ISSN 1337-8481

sobota, 4. mája, 2024

Prehľad najdôležitejších udalostí v Seredi počas roku 2020

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Rok 2020 na celom svete ovplyvnil koronavírus. Počas prvých mesiacoch roka mesiacoch sme ani netušili, čo nás na jeho konci čaká. Pripravili sme si pre Vás rekapituláciu najdôležitejších udalostí, ktoré ovplyvnili život Seredčanov v meste.

V januári a februári sa život v Seredi uberal ako po minulé roky. Konali sa všetky naplánované spoločenské podujatia ako Candrbál, plesy, bowlingový turnaj seniorov či pochovávanie basy. Pripravovali sme sa na parlamentné voľby, na cintoríne sme si uctili pamiatku obetí leteckého nešťastia v Hejciach a pripomenuli sme si Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Polícia riešila výbuch auta na Cukrovarskej ulici či podozrivý prášok v jednej zo seredských firiem. Rieka Váh mala už tradične, ako to v týchto mesiacoch býva zvýšenú hladinu a gymnázium navštívila štátna tajomníčka ministerstva školstva. Rozkveťáci si zorganizovali lyžiarsky výcvik a s ťažkou technikou dobrovoľníci hľadali Legionára. Seredské novinky uverejnili správu, že hodový jarmok bude tento rok na novom mieste a s atraktívnym programom. Tejto správe sa všetci potešili a nikoho ani vo sne nenapadlo, že sa jarmok o niekoľko mesiacov nebude môcť uskutočniť. V tom čase už prichádzali na Slovensko správy o šíriacom koronavíruse po okolitých štátoch. Ešte nikto nepredpokladal, že sa dostane aj k nám. Mesto v spolupráci s organizáciami preto naďalej pripravovali všetky akcie, ktoré sa pravidelne u nás konajú: Oslavy 1. mája, Sereďmaratón či škôlkarsku olympiádu. Na Slovensku sa konali parlamentné voľby.

V marci k nám zavítali herci s komédiou Milenec, seniori odohrali turnaj v šípkach a v kine bol premietaný film Sereď a Seredčania vo filmovom archíve. Noviny už zaplavovali články o koronavíruse, no v kútiku duše sme stále dúfali, že k nám do mesta táto choroba nedorazí. Piateho marca sme ešte v Seredi stihli osláviť MDŽ, no už o pár dní začína zasadať aj v našom meste krízový štáb a prijímajú sa prvé preventívne opatrenia. Zatvára sa kino, denné centrum pre seniorov a odkladajú sa všetky podujatia. O niekoľko dní vláda zatvorila školy. Rúška a dezinfekcia sa stali súčasťou nášho života. Bol vyhlásený núdzový stav, detské ihriská a športoviská ostali uzavreté, no a seniorom bolo odporúčané nevychádzať von ak to nie je nevyhnutné. V obchodoch boli zavedené vyhradené hodiny pre ľudí nad 65 rokov. Niektoré prevádzky museli byť z dôvodu nariadenia vlády zatvorené.
Zákerný koronavírus na druhej strane ale ukázal dobrosrdečnosť ľudí. Nedostatok rúšok donútili mnohých ušiť ich vlastnoručne. Následne sa s nimi ľudia obdarovávali. Mesto distribuovalo záujemcom dokonca látky na ich šitie. Seredi pomáhali firmy aj jednotlivci. Každý senior si dokonca od mesta našiel rúško v poštovej schránke.
Napriek pandémii sa život nezastavil. Mesto naďalej pokračovalo v rekonštrukcii chodníkov a ciest. V tomto čase bola opravená Vážska ulica, chodník na Legionárskej ulici či v zámockom parku.
V marci sa sto rokov dožil aj najstarší občan Serede p. Búzik, ktorý žiaľ o niekoľko mesiacov nato zomrel. Virtuálne sme si pripomenuli Deň učiteľov a tlieskali na balkóne zdravotníkom v prvej línii. Koncom marca sa prísne opatrenia pomaly začali uvoľňovať.

Apríl bol mesiacom, kedy sme všetci čakali čo bude ďalej. Blížila sa Veľká noc a vláda opäť pritvrdila. Počas sviatkov bol zákaz vychádzania. Veriaci napríklad nemohli ani do kostola. Mesto ale nezaháľalo a zrekonštruovalo Kuzmányho ulicu, v zámockom parku bola dokončená II. etapa rekonštrukcie verejného osvetlenia a v Čepeni bolo dobrovoľníkmi vysadených 40 stromov. Začala prvá kosba verejnej zelene, prebehla deratizácia mesta a pred MsÚ bol nainštalovaný rúškomat. Na ceste do campingu boli vymenené stožiare vysokého napätia a rekonštrukciou prešiel aj verejný priestor pred poliklinikou. Zápis prvákov sa konal online. V tomto mesiaci sa výhliadková lavička stala terčom nedokonanej krádeže. Koncom apríla sa opäť postupne v 4 fázach začali uvoľňovať opatrenia. Napriek tomu boli ústne maturity zrušené.

V máji sme si pripomenuli ukončenie II. sv. vojny, k stromom v meste boli nainštalované zavlažovacie vaky, tržnica bola znovu otvorená a Bratislavská ulica dostala nové osvetlenie. V Seredi padal saharský piesok, bola opravená socha sv. Vendelína na Čepenskej ulici a bolo dokončené odizolovanie stavebného úradu. Tatra banka v našom meste zrušila pobočku a námestie ozdobili kvetinové pyramídy.

Prvého júna vláda povolila otvoriť školy. Všetci sme si vydýchli a verili, že je korona porazená. Tí najmenší oslávili s maskotmi Deň detí a zo zberného dvora odviezlo stavebný odpad 77 nákladných áut. Minister Naď navštívil kasárne, v okolí kaštieľa brigádovali dobrovoľníci, na amfiteátri pribudli nové toalety, rekonštrukciou prešiel chodník na Hviezdoslavovej a Obežnej ulici. Potešili sa aj milovníci filmov, veď kino opäť premietalo. Bola dokončená prístavba Mestskej polície. Ministerka kultúry navštívila Sereď, v Rozkvete sa konal stolnotenisový turnaj, polícia riešila dopravné nehody aj protidrogové razie. Horkýže slíže odohrali na amfiteátri koncert a aktivisti spustili petíciu ohľadom lúženca. Minister pôdohospodárstva navštívil cukrovar a predseda TTSK zas obchodnú akadémiu.

V júli si minister Budaj prezrel v našom meste skládku lúženca, konal sa už tradičný Avatar fest, bola osadená nabíjačka na elektromobily a v múzeu bol výtvarný workshop. Námestie po roku opäť privítalo účastníkov basketbalového turnaja Sereď cup. Na Vinárskej ulici bola osadená monitorovacia stanica a seniori súťažili v petangovom turnaji. Loď Eleanor začala s výletnými plavbami.

Počas prázdninových mesiacov sa konali podujatia ako napríklad pivná špacírka, výstava v múzeu holokaustu, koncert Mira Jaroša, putovná výstava na námestí či prehliadka ťahačov. Do farského úradu nastúpil nový dekan, bol vynovený chodník na Šulekovskej ulici a pribudlo LED osvetlenie na priechode pre chodcov na Cukrovarskej ulici. Konal sa Pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 76. výročia SNP aj slávnostné odhalenie pamätníka venovaného ženistom za účasti ministra Naďa. V Čepeni sa v auguste konala už tradičná súťaž vo varené gulášu, Amazon spustil autokino a camping usporiadal prvý ročník OHY festu.

Školský rok síce začal riadne v septembri, no žiaci sa učili iba niekoľko týždňov. Bola ukončená II. etapa rekonštrukcie budovy MO SZZP a do Serede zavítalo Spievankovo. V múzeu sa konala výstava významného sklára a premiér Matovič navštívil Sereď. Situácia s koronou sa pomaly začína zhoršovať, no ešte ORF Cosmos stihol oslávil 40 výročie a cyklisti sa mohli zastaviť na Raňajkách pre cyklistov. Začala rekonštrukcia trhoviska. Slovensko opäť sprísňuje opatrenia.

V októbri pandémia začína naberať na sile a o niekoľko týždňov udrie druhá vlna. Na námestí bola osadená nová knižná búdka, vynovené boli priestory špeciálnej ZŠ a stará tržnica bola premiestnená do priestoru vedľa zámockého parku. Malou rekonštrukciou prešla nocľaháreň pre bezdomovcov, v Čepeni bol otvorený nový domov dôchodcov a fotograf Klačanský získal za svoje fotky ocenenie. V meste vyčínal medúzový sprejer, na Váhu bola opäť zvýšená hladina, prebehla jesenná deratizácia a ZUŠ sa tešila z nových krojov a hudobných nástrojov. Mesto Sereď získalo ocenenie za ekologický čin roka, TTSK zrekonštruoval vozovku na Trnavskej ulici a v Hornom Čepeni začala rekonštrukcia futbalového ihriska. Na prelome októbra a novembra Sereď bez problémov zvládla celoplošné testovanie.

V novembri sme si bez návštevy cintorína pripomenuli dušičky, hotel Hutník a budova mestskej polície dostali novú fasádu, vynovený bol chodník na Spádovej ulici, zvony na kostole zvonili na pamiatku vojnových veteránov a Pavlovi Mešťanovi poslanci schválili čestné občianstvo mesta ale aj vyššie dane za parkovacie miesta či poplatky za smeti. Na niektorých uliciach pribudli kontajnery na elektroodpad. Pani Alžbeta Vargová bola ocenená cenou Pamäti národa. V meste pribudlo nové workautové ihrisko a prebehla ďalšia protidrogová akcia. Rybári zarybnili rybníky, bol postavený prechodový prístrešok na ZŠ Komenského a seredské projekty získali finančnú podporu z Trnavského kraja.

December bol naozaj zvláštny. Bublinkový. Korona naplno prejvila silu. Aj napriek celoplošnému testovaniu stúpa počet nakazených aj úmrtí. Vláda začína uvažovať o vianočnom lockdowne. Začiatkom decembra boli dokončené klampiarenské práce na kaštieli a zakonzervované historické kamene v parku. Mesto osadilo vianočné stromčeky aj betlehem na námestí. Mikuláš napriek pandémii navštívil poslušné deti a doniesol aj novú techniku seredským ženistom. V meste boli vysadené ďalšie stromy a Seredčania darovali viac ako 700 krabíc naplnené láskou. Otvorená bola nocľaháreň pre bezdomovcov a rybári spustili vianočný predaj rýb. Obávaný lockodown bol predsa len spustený. Zákaz vychádzania aj návštevy rodín sa stali realitou. Vianoce sme strávili v „bubline“. Na Slovensku sa začalo s očkovaním proti ochoreniu Covid. Pred koncom roka sme aj v Seredi pocítili zemetrasenie. Mesto zrušilo novoročný ohňostroj.

Korona naďalej úraduje a denné prírastky mŕtvych aj nakazených pribúdajú. Obavy majú dnes aj tí, ktorí pandémii neverili. Čo nám prinesie nasledujúci rok dnes nevieme. Ale spoločným prianím je, aby sme ho prežili hlavne v zdraví. P.F. 2021 !

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img