ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

Prezidentka Zuzana Čaputová: „Budem rešpektovať rozhodnutie ľudí, ktorí sa vakcínou Sputnik V dajú dobrovoľne zaočkovať, ale k jej masívnemu použitiu vyzývať nemôžem…“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Stretla som sa dnes s riaditeľkou Štátneho ústavu na kontrolu liečiv Zuzanou Baťovou, ktorá opätovne skonštatovala, že očkovanie neregistrovanou a nepreverenou vakcínou považuje za veľmi rizikové. Doposiaľ stále nebola tomuto ústavu, ktorý je najvyšším garantom kontroly liečiv, doručená výrobná dokumentácia nevyhnutná na oboznámenie sa s kvalitou a bezpečnosťou vakcíny. Nie je to bežná situácia, v histórii inštitúcie ide o precedens.

Som za ochranu životov všetkými dostupnými a bezpečnými vakcínami. Som za korektný prístup k ľuďom, politickým partnerom, aj partnerom v medzinárodných spoločenstvách. Budem rešpektovať rozhodnutie ľudí, ktorí sa vakcínou Sputnik V dajú dobrovoľne zaočkovať, ale k jej masívnemu použitiu vyzývať nemôžem, keďže vakcína neprešla riadnym a medzinárodne vyžadovaným procesom, ktorý by garantoval jej bezpečnosť. Zodpovednosť za prípadné neželané účinky použitia tejto vakcíny sa povolením ministra zdravotníctva prenáša na ošetrujúcich lekárov. V prípade tejto vakcíny tu však nie je žiadna zodpovedná autorita, ktorá by jej bezpečnosť garantovala.

Očkovanie je naša cesta k normálnemu životu. Dôveru v očkovanie ale nezvýši ponuka jednej neregistrovanej vakcíny pre určitú skupinu ľudí. Dôveru môže zvýšiť len jasný a odborne pripravený očkovací plán, zrozumiteľný systém prihlasovania na očkovanie, jednotný systém náhradníkov a ponuka bezpečných vakcín.

Stali sme sa len druhou krajinou EÚ, ktorá udelila použitiu vakcíny Sputnik V výnimku. Tento krok nie je prejavom odvahy, či dôkazom diplomatického úspechu, je to skôr rezignácia na pravidlá, ktorými sa aj v medicínskych otázkach riadime, a ktoré garantujú najvyššie štandardy bezpečnosti pre ľudí. Týždne počúvame výzvy, aby sme s vakcínami nehrali geopolitické hry, a potom sme svedkami okázalého vítania, ktoré príchod vakcíny Sputnik V na Slovensko sprevádzalo. Otvorenou otázkou je, či tento krok nezhoršil aj možnosti Slovenska zapožičať si od našich európskych partnerov už registrované vakcíny. Riešenie je pritom jednoduché, požiadať o registráciu Európsku liekovú agentúru a doručiť nášmu Štátnemu ústavu na kontrolu liečiv dokumentáciu k tejto vakcíne, ako je to bežné vždy pri posudzovaní podobných liečiv.

Samozrejme, záchrana životov je nad akékoľvek politické spory a argumenty. Ale aj kroky vo výnimočnej situácii sa dajú robiť spôsobom, ktorý nerozbíja vládnu koalíciu, neponižuje názorových oponentov, nespochybňuje dôveru ľudí v očkovanie a nevnáša do spoločnosti ďalší konflikt. V situácii, keď tak naliehavo potrebujeme zmier a riešenie stovky mŕtvych každý deň.

 

zdroj: Zuzana Čaputová, Fb

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Celý povik, ktorý nastal okolo vakcíny Sputnik V je čiste politický problém. Jej odporcovia si vymýšľajú rôzne dôvody a jačia o to intenzívnejšie o koľko viac sú závislí na priazni nemenovanej ambasády na Hviezdoslavovom nám. Je pritom po celom svete známe, že vakcíny od Pfizeru spôsobili hodne vážnych zdravotných problémov nie len vo svete, ale aj na Slovensku. Len sa o tom taktne mlčí.

  2. možno by sa bolo dobré zamyslieť prečo rusi tou svojou vakcínou majú zaočkovaných pod 3% populácie…ale ako ďalšia voľba je to asi ok, ak ju niekto chce, nech ju má….čo som čítal, tak nemusí byť zlá, len je teda podozrivé že samotné Rusko doteraz nepožiadalo o registráciu a očkujú tak málo svojích ľudí…

  3. Nech Matovič sebe, žene a deťom naordinuje streknutie Spútnika V na živo pred kamerami keď tvrdí že je to veľmi kvalitná vakcína.
    Takto to pôsobí ako keď zdochíňajuci kôň okolo seba kope a robí všetko len aby sa politický udržal a nesklamal svojich “ ľudí ktorí do neho investovali veľké peniaze „

  4. Nakup ruskej vakciny SPUTNIK V povazujem za vyborny krok za predpokladu, ze bude riadne registrovana v EU a SR.

    Aj v tomto stadiu to vsak nepovazujem za zle rozhodnutie, nakolko konecne hodne ludi (aj mojich dobrych znamych) psychicky a presvedcenim naviazanych na Rusku federaciu, Putina, Nocnych vlkov a zjednodusene povedane bratov Slovanov, dostalo moznost prejavit doveru tejto vakcine a nechat sa nou zaockovat. Najlepsie pred kamerami televizii – niet lepsej prezentacie kvality ruskeho produktu, ako vidiet kapitana Danka s ihlou v rameni a blazenym usmevom dovery v SPUTNIK V na jeho tvari.

    POZOR ! Netvrdim, ze SPUTNIK V nie je v poriadku. Len my tu v Europe mame nejaky system, ktory predpoklada rovnake podmienky certifikacie kazdej vakciny. Nezalezi na state, kde bola vyvinuta.

    Dobrovolnost je v poriadku, no aby v buducnosti nebol neporiadok v evidencii, uz teraz musi byt jasne, ake nasledky za aplikaciu tejto vakciny kto ponesie. A to nielen pri pripadnych negativnych ucinkoch, ktore moze sposobit kazda, teda aj registrovana vakcina.

  5. Dať do komentára Danka v dnešnej situácii tak to už je ….
    Asi vám uniká že len včera zomrelo zas cez 100 ľudí ! 100 ľudí !
    Chodte rozprávať rodinám o Dankovi a ihle v rameni.
    Tváriť sa že dnes je všetko v poriadku a vlastne vláda je tá naša príde slušnému človeku ako …..

  6. Seredan 3. marca 2021, 10:41 – netusim, ako vnimate situaciu Vy, ja tvrdim, ze je mimoriadne vazna.

    No vidim aj historiu vyvoja ako k nej doslo, kto co mal zaujem robit, kto co neurobil aj ked mohol a asi aj mal a kto vyslovene SABOTOVAL vsetky opatrenia a to VEREJNE pred kamerami a hrdo na obraz roduverneho Slovaka.

    Vzdy je potrebne taketo udalosti vnimat v suvislostiach s pohladom dozadu.

  7. Majko 17.novembra,preto máme teraz takú situáciu,?Vám už niet pomoci.Kratko a výstižne,Vám už niet pomoci.!!!!!

  8. Stále sa mi potvrdzuje akú majú slováci krátku pamať a bohužial stále to musím opakovať…na jeseň sa veselo demonštrovalo proti opatreniam, cez vianočné, sviatky sa všetci postretávali jak sa dalo, celkovo kašlame na opatrenia a je úplne jedno aká je vláda…ešte pár mesiacov dozadu si 40% slovákov myslelo že covid je vymyslený, približne polovica z nás ignoruje príznaky a chodí medzi ľudí….a dneska tí istí ľudia ukazujú že na vine je jedine vláda…pretože nezaviedla včas opatrenia…tie ktoré ignorujeme a protestujeme proti ním…tým nechcem napísať že vláda je bez viny, proste mala predpokladat že my si nedokážeme sami uvedomiť následky svojích činnov, potrebujeme vodiť za ručičku a mala natvrdo všetko zavrieť a zaviesť štátnu karanténu ako bola na jar…ľudia by síce stále nadávali ale aspoň by neumieralo toľko ľudí….

  9. Ratafak plachta 3. marca 2021, 12:14 – SUHLASIM.

    Aj sucasna vlada robi vela veci polovicato a s mnozstvom nepotrebnych vynimiek sluziacich len pre vyvolenych a tych, ktori si ich vlastne moznu dovolit uzivat.

    Vlada mala zaviest striktne opatrenia a zabezpecit ich vymozitelnost.

    Zaroven tvrdim, ze ludia u nas netusia, co skutocne znamena lockdown, ani skutocny zakaz vychadzania. Ludia vlatne netusia ani, co znamena realne SAMOobmedzenie sa v zaujme vlastneho zdravia a bezpecnosti.

  10. je to tak, zbytočne demotivujú aj tú zodpovednejšiu časť populácie…niekto si lieta po dovolenkách, další vyváža modelky „do lekárne“ atď…v opozícií si zase súrne potrebujú ušiť na mieru obleky, odporúčajú piť vodku s bromhexinom, organizujú protesty kde tisíce ľudí hlava na hlave a bez ochrany dýchacích ciest vykrikuje a počúva lídrov ako by to oni robili lepšie…..v tomto marazme zabere naozaj len to samoobedzenie a uvedomenie si zodpovednosti každého z nás…no to by sme chceli moc, my predsa nebudeme dodržovať opatrenia..veď nie sme ovce,.. potom radšej budeme ukazovať na iných – veď aj ani oni – tí politici to nedodržujú..

  11. Majko,tak to je dobre,že „uznávate,že aj vláda“ robí veľa veci polovicato.A bolo to jednoduché,a nemusíte sa stále vyhovárať na niekoho iného.Som zvedavý,ako budú ľudia a Vy reagovať na rekonštrukciu vlády,ako to teraz oznámil Sulík.Aspon teda,že chce podať návrh.

  12. Anonym 3. marca 2021, 12:32 – kazdu rekonstrukciu vlady budem musiet akceptovat rovnako, ako kazdy iny obcan SR nehladiac na to, ci s nou budem spokojny, alebo nie.

    A na nikoho sa nevyhovaram, kedze ja sa spravam od prveho dna zodpovedne nielen voci svojmu zdraviu, ale aj okoliu.

  13. Neviem,prečo sa tu robí humbuk okolo Sputnik V..AstraZeneca…odmieta niesť zodpovednosť za prípadne vedlajšie účinky..čiže,či budeme pokusne kraliky pre Sputnik V alebo AstraZeneca(ktorá má veľku nedôveru vo Francii a Nemecku)..je to jedno,ale podľa niektorých zapad má povolenie na distribuciu sračiek..fajn logika

  14. ale evidentne som sa zmýlil,slon v porceláne je slabý výraz,o diplomacii asi nepočul.

    Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba označil v stredu žartovné vyjadrenie predsedu slovenskej vlády Igora Matoviča o tom, že za ruskú vakcínu Sputnik V sľúbil Moskve Zakarpatskú Ukrajinu, ako poľutovaniahodné.

    https://www.cas.sk/clanok/1096334/matovic-nevyrobil-sputnikom-skandal-len-na-slovensku-vazny-problem-na-ukrajine/

    „Nech ju vymení za niekoľko regiónov Slovenska. Je poľutovaniahodné, že predseda slovenskej vlády svojimi nekorektnými vyhláseniami kazí mimoriadne priateľské a úprimné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom,“ napísal Kuleba na svojom twitterovom účte.

  15. Anonym 3. marca 2021, 16:48 – ja nemam prezliect aky kabat, kedze ziaden nenosim a nikdy som NEbol v ziadnej politickej strane.
    Inklinujem k pravici a cielom Zmeny zdola od prvopociatku, kedze politici organizovani v SDKU politikou a moralne sklamali.

    Svoj hlas dam vzdy tym konkretnym ludom, o ktorych z ich historie a v danom momente nepochybujem.

    Od poslednych volieb som zmenil nazor na jedneho poslanca NR SR, ktoremu som hlas dal, lebo podla mna s volicmi nehral cestne.
    S pracou ostatnych som spokojny.

    Skusme sa pobavit teraz otvorene o Vas. Ake je Vase meno, priezvisko a koho ste volil? 😉

  16. Vakcina Pfizer..cena 55 eur..nech sa paci..a pozrite si video, rozhovor prof.Krcmery sa dusi pod respiratorom a to ho ma,len par minut pred kamerou a takto budu trpiet napr.predavacky niekolko hodin..

  17. Pán Majko,vy nemáte prezliecť aký kabát?Ale máte,donedávna Vám trčali z Matovičovho zadku iba topánky,ale karta sa začína pomaly obracať.Ste typický prevracač kabátov.

  18. Anonym 3. marca 2021, 21:38 – primitivnymi klamstvami neprekvapite ani mna a ani nikoho, kto sleduje SOL. Ja som Igorovi Matovicovi hlas NEdal. Volil som 4 kandidatov zo strany OLaNO, netajil som sa s tym nikdy rovnako, ako s tym, ze jeden z ludi ktorym som hlas dal, ma nasledne svojim konanim sklamal.

    Ako to je s Vami? Pytam sa po druhy raz. Ja som odpovedal, napriek tomu, ze sme si (pravdepodobne) rovni – ak nie ste volenym zastupcom.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img