ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

Otvoriť môžu ďalšie obchody a rozširujú sa možnosti poskytovania služieb

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ÚVZ SR |MM| Od stredy 6. mája 2020 budú verejnosti prístupné vonkajšie terasy prevádzok verejného stravovania (napr. reštaurácií). Zákazníci budú môcť používať hygienické zariadenia vnútri prevádzok. Medzi stolmi vo vonkajších priestoroch bude musieť byť odstup minimálne 2 metre. Za jedným stolom môžu sedieť maximálne 2 osoby, alebo rodičia s deťmi. Personál si medzi obsluhovaním zákazníkov pri jednotlivých stolov musí dezinfikovať ruky. Samozrejmosťou je nosenie rúška.
Bude umožnená prevádzka kaderníctiev, holičstiev, kozmetiky, pedikúr, manikúr, solárií, masáží (okrem mokrých procedúr, napr. hydromasáží). Zamestnanci uvedených prevádzok, okrem zamestnancov solárií, musia pri práci nosiť tvárový štít. Po každom zákazníkovi je treba vykonať dezinfekciu pracovného prostredia (kreslo, pracovné stoly, umývadlá, vanička na nohy a podobne). Zákazníci v nevyhnutnom čase potrebnom na úpravu tváre nebudú musieť mať rúško.
Rovnako budú prístupné vonkajšie priestory zoologických záhrad a botanických záhrad, vonkajšie turistické atrakcie, galérie, knižnice, múzeá a výstavné siene.
Zároveň budú môcť otvoriť obchody a služby bez ohľadu na ich rozlohu za rešpektovania už doteraz platných protiepidemických opatrení – uvedené sa netýka prevádzok v objektoch združujúcich viac ako 35 samostatných maloobchodných prevádzok alebo prevádzok poskytujúcich služby. Vo väčších objektoch stále platia výnimky na všetky predajne potravín a nápojov, lekárne a ďalšie prevádzky, ktoré mohli byť otvorené aj doteraz.
Bude možné i krátkodobé ubytovanie, napríklad v hoteloch a penziónoch, avšak bez možnosti wellness centier, fitness centier, bazénov a iných vnútorných priestorov voľnočasových aktivít. Je možné ubytovávať zákazníkov iba v izbách so samostatnou kúpeľňou a WC. Je potrebné zachovať časový odstup medzi ubytovaním zákazníkov do tých istých izieb minimálne 24 hodín.
Od stredy bude možná i prevádzka taxislužieb. Je potrebné vhodne oddeliť priestor vodiča od priestoru pre pasažiera tak, aby sa zabránilo voľnému prieniku aerosólu medzi týmito priestormi. Po každom zákazníkovi treba vydezinfikovať priestory a absolvovať 15-minútovú prestávku. Klimatizácia v priestore pre zákazníka musí byť vypnutá. Cestujúci musia sedieť na zadných sedadlách, maximálne dve osoby.
Rovnako sa povoľuje prevádzka autoškôl. Teoretickú výučbu je treba vykonať dištančnou formou. Počas praktickej výučby môžu vo vozidle sedieť iba inštruktor a jeden účastník vodičského kurzu. Po každom použití trenažéra je ho treba vydezinfikovať.
Vyhradený čas pre seniorov v pondelok až piatok od 9:00 do 11:00 sa týka len predajní potravín a predajní drogérií.

Kompletné znenie opatrenia nájdete tu: http://www.uvzsr.sk/…/opatrenie_UVZ_SR_prevadzky_2_faza_05_…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Uvoľňovanie opatrení je super, len je smutné, že niektorí ľudia si to vysvetľujú po svojom a prestávajú nosiť rúška. Možno si len nevšimli, že tie sú ešte stále povinné. Teda aby som bol presný, nosia ich v podobe ochrany brady alebo ako šál… Možno by sa PZ aj MsP mohli zamerať na takýchto „ohľaduplných“ občanov, to by bola žatva.

  2. Mne sa nepozdáva tá domáca karanténa , pre tých , čo prídu zo zahraničia . To naozaj chcú tak spraviť ? Celé zle , my tu už dva mesiace robíme všetko , ako treba a prídu si z cudziny a zase sa bude všetko zatvárať a trpieť budeme zase len my ?

  3. Možno by tebe malo uz prestat v hlave strasit z corona virusu ci dokonca udavat ludi za taketo nieco. Pravdepodobne ti prepina v hlave z toho ze pomocou ruška vdychujes a stale tocis v tele vlastne virusove patogeny

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img