ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Moderné odbory AIOS: Zodpovednosť nie je len o ochrane kapitálu, zodpovednosť je aj o ochrane života a zdravia zamestnancov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Peter Mrázik, Viceprezident odborového zväzu Moderné odbory AIOS  |MM| Moderné odbory AIOS, ktoré združujú zamestnancov v najvýznamnejších podnikoch v Slovenskej republike, adresovali v predchádzajúcich dňoch výzvu zamestnávateľom na zastavenie ich prevádzok v snahe ochrániť život a zdravie zamestnancov. Adresovanie tejto výzvy vychádzalo z aktuálneho stavu preventívnych opatrení, ktoré zamestnávatelia realizovali pomaly, nedostatočne a často formálne. Niektorí zamestnávatelia ako napr. v spoločnosti Amazon doteraz nepochopili vážnosť situácie, pretože kapitál, na ktorého obhajobu sa postavil Klub 500 vo svojej tlačovej správe z 18. 3. 2020, je zjavne dôležitejší ako ochrana najcennejšej hodnoty, života.

 

Zodpovednosť, z ktorej nás idú školiť zamestnávatelia, cítime a nesieme už od okamihu adresovania tejto výzvy. Nielen za ochranu zdravia našich zamestnancov, ale aj za ochranu ich pracovných miest a príjmu, keďže každý z nás má hypotéku, exekúcie, deti a potrebu starať sa o svojich najbližších.

 

O zodpovednosti moderných odborov je to aj vtedy, keď sa snažíme so zamestnávateľmi dohadovať náhrady mzdy počas prerušenia výroby vo výškach, ktorá umožní zamestnávateľovi prežiť ťažké obdobie, zamestnancom garantuje príjem a po skončení krízy Covid-19 nás neuvrhne ešte do ťažšej ekonomickej krízy, ktorú podniky nemusia prežiť. Nesľubujeme zamestnancom ružové zajtrajšky, pretože tie nás aktuálne nečakajú.

 

Nepotrebujeme lekcie zo zodpovednosti, potrebujeme konštruktívnu spoluprácu so zamestnávateľmi a štátnymi orgánmi, kde spolu budeme zamestnancom a verejnosti vysvetľovať, prečo potrebujeme teraz odstaviť prevádzky s veľkým počtom zamestnancov a prečo potrebujeme všetci zodpovedne pristúpiť k hľadaniu riešení, ktoré budú použité pri poklese hospodárstva Slovenskej republiky a kríze odbytu výrobkov. Nestrácajme čas a robme rozumné opatrenia, aby k nábehu ekonomiky mohlo prísť čo najskôr.

 

Moderné odbory AIOS sú pripravené hľadať také riešenia, ktoré budú garantovať zamestnancom ich pracovné miesta do budúcna, ale v tejto chvíli ochránia ich život a zdravie. Zamestnanci boli tí, ktorí pomohli podnikom postaviť sa na nohy od poslednej hospodárskej krízy v roku 2008. Je čas vrátiť im ich pomoc a podporu za uplynulé obdobie“, uviedol Peter Mrázik, viceprezident odborového zväzu Moderné odbory AIOS a predseda Základnej odborovej organizácie Jaguár Land Rover, Slovensko.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. V Amazone, a zrejme aj v iných firmách, sú zamestnanci len čísla vo firemných tabuľkách. A tabuľky o Covid-19 udávajú, že vo väčšine prípadov má choroba „len“ ľahký priebeh. Takže nieje najmenší dôvod starať sa o zdravie zamestnancov. Tí zamestnanci čo to nezvládnu, budú nahradený novými…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img