ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

Návrat detí do škôl

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Branislav Gröhling, minister školstva |MM|   Od začiatku sme udržiavali otvorené MŠ aj 1. stupeň ZŠ. V súvislosti s decembrovými opatreniami sa ale tieto školy zatvorili a ostali otvorené iba MŠ a ŠKD pre kritickú infraštruktúru a pre rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domácnosti. Je to však dočasné opatrenie.

Uvedomujeme si, že deti potrebujú byť v škole, potrebujú plnohodnotnú prezenčnú výučbu, aby škola plnila svoje poslanie a aby žiaci napredovali.

Aktuálne hovoríme hlavne o 3 skupinách žiakov a detí, pre ktorých je otvorenie škôl kľúčové:

👉 Prváci v ZŠ, ktorí sa musia učiť čítať a písať na diaľku
👉 Deti v MŠ, ktoré sa pripravujú na školskú dochádzku a ktorých rodičia musia chodiť do práce
👉 Končiace ročníky na SŠ, kde sa študenti potrebujú pripravovať na ukončenie školy a na prechod do dospelého života.

Od 8. februára 2021 prebehne v súlade s Covid automatom a rozhodnutiami epidemiológov otvorenie MŠ, 1. stupňa ZŠ, špeciálnych škôl a končiacich ročníkov na SŠ (ak nerozhodne RÚVZ inak).

Otvoria sa tiež stredné zdravotnícke školy vo všetkých ročníkoch vzhľadom na požiadavky rezortu zdravotníctva (internáty sa otvoria len ak sa zabezpečí bývanie po jednom na základe požiadavky epidemiológov; ak nie, ostávajú študenti na dištančnom vzdelávaní). Rovnako bude možné individuálne vzdelávanie v ZUŠ či vzdelávanie v skupinách 5+1 na 2. stupni a na SŠ najmä pre žiakov so sťaženým prístupom k dištančnému vzdelávaniu.

Na základe uznesenia vlády a vyhlášky ÚVZ bude potrebný negatívny test zamestnanca a zákonného zástupcu žiaka.

Žiak v prípade netestovania ostáva na dištančnom vzdelávaní a to vo forme a miere, akú dokáže zabezpečiť škola, resp. je braný ako žiak s ospravedlnenou absenciou.

So štátnymi hmotnými rezervami rokujeme o zabezpečení 100-tisíc respirátorov pre učiteľov. Viacerí sa pýtate aj na očkovanie – očkovaciu stratégiu určuje rezort zdravotníctva, učitelia sa očkujú v 7. fáze hneď po dôchodcoch, onkologických a chronicky chorých pacientoch.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Všetci pracujúci rodičia sú testovaní v zamestnaní, pravidelne každý týždeň, prečo výsledok testu neplatí pre žiaka, aby mohol od 8. 2. nastúpiť do školy, keď platnosť testov je 7,dakujem za vysvetlenie

  2. Len “dement “ pošle deti v našom okrese resp. v našom meste do školy. Som zvedavá kto bude niesť zodpovednosť ! sorry aj ja mám deti a všetkého plné zuby, ale v tejto epid. situácii a číslami určite deti do školy nedám.
    Je mi ľúto úprimne učiteliek

  3. Ja na tvojom mieste ich nedám , do školy , už vôbec , načo aj , čo keď o rok príde iný vírus a po nom ďalší , a ďalší…

  4. Zhruba pred dvoma týždňami sa pani Renáta dozvedela, že má koronavírus. O dva dni začala jej 15-ročná dcéra pociťovať klasické príznaky ako únava, bolesť hlavy, strata chuti a čuchu. Objednala sa preto na testy, ktoré potvrdili, že aj ona je COVID pozitívna. Šok prišiel potom, čo to škole oznámili. Rozhodnutie znelo jasne. Online vyučovania sa nemôže zúčastniť.
    „Bolo nám povedané, že v škole majú nejaké nariadenie, kedy pri ochorení COVID dieťa nemôže byť vzdelávané online,“ povedala nám šokovaná Renáta.
    „Z ministerstva školstva nič také nemajú, ja som tam volala. Bolo nám povedané, že nevedia o ničom a že to nie je dôvod, aby sa dcéra nevzdelávala,“ hovorí Renáta. „Na školskej inšpekcii mi povedali, že je to vlastne bránenie povinnej školskej dochádzky, keďže moja dcéra je tento rok ešte stále školopovinná,“ opísala.
    https://www.topky.sk/cl/10/2052551/Spoved-sokovanej-mamicky–To-uz-bolo-cez-ciaru–Dcera-mala-KORONAVIRUS–v-skole-dostala-zakaz

  5. vírus sa šíri aj po internete.tak že asi majú pravdu. Ale keď má nainštalovaný kvalitný antivirus tak by nemal byť problém 😷

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img