ISSN 1337-8481

piatok, 3. mája, 2024

Paušálne poplatky za smeti nie sú motiváciou, hovorí Dušan Irsák

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta / 15 MAR 2021 /

Dušan Irsák, poslanec MZ Sereď za volený obvod č. 3: 8. mája, Dlhá, Dolnočepeňská, Družstevná, Hornočepeňská, Hrnčiarska, Ivana Krasku, Jasná, Jelšová, Krátka, Krížna, Kuzmányho, Lipová, Lúčna, Ľ. Podjavorinskej, Malá ulička, Matičná, Mierová, Murgašova, Obežná, Pionierska, Pivovarská, Pod hrádzou, Podzámska, Severná, Sládkovičova, Strednočepeňská, Stromová, Svätoplukova, Športová, Štefana Moyzesa, Tehelná, Topoľová, Vážska, Veterná, Vojanská

Druhé volebné obdobie: 2014 – 2018, 2018 – súčasnosť

Témy: životné prostredie, história mesta, šport

ROZHOVOR
Má podľa Vás význam separovať odpady?
Úplná samozrejmosť je separovanie u mňa ako i celej rodiny.

Ako sa Vaša domácnosť zapája do separovania?
Separujeme všetko, máme však rozdielne názory, či obaly od liekov idú do plastu alebo do kovov? Obaly z kešu orieškov sú plast alebo kov, rozbité sklo komunál alebo nádoba na sklo? Maličkosti.

Obmedzuje Vás separovanie finančne? Obmedzuje Vás to iným spôsobom?
Nie.

Máte v domácnosti umiestnené nejaké špeciálne nádoby na odpady?
Samozrejme, plechová nádoba na kov, kartóny na papier, vedrá na bio odpad.

Máte doma možnosť kompostovať?
Vždy sa nájde priestor, keď sa chce.

Ako využívate kompost?
Máme štyri kompostéry a radosť z toho, že po troch rokoch som pripravil super humus z vlastnej záhrady pre vlastnú záhradu.

Sledujete doma, že niečím zbytočne plytváte? Chcete to začať riešiť?
Zbožňujem mortadelu, ale prestal som ju kupovať, lebo plastový obal zo 100 gramov mortadely váži 50 gramov. V tomto by mala Európska únia, výrobcovia a obchodníci niečo riešiť, aby obaly neboli v takých objemoch, ako sú teraz.

Kto je ťahúňom „ekológie“ vo Vašej domácnosti?
Celá rodina.

Čo by ste rád vylepšili?
Poplatky. Ak niekto zodpovedne separuje, tak by nemal platiť, ako ten, čo absolútne neseparuje. Verím, že raz príde doba, kedy budem platiť len toľko, koľko vyprodukujem odpadu. Paušálne platenie nie je motivačné.

Máte nápad, ako vylepšiť separovanie v meste?
Celkom sa mi páči, ako sa v poslednej dobe informuje o separovaní, chcelo by to ešte zábavné video ako separovať. Tak isto by som zriadil tabuľu hanby (na stránke Seredských noviniek) a upozornil, kto neseparuje, alebo zle separuje. Máme kamerové systémy po celom meste a určite by sa našli zábery kto, kde a ako separuje.
Doplním aj môj zážitok z Prahy: s vnukom som bol vlakom na Václavskom námestí a po dopití minerálky som hľadal smetiak na plasty. Nenašiel som ho. Vnuk ma poučil jednoducho vetou: zober to domov a tam to vy separuješ! Aké jednoduché. Robme to všetci, keď ideme do prírody s plnou plastovou fľašou, tak prázdnu doma vyseparujme!
***

Zajtra vám prinesieme rozhovor s poslankyňou Slávkou Kramárovou.

Seredské novinky spúšťajú túto minisériu rozhovorov s poslancami mesta Sereď so zámerom vytvorenia priestoru na širšiu diskusiu o odpadoch, ktoré v meste Sereď spoločne tvoríme.
Výsledkom by mohla byť zvýšená miera triedenia odpadov Seredčanmi. Správnymi vyseparovaním recyklovateľných zložiek odpadu totiž znížme objemy čiernych zmesových nádob, ktorých skládkovanie je najdrahšie a spôsobuje najväčšiu ekologickú záťaž.

Najlepším spôsobom ako znižovať objemy odpadov je pritom tvoriť ich čo najmenej. Odpad, ktorý nevznikol, je najlepší pre prírodu a najlacnejší pre našu peňaženku.

 

zdroj: seredskenovinky.sk

 

Kompost v záhrade D. Irsáka, foto: D. Irsák

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Dusan, plne s Tebou suhlasim, ze sucasny stav v meste v separovani odpadu nie je pre obcanov motivacny.

    O tom, ze chcem platit za to, co vyprodukujem, som pisal uz pred dvomi rokmi.

  2. Všetko je o ľuďoch. Aj rodičia by mali byť vzorom pre svoje deti, aby v rodinách videli ako zachádzať so zvyškami jedla ktoré sa dajú použiť iným spôsobom a nie vyhadzovať, že na ulici na nehádžu papieriky od cukríkov na zem… čo si vlastne rodičia nevšímajú. Tak isto triedenie odpadu. To sa deti iba doma naučia. A rodičia?

  3. Igor 15. marca 2021, 17:36 – ja som nehovoril, ale pisal. Ziadal mesto a zistil som, ze nik nemal ani len zaujem na tu temu hovorit. Dokonca mesto HANEBNE odmietlo odpad mnozstevne odoberat rovnako, ako aj skladka, v ktorej ma mesto podiel.

    Nakoniec odpad vozim na skladku do Trnavy, kde si nad postojom vedenia mesta Sered tukala na celo aj bezna uctovnicka, ktora sedela za pocitacom a vahou.

    Sme anomalia fungujuca na obraz primatora. Cele zle…

  4. Pan Majko a pan Irsak ,suhlasim s vami,ze ste otvorili problem separacie,ale podla mojho nazoru nestaci motivovat obcanov len znizovanim poplatkov za zvoz, je to vsetko o zodpovednosti kazdeho jednotlivca,dalej o vychove,mozno vacsiej osvete,a.td. Staci sa prejst po uliciach a hned vidite kto separuje a kto nie, kde su vrecia a kde nie. Niektori obcania su k tejto problematike uplne benevolentni, mozno pri znizeni poplatkov to ukazu ako poctivo separuju a ked budu znizene poplatky tak s tym rychlo skoncia. Vazeni pani je to vsetko na zvazenie, samozrejme je spravne ze ste tento velmi vazny problem otvorili a preto si myslim ze s touto problematikou sa musime vsetci urychlene zaoberat. Dakujem.

  5. Obcan mesta. 15. marca 2021, 18:42 – vyzera to tak, ze ste nepochopili presne, co ma byt pointou nasho navrhu.

    Separovany odpad je pre obcana odoberany prakticky zadarmo (jasne ze to tak ci tak obcan plati, len nie uz z vlastneho vrecka) aj vo vacsom objeme. Ide o plastove false, plechovicky, papier, sklo a pod.

    Zber a odvoz komunalneho odpadu by mal byt drahy. No jeho objem by mal byt vazeny pri kazdom dome a ten kto odpad tvori, by platil len ten objem, ktory skutocne vytvori. Ak clovek nebude separovat vobec, alebo do nadoby vysype 200 kg olova, bude v dany mesiac hlady… 😉

    Ked iny obcan rovnaky objem odpadu vyseparuje a zvlast pojde plast, sklo, aj biologicky rozlozitelny kuchynsky odpad, zaplati len za to, co uz nedokaze alebo nema moznost vyseparovat. Teda usetri.

    Takze usetri len vtedy a len dovtedy, pokym bude mat vela vyseparovaneho odpadu a malo toho najdrahsieho – komunalneho.

    Preto piseme o socializme v meste Sered, kde je vlastne jedno ci separujem alebo nie, platim stale rovnako.

    Neviem, ci som vysvetlil dostatocne, no aspon som sa snazil. 😉

  6. Pan Majko samozrejme ze rozumiem,ale vytriedeny cize vyseparovany odpad ktory zvaza mesto Sered a Komplex.odpadova spol.nikdy nebol zvazany zadarmo,ved to sa ani neda,su to obrovske naklady ktore na tuto cinnost vynaklada mesto,/mnozstvo pracovnikov,zvozova technika,prac.zberneho dvora,riadiaci pracovnici/,a kde je este Komplex s.r.o Puste sady,nemyslim si,ze vsetci to robia za pekne oci nasich obcanov.Je to vsetko platene z rozpoctu mesta,akurat to nieje zahrnute obcanovi v poplatkoch, Tato cinnost je dotovana mestom a to nie zanedbatelnych sumach. Predsa spol. Komlex mesto za tuto cinnost plati, a tiez platilo aj spol. Tekadex /p.Kroslak/. Pan Majko,cast tychto poplatkov sa bude vzdy zahrnat obcanovi,lebo nikde na svete nie je nic zadarmo,a my to vsetci samozrejme vieme. Ale na zaver mojho prispevku plne suhlasim s vami aj p.Irsakom riesit tento zavazny problem,len prosim neslubujme obcanom to co nieje az take jednoduche. Dakujem.

  7. Žili sme roky v zahraničí,kde separovanie komunalneho odpadu ja zaužívané a vrodené už od malích detí.Veď dnes už niekedy takým veľkým problémom získavať info o najúčinnejšom triedení odpadu. Najviac s krajín eu triedi susedné Rakúsko.Bolo by dobré , ak by sa zainteresovaní v tejto problematike informovali o formách , spôsobe a nie v poslednom rade i finančnej náročnosti.V SR sú výbery za zber odpadu pre obyvateľa každým rokom drahšie. Za 10 rokov pobytu v zahraničí sa naše platby za komunálny odpad ani raz nezdvihli.Platby sa realizovali obyčajným kúpením známky v hociktorom obchode napr. potravinách .Cena za 35 litrový odpadových samozrejme vyseparovaný odpad som za nás dvoch manželov nalepil 1 známku v hodnote 1 frank.Musím uznať,že systém sme si veľmi rýchlo osvojili,ktorý využívame dodnes.Podotýkam že odpad sa spaľovať v neďalekej spaľovni v ktorej som z času na čas pracoval na renovačných prácach . Objekt spaľovne zvútra vyzerá ako načistejšia potravinárska výroba čo sa veľmi ťažko popisuje. Na vlastnej koži sme pocítili,že systém je funkčný a čo bolo pre nás zaujímavé ,ako ľudia chápu ten prínos pre životné prostredie.Chápeme,že treba nastaviť systém ,ktorý je pre všetky kategórie obyvateľstva zrozumiteľný a jednoduchý. Vieme že sa to neudeje z jedného dňa na druhý, ale ako je uvedené hore, je viacej krajín kde sa týmto problémom už dávno prehrýzli a to je pre nás výhoda, kedy sa vyhneme “detským chorobám” rozbiehajúceho sa systému .

  8. Pan Daniel vo vasom prispevku je vidiet,ze v problematike sa vyznate,vzhladom k tomu ze zijete a pracujete v zahranici mate aj skusenosti, ako to je aj v inych krajinach. Podla vsetkeho mate tieto skusenosti zo Svajciarska, co si myslim,ze je to krajina ktora ma v tejto oblasti bohate skusenosti a nedostatky boli davno vychytane. Len si myslim,ze sa to tam budovalo niekolko desatroci ,co v SR sa o tom len rozprava. Mozno by stalo za pokus,aby zainteresovani si to isli pozriet a dobre veci ktore su uz vymyslene priniest k nam. Pan Daniel este by mna zaujimal zvoz komun. Odpadu na obcana za 1.rok, vzhladom k tomu,ze sa jedna o trochu inu ekonomiku nez aku mame my. A v poslednom rade,ze ak zijem v inom state, kde toto vsetko davno funguje,tak sa tomu musi kazdy velmi rychlo priposobit. Chcel by som aby aj u nas a ktomu prikladam ruku aj ja, co najskor zaviedlo,ale musia prilozit ruku k dielu aj ti obcania ktori to zatial ignoruju. Pan Majko, ta odpoved bola sice strucna,ale trochu som jej neporozumel. Dakujem.

  9. Ako som už písal, komunálny odpad spaľujú v spaľovni so špecifickým riadením spaľovania a zabudovanými filtrami komínového systému s elektronickým kontrolovaním emisií.Naša firma sa spolupodieľala spolu s architektami na osvete a priamej výstavnej miestnosti, ktorá slúži ako demonštračným príklad triedenia a následnej reciklácie odpadu pre deti materských škôl,žiakov a študentov ako aj verejnosti.Sprístupnené a doprevádzané kvalifikovaným pracovníkom . Toto nám chýba, koncepcia , ktorá už od detí začína.Netreba hľadať nové systémy ktoré nás budú len brzdiť, lebo nové veci sa ťažšie presadzujú , lebo ich musíte zdôvodňovať a priznajme si že, že sú typy ľudí, ktorí ak nevidia neuveria.Ešta k tomu pobytu. Bývame tu v sk a naďalej praktizujem recikláciu .Papier, sklo ,plasty, bio rozložiteľny odpad na vlastnom kompostisku a na komunálny odpad používame rozložiteľne sáčky, ktoré sú vyrobené myslím z kukuričného škrobu je to najmenej, čo môžete urobiť. Mimochodom dajú sa kúpiť napr. Kaufland a nieje to žiadna vysoká položka.O tejto téme sa dá napísať a diskutovať veľmi dlho ale na riešenie musí prísť od kompetentných ak s prepáčením sú kompetentný a nielen zamestnaný.Pozdravujem a zostaňme zdraví!

  10. Vedenie mesta nestimuluje separovanie odpadu a zaroveň diskriminuje tych ktori to poctivo robia….Dokedy to este takto potrva???!!! Osobne poznam aj nejednu pani ucitelku zakladnej skoly ktore neseparuju odpad, ale ak by bol nejaky stimul tak separovat budu a nielen oni, ale aj mnohý iní….

  11. Dobrý deň Dušan,nepíšete, o aký stimul máte predstavu!.Pokiaľ som dobre v tých vrchných komentároch čítal,bol niekde spomínaný systém váženia čo si myslím že je veľmi časovo a materiálne náročné.Len si predstavte bytové domy(paneláky),ako odkontrolujeta že byt č.25 vyprodukoval 10kg odpadu(to je len pomyslené číslo)?.Ten systém by veľmi rýchlo skončil, lebo by sa nijakým spôsobom edalo dokázať skutočné množstvo v kg, nehovoriac o neskutočne náročnej administratíve ,fakturácie atď.Nám sa raz stalo že sme maly poloprázdnu nádobu a sused nám do nej naložil do plna.Preto som písal o systéme známok ktoré naozaj jednoducho a spravodlivo voči všetkým cči už separujeme alebo nie.Skráta naplniš odpadových sáčik a nalepíš známku a postavíš na zberné miesto.Platíš iba toľko , koľko vyprodukuješ odpadu a zároveň núti ľudí mať toho čo najmenej čiže recykľuješ.Jednoduchosť je v tom ,že ešte aj tí , ktorí to zberajúce vidia, že to zaplatené a mestkých úrad nikoho nanaháňa za platbu komunálneho odpadú.Stimul zdvihnutia platby postihuje znova poctivcov , ktorí sa takpovediac skladajú na tých neprispôsobivých.Aby sa to nechápalo zle, nikoho nechcem uraziť len je to môj názor,ktorý vychádza zo skúseností ktorú v tejto danej téme máme. Okrem zberu komunálneho odpadu je tam úplne iný systém zberu plastov,skla,kovu(plechovky,vrchnáky,dózy atď)ako aj bio domáceho rozložiteľného odpadu.To je ale ten ucelený systém čo som písal už predtým.Téma na hodiny .Ako som už písal pre nás jednoduchý zrozumiteľný systém pre všetky vekové kategórie.Na ťahu sú kompetetný a možno prídu z niečim čo prekvapí, teda myslím v pozitívnom slova zmysle.Pozdravujem

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img