ISSN 1337-8481

streda, 15. mája, 2024

HEGER: Donútiť pristáť lietadlo a zadržať opozičného novinára je neakceptovateľné

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Úrad vlády SR |MM|  Je neakceptovateľné donútiť lietadlo pristáť v bieloruskom Minsku a takýmto spôsobom zadržať opozičného novinára pod falošnou zámienkou. Na dnešnom brífingu pred odletom na samit EÚ to uviedol premiér Eduard Heger (OĽaNO). Dodal, že to bude jedna z tém, o ktorých budú na samite hovoriť. O detailoch má podľa neho informovať litovský prezident.

„Na stole sú viaceré možnosti. Môžem povedať, že za Slovenskú republiku sme pripravení podporiť všetky návrhy reakcie vrátane sankcií. Jediné, čo možno budeme akcentovať, je, že treba pritom dať pozor, aby sme nezhoršili podmienky občanov Bieloruska, bežných ľudí a neodrezali ich od sveta,“ podotkol predseda vlády.

Predsedníčka parlamentného výboru pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (Za ľudí) informovala, že výbor prijal uznesenie, v ktorom SR odsudzuje vynútené uzemnenie civilného lietadla na trase medzi dvomi členskými krajinami Európskej únie (EÚ) a NATO.  „SR považuje tento akt zo strany súčasnej bieloruskej administratívy za odsúdeniahodný, nelegálny a ohrozujúci bezpečnosť a životy občanov členských krajín EÚ. SR žiada okamžité vyšetrenie tohto bezpečnostného incidentu Medzinárodnou organizáciou pre civilné letectvo,“ doplnila Marcinková s tým, že SR v reakcii na tento incident podporuje uvalenie cielených sankcií na režim Alexandra Lukašenka. Stanovisko podľa jej slov podporili všetci prítomní členovia výboru okrem nezaradeného poslanca Milana Mazureka.

Bielorusko pri prelete nad jeho územím prinútilo lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do litovského Vilniusu pristáť v Minsku s tým, že eviduje bombovú hrozbu. Lietadlo do Minska sprevádzala stíhačka. Bieloruské štátne médiá informovali, že krok osobne nariadil prezident Alexander Lukašenko. Na palube letu FR4978 bol aj 26-ročný exilový bieloruský novinár a aktivista Raman Pratasevič, ktorého po pristátí zatkli. Podľa svedkov bol vystrašený a ďalším pasažierom povedal, že by mohol čeliť trestu smrti. Do Vilniusu sa lietadlo dostalo po viac ako šiestich hodinách od plánovaného príletu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Donútiť pristáť vládne lietadlo bolívijského prezidenta Morálesa, kvôli údajnému podozreniu, že sa na jeho palube nachádza Edward Snowden bolo etické? Humánne? Jáááj, to spravili amíci, takže kritika sa zamieta 🙂 Tá demokracia ála USA je nádherná, najmä ten dvojaký meter. Naše špinavosti sú ok, ale iné, neetické 🙂 Lukašenko a Putin, držím vám palce.

  2. Vlado…a teraz kritizuješ konkrétne koho? Hegera?…že sa v roku 2013 neozval?..bol on vtedy predstaviteľ našej vlády alebo diplomacie?…podľa mňa si ho pred 8 rokmi ani nepoznal a aj keby sa proti tomu ozval tak to ani neregistruješ….to prečo sa naša diplomacia/vláda vtedy neozvala je asi otázka pre niekoho iného…nemyslíš?

  3. pre Ratafak plachta 25. mája 2021, 20:14
    Nie, reagoval som na poznámku o neetickosti. V roku 2013 sa neozval nikto. Ani opozícia, ani koalícia ani médiá, i keď tí ani nemôžu, pretože kritika USA a Izraela je neprípustná 🙂 ani SOL, proste všetci držali pekne krásne slobodne demokraticky huby. Štekať začali až teraz, keď použili bežné spôsoby made in usa Bielorusi 🙂

  4. Jasne a keby to urobili amici tak by sa to vynášalo do nebies ako profesionálne to zvládli, ako sa nenechali vyviesť z rovnováhy , aké to bolo nebezpečne ale zvládli to, ako dlho to pripravovali …

  5. Vlado, venoval som pár minút tej udalosti z roku 2013 a čo som vyčítal: 4 krajiny zakázali prelet, tak museli pristáť vo Viedni (bez asistencie stíhačky ako tomu bolo v Bielorusku), následne celá posádka (nikoho z lietadla nevyviedli ako v Bielorusku) pokračovala ďalej a doletela do ciela…bol z toho pruser a 4 krajiny sa mu ospravedlnili (som zvedavý či sa ospravdlní aj Bielorusko/Rusko)…Rusko to vtedy odsúdilo, zaujímavé že teraz to schvaluje – keď už to takto chceme porovnávať…ja odsúdzujem jedno aj druhé a myslím že sa mohla ozvat aj naša vláda, ale ten prístup vtedy zainteresovaných krajín je úplne odlišný ako dnes – ospravedlnenie vs. zatlkanie: http://www.netky.sk/clanok/prezident-bolivie-prijal-ospravedlnenie-od-europanov

  6. Ratafak plachta 26. mája 2021, 9:44 „4 krajiny sa mu ospravedlnili“ aj Matovič sa neustále ospravedlňuje za svoje kiksy a drísty .a všetci vieme ako to myslí

  7. neviem či má zmysel sem ťahat Matoviča, ale teda myslíš že je lepší prístup klamať a zatĺkať než priznať chybu a ospravedlniť sa?..PS: ja nechcem obhajovať jednu alebo druhú stranu, ale proste nie je pravda že sa o tom v tom čase nepísalo a že všetky západné štáty držali huby…

  8. Ratafak plachta .ten Matovič bol len príklad. Lebo je rozdiel myslieť to úprimne alebo len formálne. A Matovič je ukážkový príklad

  9. Tak ty si iný psychoš, že vidíš do matovičovej mysle, či to myslí úprimne alebo formálne. Tebe sa o tom matovičovi asi aj sníva, choď sa liečiť, je to nebezpečné.

  10. anonym.Tak ty si iný psychoš, že nevidíš do matovičovej mysle.pozri ten zakerny uškrn.a o tej jeho chorobe sa vyjadrili aj psychológovia tejto téme to bol len príklad. Keby nebol „premier“ tak mi je ukradnutý

  11. ale čo s tým, čo sa stalo v roku 2013 má ten Matovič? za to že sa ti nezdá jeho úškrn, tak to znamená že sa vtedy Francúzi a ostatné krajiny neospravedlnili úprimne?…tá otázka zostáv rovnaká, naozaj je pre teba prijatelnejšie zatĺkať a klamať než priznať chybu a ospravedlniť sa (hoci aj formálne)?

  12. Obyvateľ,nemôže sa akceptovať,keď štartuje lietadlo v jednej EU krajine,do druhej EUkrajiny,aby bolo prinútené na akomkoľvek území pristáť.To je štátny terorizmus,a to je jedno,ktorá krajina si to dovolila.To sa proste akceptovať nesmie!!!

  13. tak to sú čísté špekulácie…kolko ludí zabil ten novinár?…tá akcia by v tom prípade asi vyzerala inák a nie tak že by ohrozili celú posádku lietadla v ktorom „zabiják“ letí a vlastne si tam dlhé minúty može robiť čo chce, zatial čo vedľa letí bojová stihačka, ktorá nemože zasiahnúť inák než že zostrelí celé lietadlo…verím že tak blbí nie sú…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img