompenzačné opatrenie v prospech ľudí. Dnes spolu s Pellegrinnim sľubujú hory doly. Sú v opozícii, nemusia nič plniť, stačí sľubovať a ohurovať. Europoslanec Hojsík tvrdí, že Rusko teraz používa plyn ako zbraň, Gazprom škrtí kohútiky a ceny plynu stúpajú.

Ako to teda je? Pohľad na energetickú krízu, ako ju vidia odborníci, sa pokúsim priniesť v najbližšom podcaste. Už strihám.

Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Netreba byť odborník je to jednoduché. Daňové strati treba nahradit ako inak. Štát a kapitál sa vždy dohodnú. Zdražie ropa, plyn a jeto. Ropa sa ťaží ako sa karteli dohodnú už roky špinavá manipulácia. Chudoba nech skape. V nemecku v Česku uhelne elektrarne idú na plný výkon, kašlú na uhlikovu stopu. Ľudia rozumejú čo sa deje nepotrebujú čítať komentáre ohlupovačov strati treba zaplatiť. Pochybujem ze rusko je niečomu na vine nedostatok plynu si únia vytvorila sama. Vieme pre čo, ľudia majú viac rozumu ako, pán Hojsik. Reči o Rusku môže Hojsik rozprávať tomu čo slamu žerie.

  2. Chovatelia hospodárskych zvierat a výrobcovia mlieka v severnej Európe platia stále vyššie ceny za slamu, ktorú používajú ako krmivo alebo podstielku pre dobytok. len pre info .Anonym 22. októbra 2021, 12:21

  3. Pán Macko,dáte si nadpis článku “ Preco stúpajú ceny plynu a ostatných energií“ a čo ste napísal?Teraz sme samozrejme všetci múdrejší Ďakujeme!!!!!!To už ozaj nemá obdoby.Nas máte za idiotov?

  4. Je to hlavne pokryteckou politikou západných štátov,vymysleli nulovú uhlíkovu stopu do roku 2050,milionove dotácie na zelenú energiu…Nemecko chce odstaviť jadro a uholne elektrarne,čo znamená,že bude potrebovať na podporu energie z obnoviteľných zdrojov viacej energie z plynových elektrarni,tým padom prichádza doba…energetických šmejdov..a narastá cena plynu a emisných povoleniek..EK navrhla kupiť plyn z Kataru,ale ten ho predáva do Azie,Čína odstavuje uholne elektrárne a tak viacej plynu berie z Ruska..Ak niekto vymyslí,ako vytaviť a zušlachtiť základnu surovinu..železo..tak to dostane nobelovku..Alt taká pomätená Greta a jej nasledovníci nerieša..

  5. Kravy trávia pri žraní 5 až 7 hodín denne. Jedna z najtypickejších vlastností dobytka je prežúvanie, kravy denne prežúvajú 10-13 hodín a majú k tomuto účelu prispôsobený žalúdok. Žalúdok sa skladá zo 4 častí: bachor, kniha, čepiec a slez.Krmivá pre kravy sa v zásade delia na krmivá objemové a jadrové. Objemové krmivá sú: senáž, siláž, zelené krmivá, okopaniny a ich zvyšky. Jadrové krmivá sú: plody obilnín a ich zvyšky, plody olejnín a ich zvyšky, plody strukovín, kŕmne zmesy, bielkovinové koncentráty.

  6. Pre @len tak 22. októbra 2021, 14:10
    Este si zabudol na Inflaciu, ale inak spravne.
    Nevidel by som v tom pokrytectvo, skor marny pokus ako namotat ostatnych aby tiez presli na mensie emisie. Oni velmi dobre vedia ze aj keby vsetko v europe nahradili cistou obnovitelnou energiou tak emisie ovplyvnia len minimalne. Ak sa planeta ohreje o 4 stupne tak nebudeme putina prosikat len o plyn ale aj o pristup na sibir… Takze pre nich je zatazit dnesne generacie s horsou ekonomickou situaciou ovela logickejsie ako pripravit pre buduce generacie exodus.

  7. Ty si iný magor… rusko je krajina s najväčším nerastným bohatstvom na svete a ty si myslíš že sa z niečoho poserie… sú omnoho zaujímavajšie trhy na svete ako európa ….

  8. Len skoda ze si nepochopil tonyho spravny sarkazmus. Tony to myslel asi takto nejako.
    Na vychod sme sa vysrali a zo zapadu prisli hovna, ktore spravili zo Slovenska totalne zavislu žumpu. Dufam ze takto napisane je to zrozumitelnejsie každému

  9. E este dodam ze v tej žumpe nas budu financne a ekonomicky dusit a topiť. Uvediem priklad. Vsetky staty okolo dali a davaju dolu dph na pohonné hmoty pripadne energie. A pritom ich mali este aj lacnejsie ako tomu je na SK. Ale u nas Sulik povie ze si mame vyšrobat ziarovku. To znamena ze nam odkazal aby sme si este aj riť vytierali po tme a v chlade a zime. Lebo plyn z toho krásneho zapadu a nim riadenej burzy ide o 200% drahší ako plyn z toho hnusneho Ruska. Je to katastrofa ktora sa na nas od tial rúti včetne toho skurveneho covidu ktorý vytvorili a pustili medzi nas.

  10. DPH pohonné hmoty:
    Maďarsko 27%
    Česko 21%
    Poľsko 20%
    Rakúsko 20%
    Ukrajina 20%
    Slovensko 20%
    Všetok plyn na slovensku je z ruska, do EU z časti ide plyn z Nórska,ale 2/3 je ruský plyn.

  11. pre pre tony,jasne myslel som to ironicky,treba kopat dobre do toho ruska nech su kreatury ako prezidentka,korcok a im podobny na us abasy ocenovany.ani jeden nejde do ruska osobne vyjednat ceny ako to urobil orban.
    dezolat:skus este napisat za kolko nakupuje kazdy stat pohonne hmoty a plyn.
    nemecko nakup m3 za 200 usd,SLOVENSKO 240USD.

  12. Priemerná cena plynu pre štáty EU je 270 USD/1000m3. Niekto viac niekto menej. Na to akú proruskú propagandu robí srbský prezident nakúpil draho.

    ac24 je proruský dezinformačný a konšpiračný web plný klamstiev a bludov, ktorý zavádza a hecuje k strachu a nenávisti. Obyvatel konšpiruje, klame a zavádza.

  13. Dezolat ked tak lacno nakupuje eu plyn tak prečo zastavuju fabriky vyroby ktore su zavisle na plynovych technologiach? Napriklad duslo Šaľa 🙂

  14. Dezolat,vystupujes,ako suveren ako keby Ty si mal prehľad,čo všetko z prvej ruky.Vies o Tom hovno, niečo si vyguglis a robíš s tým dojem,ako keby tvoje správy boli zaručene a konečne.

  15. Anonym 17.56,Vystupovať ako suveren,je slovné spojenie,ktoré sa dá vo slovenčine akceptovať,ale ešte nikde som nevidel slovné spojenie“ Vystupujes ako suterén“( teda ako prízemie,alebo niečo podobného.Takze,môžem len konštatovať,že sa chces robiť múdrejší,ako si.Vitaj blbec.

  16. Aspon vidis jak si blby. Keby si si to vyguglil, zistil by si, ze suteren je pod prizemim. Takze, mozem len konstatovat, ze si klesol este nizsie. Alebo nieco podobne.

  17. Obyvateľ tvrdí už druhý krát v diskusiach, že srbsko nakúpilo najlacnejší plyn lebo sa to dočítal na dezinformačnom a konšpiračnom webe, ktorý zavádza. Faktom je, že to vôbec nie je pravda a srbsko nakúpilo rovnako drahý plyn ako všetci ostatní a rovnako z ruska, ako všetci ostatní.
    Nikde som nepísal, že EU nakupuje lacno plyn, to si si len dotvoril, lebo si chcel, aby ti to tak pasovalo. Potrebuješ sa liečiť.

    Obyvateľ ďalej tvrdí, že plyn zo západu je o 200% drahší ako plyn z ruska. Pritom všetok plyn na slovensku je z ruska a EU má iba menšiu časť plynu z Nórska. Zo západu žiaden plyn nejde. Čo príspevok to HOAX.

  18. Dezolat z ruska ide plyn len asi 40% a nie 2/3 ako pises. A myslim ze sa nakupuje cez burzu a nie na priamo.

    Ministryně financí Alena Schillerová ve středu 20. října 2020 rozhodla o mimořádném prominutí daně z přidané hodnoty za dodání elektřiny nebo plynu za listopad a prosinec tohoto roku. Generální pardon, jehož plné znění naleznete zde, reaguje na prudký nárůst cen těchto komodit na světových trzích. Zároveň Ministerstvo financí předložilo vládě návrh novely Zákona o DPH, která by dodání elektřiny a plynu osvobodila od 21% DPH na dobu celého roku 2022, a to s účinností od 1. ledna 2022.

    „Aktuální a předpokládaný růst cen energií, který zásadním způsobem zasahuje do rodinných rozpočtů domácností, představuje nepochybně mimořádnou ekonomickou situaci. Co se týče souladu s legislativou EU, Česká republika ještě před nabytím účinnosti generálního pardonu požádala o možnost aplikace nulové sazby DPH evropského komisaře pro hospodářství. Očekávám, že této žádosti bude s ohledem na celoevropský rozsah problému vyhověno a ČR tak bude moci od 1. ledna navázat na tento dočasný pardon novelou zákona o DPH,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová.

  19. Dezolat a ide plyn aj zo zapadu a cely tento humbuk vnikol aj preto aby ho bolo zo zapadu este viac a menej z ruska. Vsade kde sa da sa buduju rezervoare a precerpavacky na stlačený zemny plyn ktory ide z usa. Dokonca to chcu umiestniť aj v pristave v Bratislave. Bomba v centre. Ludia sa buria proti tomu ale asi si nepomozu usa zaujem je viac ako tam zijuce obyvatelstvo

  20. To z etrend je z roku 2009. Potrubný plyn bez LNG ide z ruska na 50% do EU. Nord stream2 zvýši tento podiel o asi 10% a možno aj viac, lebo to bude najlacnejsia varianta hlavne pre nemcov a tam je spotreba veľká. Ruský potrubný plyn ak sa na turkish stream napojí madarsko(čo je hotová vec) a dnes sa hovorí už aj o rakúsku, tak podiel ruského plynu bude značný. Vladimír Vladimirovič robí len zmluvy dopredu, ostatné sú spotové trhy a áno práve kvôli nim idú ceny hore ale často aj dolu.

    V EU sú sadzby DPH upravené v určitých medziach dané EU komisiou, ak by mali ísť na nulu, musela by sa na tom dohodnúť celá EU a v tej chvíli ten čo ti odporučil „vyšrobovať žiarovku“ bude prvý kričať, že ju dá na nulu.

  21. Ach ty truba. Uvedom si ze este aj ten rusky plyn riadia a hlavne na nom bohatnu zapadne firmy. A ten stlaceny plyn z usa si ani nespomenul ze ty truba, lebo mam pravdu. Aj v polsku sa buduju terminalne zasobniky a precerpavacky jak hrom. Asi najvecsie v eu.
    „Mimochodem, říkáme … Nord Stream 2, Gazprom … tam se účastní pět evropských společností. Proč jen Gazprom. Nezapomněli jste na to trochu? Pět evropských největších společností pracuje … v rámci tohoto projektu. Nejsou to jen zájmy Gazpromu, ale také zájmy našich partnerů, a především samozřejmě evropských,“ řekl Putin během Valdajského fóra.

  22. „Veci, ktoré nás zničia: politika bez princípu, potešenia bez svedomia, bohatstvo bez práce, poznanie bez charakteru, podnikanie bez morálky, veda bez ľudskosti a zbožná úcta bez ochoty obetovať sa.“
    Mahátma Gándhí

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img