ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Polícia radí: Čo robiť ak vám cestu skríži zver

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  K jesennému obdobiu neodmysliteľne patrí aj lesná či poľná zver. Objavuje sa pri cestách najčastejšie v ranných a podvečerných hodinách. Predísť stretu s divou zverou na ceste je niekedy veľmi náročné. Zvieratá sa správajú nepredvídavo a ostražitosť i bezpečná jazda nemusí stačiť. Polícia prináša niekoľko rád, ako sa zachovať v situácii, keď vodičom vybehne pred auto zver, i to, čo robiť, keď sa tak stane.

 

Vodiči by mali byť na miestach, kde je veľká pravdepodobnosť, že sa zver na ceste objaví, mimoriadne opatrní. Obozretnosť je namieste najmä pri prejazde niektorých úsekov ciest, najmä tých, ktoré sú označené aj príslušnou dopravnou značkou upozorňujúcou na zvýšený výskyt zveri, ale aj ak cesta vedie cez lesný porast a riziko vzniká aj pri vodných tokoch. V týchto úsekoch odporúčame, obzvlášť za zníženej viditeľnosti, jazdiť pomalšie a predvídavo.

Práve predvídavosť je najlepšou prevenciou pred zrážkou so zverou. V tejto súvislosti platí nepísané pravidlo, že ak vyjde na cestu jeden kus, takmer určite budú za ním nasledovať ďalšie. Ak zviera zbadáte včas, nikdy ho neoslepujte blikaním či diaľkovými svetlami. Mohli by ste ho vyľakať a situáciu ešte zhoršiť. Radšej zastavte auto a trúbte.

Ak sa už zviera dostane na vozovku, nesnažte sa mu vyhnúť vo vysokých rýchlostiach. Následky šmyku totiž môžu byť oveľa horšie ako samotná zrážka so zvieraťom, to platí najmä pri jazde po diaľnici.

Ak sa vodičovi zrážke so zverou nepodarilo vyhnúť, je povinný nahlásiť udalosť na políciu prostredníctvom linky 158. Lesná zver je majetkom užívateľa daného poľovného revíru, ktorému takouto udalosťou vznikla škoda. Polícia užívateľa poľovného revíru o nehode vyrozumie a v spolupráci s ním zabezpečí odstránenie prekážky a sprejazdnenie cesty. V žiadnom prípade neodporúčame zrazenú zver zobrať so sebou, pretože by ste sa tak mohli dopustiť trestného činu pytliactva.

 

Vlani v septembri skrížila cestu zver 12 vodičom, dvaja sa zranili ťažko a deviati ľahko. V októbri bolo takých nehôd 13 s jedným ťažkým a šiestimi ľahkými zraneniami. V týchto dňoch sme už podobné prípady zaznamenali. Jazdite opatrne a dávajte na seba pozor.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img