ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

Veronika Remišová: Bonul pokladám za bezpečnostné riziko, rozhodla som o vypovedaní zmluvy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MIRRI SR |MM|  Vicepremiérka požiada koaličných partnerov, aby preverili všetky zmluvy Bonulu so štátom

Bratislava, 4. septembra 2020 – Na základe skutočností, ktoré vyplávali na povrch prostredníctvom takzvanej Kočnerovej knižnice, ako aj rozhodnutia NBÚ sa vicepremiérka Veronika Remišová rozhodla vypovedať zmluvu s bezpečnostnou službou Bonul. Zároveň v pondelok na koaličnej rade požiada svojich partnerov, aby v odôvodnených prípadoch pristúpili k rovnakému kroku.

„Spoločnosťou rezonuje včerajší rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Verejnosť je  sklamaná a šokovaná, zápas za spravodlivosť, o ktorom sme mysleli, že ho vyhrávame, sa ani zďaleka neskončil. Vražda Jána Kuciaka však odhalila aj podhubie korupcie na Slovensku, do ktorého patria pokrivení a úplatní sudcovia, slabá polícia, diery v prokuratúre, ale aj sieť ľudí, ktorí sa spoločne s Kočnerom a vládou nového a starého Smeru podieľali na utápaní Slovenska v korupcii,“ vyhlásila Veronika Remišová.

Informácie z takzvanej Kočnerovej knižnice hovoria o prepojení Smeru a spoločnosti Bonul, o intenzívnych stykoch Norberta Bödöra s Kočnerom a s inými problematickými osobami. Podľa vicepremiérky tieto skutočnosti odhaľujú prepojenia na políciu, na lustrovanie novinárov, na zneužívanie informácií z bezpečnostných zložiek. Budovu Bonulu polícia prehľadávala aj v súvislosti s najväčšou korupčnou kauzou Dobytkár, v ktorej syn majiteľa Bonulu sedí vo väzbe. Polícia tiež skúma finančné transakcie, ktoré mali prebiehať medzi Bonulom a ďalšími spoločnosťami. Prepojenie Bonulu a ľudí z bezprostredného okolia majiteľov firmy na politikov SMERu tak podľa Remišovej celé roky vyvolávajú otázky, ako vlastne podnikanie Bonulu vyzeralo.

„Ja sama som na Bonul podávala niekoľko podnetov. Naposledy som minulý týždeň dostala rozhodnutie Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý rozhodol o porušení zákona. No až teraz, po mnohých rokoch, kedy spoločnosť Bonul získavala desiatky miliónov eur zo štátnych zákaziek, Národný bezpečnostný úrad rozhodol o odobratí bezpečnostnej previerky spoločnosti.  Som presvedčená, že v kontexte týchto informácií  Bonul môže predstavovať bezpečnostné riziko a je problémom, ak má prístup ku kľúčovým inštitúciám a k bezpečnostnej infraštruktúre štátu. Preto som dnes požiadala riaditeľa Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby aby vypovedal zmluvu, ktorú s Bonulom uzatvorilo ešte bývalé vedenie agentúry,“ vysvetľuje vicepremiérka.

Zmluva s Národnou agentúrou pre sieťové a elektronické služby (NASES) zabezpečuje pripojenie na pult centrálnej ochrany. Podľa Veroniky Remišovej musí byť v záujme štátu prioritne bezpečnosť a teda odrezanie štátu od skupín, ktoré sú bezpečnostne spochybniteľné. V rezorte investícií ide o jedinú zmluvu so spoločnosťou Bonul.

„Hoci je zmluva na nízku sumu, považujem za nevyhnutné, aby sme boli principiálni a ľuďom ukazovali, že naše slová a skutky spred volieb a dnes sa zhodujú. To je teda moja jasná odpoveď v mojej kompetencii,“  doplnila Veronika Remišová.

Podľa vyjadrení Veroniky Remišovej si však spoločnosť Bonul žiada aj širokú a systémovú odpoveď celej vlády. Preto vicepremiérka dnes avizovala aj ďalší krok. V pondelok  tému otvorí na rokovaní koaličnej rady a požiada koaličných partnerov aby všetky rezorty dôsledne preskúmali zmluvy s Bonulom, ktoré uzavreli predstavitelia starého aj nového SMERu. A v prípadoch, kde sa ukáže bezpečnostné riziko a zákonné dôvody na vypovedanie, mali by podľa nej pristúpiť aj k vypovedaniu takýchto zmlúv.

„Ešte v roku 2018 sme analyzovali zmluvy, ktoré uzatvorili firmy blízke Bonulu so štátom. Skupina firiem dostala od štátu viac ako sto miliónov eur. Samotný Bonul od roku 2011 viac ako 40 miliónov. Rezorty by mali vyhodnotiť mieru bezpečnostného rizika, ako aj možnosti zákonného ukončenia zmlúv v prípade, že Bonul môže byť bezpečnostným rizikom. Či už z dôvodu odobratia bezpečnostnej previerky alebo aktuálne známych informácií. Pre Vašu predstavu, hovoríme napríklad o zmluvách Správy štátnych hmotných rezerv, kde by mali niektoré zmluvy podľa mňa zaniknúť,“ pokračuje vicepremiérka a dodáva, že treba prehodnotiť aj zmluvy so Sociálnou poisťovňou za viac ako 1,5 milióna eur zo začiatku minulého roka. V tomto prípade Bonul súťažil sám a vyhral s cenami štvornásobne vyššími ako v predchádzajúcom období.

„Aj na tieto som v minulosti upozorňovala, avšak nikto nekonal aj napriek tomu, že možnosti na vypovedanie zmluvy existujú. V súčasnosti je aj popri sklamaní verejnosti z rozhodnutia súdu v kauze Kuciak kľúčové, aby sme plnili svoj záväzok bojovať proti korupcii,  za spravodlivosť a za transparentnosť vo verejnom živote. Prosperujúce, férové a úspešné Slovensko budúcnosti dosiahneme len vtedy, ak pri podozreniach budeme postupovať mimoriadne dôrazne v rámci našich rezortov, ale aj v rámci koalície,“ uzavrela Veronika Remišová.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Táto pani neustále trepe o boji proti korupcii,o transparentnosti,o ferovom Slovensku,ale realita vládnutia tejto koalície tomu nenasvedčuje,Matelko vykrikoval,že Smer každý rok ukradne asi 7 miliárd Eur,čiže ked títo vládni pajáci nebudú kradnuť,tak štát bude mať každoročne 7 miliard..dobrý kšeft..a ako vie,že verejnosť je sklamaná z rozhodnutia súdu v kauze Kuciak..na vine nie je súd,ale nedostatočne doložené fakty svedčiace proti Kočnerovi..slniečkári,bratislavskí kaviarenskí povalači,tu neustále zavádzali verejnosť,koalícia postavila časť svojej predvolebnej kampane na kauze Kuciak,prezidentka to isté a naraz bublina začína vyfučiavať a,čo teraz rýchlo začať masírovať verejnosť,verejne lynčovať sudcov,vyrábať zase nejaké nove pofiderne fakty..jdu blejt velebnosti..

  2. odkial ma remisova taketo skusenosti,ved vystudovala babkoherectvo,rizikova je samotna ministerka,kedze nema ani patricne vzdelanie,ani profesinalne znalosti.

  3. a kto z predchadzajucich ministrov mal “patricne vzdelanie a profesionalne znalosti”. Co vystudovali vysoku skolu ministersku? Taky Pele bol ministrom uz tusim vsetkeho…
    A ty gulak radsej zalez, na kauze Kuciak si robil kampan aj Smer, lebo ze vraj to objasnili a vysetrili. Hlavne ze este rychlo stihli rozpustit vysetrovaci tim…

  4. co tak rozmyslatnad tym,ci je kocner naozaj vinny.Ja ho nemusim,ale ani si nemyslim,ze to je nejaky idiot. Musel by byt poriadne jeb+uty,aby za tym stal.Ved by sam na seba ukazal,ved sa mu otvorene vyhrazal,ze mu vylustruje minulost rodinu atd atd…Nie neverim,ze je taky hlupak,tym skor,ze takyto clovek by si neobjednal nejakych amaterov,ale nejakeho rusa,ktory by sa hned po cine odpratal niekam domov a nikto by po nom nechyroval. Asi treba haldat inde,napriklad comu ta poprava sluzila…

  5. sopornan čo si myslíš že Maťo keď objednával podpálenie Majkovho auta počítal s chytením podpaľača a s trestom?Ver že nie.Myslí si že môže všetko.Ide po krku Majkovi,Sidorovi,Kurbelovi aj poslancom čo hlasovali za kontrolu NKU a dávali trestné oznámenia na neho.Tu pomôže nový generálny prokurátor a zadržanie skorumpovaných sudcov na OS v GAa KS vTT.Aj na Kocnera platí to isté!!!!!!!

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img