ISSN 1337-8481

nedeľa, 19. mája, 2024

Ako budú školy fungovať od septembra?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Branislav Gröhling, minister školstva |MM| September je čoskoro tu a určite všetci majú otázky k režimu fungovania škôl. Po uplynulom období všetci chceme, aby sa žiaci čo najviac vzdelávali v školách. Tam majú priamy kontakt s učiteľom, rovesníkmi a je to to najlepšie prostredie na ich vzdelávanie. Preto aj je našim cieľom, aby sa školy nezatvárali plošne. To aj tento rok bude platiť.

Stručne 3 hlavné pravidlá k fungovaniu škôl
👉 1. Školy nebudeme zatvárať plošne.
Školy sa nebudú zatvárať ani na základe Covid automatu ani na základe rozhodnutia ministerstva. V automate sú školy od MŠ po SŠ otvorené v každej farbe okresu – od zelenej až po čiernu. Myslím si, že toto je veľké plus pre školstvo a súvisí to s tým, že chceme aby sa žiaci čo najviac vzdelávali v školách. V prípade pozitivity sa zatvoria len individuálne triedy v súlade s pravidlami ÚVZ a tie prejdú na dištančnú výučbu.

👉 2. Na nástup do školy nie je podmienkou test.
Vzhľadom na rýchlosť šírenia delta variantu test rýchlo stráca výpovednú hodnotu. Školy sa preto budú riadiť upraveným Školským semaforom, ktorý už dobre poznajú z minulého roka – v ňom napríklad odporúčame nemiešať triedy, zabezpečiť pravidelnú dezinfekciu či realizovať ranný filter.

👉 3. Pri pozitívnej osobe a karanténe sa riadime vyhláškami ÚVZ
Ako školstvo nezavádzame nové obmedzenia v tejto veci, všetko vyplýva z vyhlášok ÚVZ. Podľa nich pri pozitívnej osobe idú tí, ktorí s ňou boli 2 dni pred testovaním v kontakte, do domácej karantény.

Ďalšie informácie:
🧼 Školám automaticky pošleme dodatočné financie na možné zvýšené náklady (dezinfekcia a podobne). MŠ dostanú 150 eur na školu a 5 eur na zamestnanca, ostatné školy 5 eur na žiaka a na zamestnanca a financie dostanú automaticky.
🚰 Umožňujeme dobrovoľné testovanie kloktacími testami pre bežné a špeciálne ZŠ pre tých, ktorí majú záujem (bližšie informácie dostanú školy mailom)
💻 Na našom webe čoskoro nájdu školy upravený manuál Školský semafor, časté otázky a odpovede (k školám v prírode, lyžiarskym a podobne, jedálňam, OČR a podobne), ako aj dokument k právnym náležitostiam.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img