ISSN 1337-8481

streda, 1. mája, 2024

Prečo som sa na včerajšom zastupiteľstve dostal do sporu s primátorom Tomčányim

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Na včerajšom zastupiteľstve sme mali prerokovať bod, ktorý sa týkal výstavby nového futbalového štadióna. Z materiálov som sa dozvedel v podstate len dve dôležité veci. A síce že predpokladané náklady na výstavbu sú 4 milióny eur a že to nie je všetko, čo nás to bude stáť. V tejto sume nie sú zahrnuté napríklad náklady na výsadbu zelene, na technológiu vyhrievania trávnika, osvetlenie štadióna či stovky parkovacích miest.

Na zastupiteľstve myslím v júni minulého roka a na rokovaniach poslancov za zatvorenými dverami sme sa dozvedeli, že štadión bude stáť tri milióny komplet. Vtedy som na zastupiteľstve povedal, že tomu neverím a že si myslím, že sa to vyšplhá na päť až päť a pól milióna eur. Takže sa zdá, že som sa nemýlil. A ak áno, suma bude pravdepodobne ešte vyššia.

Na zastupiteľstvo v júni predložili materiál ohľadne štadióna, ktorý mal asi 7 bodov. Namotávali nás, že ak to schválime, tak sa vlastne nič nedeje, je to len na to, aby futbalisti a mestská sróčka mohla žiadať o mimorozpočtové peniaze. Z návrhu uznesenia bolo však aj blbcovi jasné že to tak nie je, že nás v podstate vodia za nos. Niektorí kolegovia mi povedali, že za to určite nezahlasujú. Vtedy poslanec Ing Ondrej Kurbel navrhol vypustiť z uznesenia niektoré body, ktoré jasne hovorili o tom, že nás klamú a že ich prijatím by sme v podstate z kopca „spustili“ snehovú guľu nazvanú futbalový štadión bez toho, aby sme vôbec vedeli, kde sa zastaví.

Na tomto júnovom zastupiteľstve taktiež vystúpil novinár pán Sabo a informoval nás, že v dozornej rade futbalového klubu sedí pán Dóra, ktorý je spolu so svojim otcom obvinený zo spoluúčasti na niekoľkých vráždách. A dnes už aj z ekonomickej trestnej činnosti obrovských rozmerov. Vtedy prezident futbalového klubu povedal, že to nie je pravda, že tam už dávno nie je. Skutočnosť je však taká, že tam bol ešte pred niekoľkými týždňami.

No a čo sa teda včera vlastne stalo? Viacerí poslanci sa vyjadrili, že materiály ktoré sme dostali nie sú dostatočné na to, aby sa mohli zodpovedne rozhodnúť. Kolega Ing Král dokonca povedal, že má signály od obyvateľov, že sa to všetko pripravuje pod pokličkou. Ing Ondrej kurbel preto navrhol, aby sa dozorná rada mestskej sróčky rozšírila o odborníkov z finančnej komisie, aby bola lepšia kontrola pri výstavbe štadióna. Navrhol tam na slovo vzatých ekonómov, respektíve ekonómky, ktoré vyštudovali ekonómiu a celý profesijný život sa ekonomike venujú. Proste ich nikto rožkom neopije. Nenavrhol to však ako procedurálny návrh, o ktorom je primátor povinný dať hlasovať. Primátor a spol sa to snažili zmietnuť zo stola. Preto som to ja dal ako procedurálny návrh. Na to primátor Tomčányi začal tvrdiť, že to nie je bod rokovania, že to sem nepatrí a preto nie je dôvod o tom hlasovať. Nastala medzi nami slovná prestrelka. Ktorá skončila tak, že vyhlásil 5 minutovú prestávku, pravdepodobne preto, aby sa futbalová loby mohla dohodnúť ako ďalej. Som presvedčený, že to jednoznačne patrilo k prerokovávanému bodu. Vysvetlím prečo. Ak mám rozhodnúť o tom či začneme salámovou metódou spúšťať výstavbu štadióna bez toho, aby sme vedeli, čo nás to v konečnom dôsledku bude nakoniec stáť, tak je úplne samozrejmé a prirodzené, že ako poslanec, ktorý má povinnosť obhajovať záujmy všetkých obyvateľov nášho mesta a nie iba úzkej skupiny futbalistov chcem, aby tento proces bol kontrolovaný ľudmi ktorým nielen dôverujem, ale aj viem, že sú v tejto oblasti profíci. Profíci, ktorí nie sú v konflikte záujmov, to znamená že nie sú napríklad prezidentom futbalového klubu a ktorí nie sú nikomu ničím zaviazaní, alebo nepoberajú dotácie od mesta. Je to tak veľa čo som chcel?

Bol by snáď primátor Tomčányi ochotný investovať 4 milióny zo svojich do nejakej cudzej firmy bez toho, aby mohol hospodárenie a podnikanie tejto firmy účinne kontrolovať napríklad cez svojich ľudí v dozornej rade? Som presvedčený, že by to nikdy neurobil. Možno si poviete, veď sú tam poslanci. Áno sú. Ale sú to aj profíci v ekonomike? Myslím že nie, aspoň nie väčšina. A nehovoriac o tom, že ak vám prezident futbalového klubu a zároveň člen dozornej rady mestskej sróčky ktorá má stavať štadión tvrdí, že pán Dóra už dávno nie je členom dozornej rady futbalového klubu hoci vie že to nie je pravda, tak ako mám dôverovať?

Po prestávke primátor Tomčányi nakoniec dal hlasovať o mojom procedurálnom návrhu, ktorý však nebol schválený. A následne bolo schválené pôvodne navrhované uznesenie, za ktoré som nehlasoval, preto že si myslí, že pri tak veľkej investícii ako je výstavba nového štadióna je viac ako potrebná dôsledná kontrola.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Dokedy nás bude ošklbávať? Kto za tým stojí? Čo sa už do futbalistov investovalo, kde sú tie peniaze? To boli len tak vyhodené do vzduchu? Čo ich zožrali? Nejako sú rozšafní, ako by to dávali zo svojho. Podobne ako aj p. Krajčovič vo veľkom požičiava, čo sa nikdy nevráti. Z cudzieho krv netečie.

  2. Myslím, že sú tu dôležitejšie veci riešiť. Napr. chodníky, na ktorých sa môžete doraziť. Dlažba vykývaná, na Cukrovarskej ulici, novo urobený chodník, keď naprší v strede jazero. Ešte šťastie, že vtedy nemrzlo a nenapadal sneh, boli by sa tam ľudia dolámali. Nemá asi kto preberať a skontrolovať odvedenú prácu. Hlavná vec, že sa zaplatí.

  3. A načo je ten štadión ? Veď už sú skoro na poslednom mieste tabuľky,a určite by sme sa tešili keby sa vrátili tam kde boli a nerobili sa že hrajú futbal,veď keď dobre hrajú tak môžu aj na takom aký máme štadión,či keď bude nový tak budú hrať inak? Lepšie???treba postaviť monštrum aby potom zavadzalo v prírode,načo také stavby stavať,koľko ľudí chodí na futbal v Seredi?hŕstka ,a nato treba postaviť monštrum,minúť veľa peňazí a nabaliť si vrecká,.Pán primátor nechodí pešo po meste,preto sa nepotkne ani nespadne na chodníkoch ktoré sú v dezolátnom stave,napr.cesta za ,,hokejkou “ tankodrom ! A je ich viac,a nie len cesty ale skoro celá Sereď je v dezolátnom stave,treba sa prejsť pešo .

  4. Chcem povedať ano je pekné že by tu bol štadion…ale ked si to zoberiem a pre koho? Pre tych 700 ludi co tam bude chodit..a hlavne hrat ligu s hrácmi ktorych už nechce ani tím s tretej maďarskej!!! Postavenie štadiona spočiva aj v tom že treba nakupit lepšich hračov..a som zvedaví odkial na to budú evri😉

  5. Hlavna vec že zrušili B mužstvo čo hravali v Čepeni pre potešenie a nie za peniaze a chodilo tam viac ludi ako teraz na A mužstvo škoda

  6. Mali Riešiť radšej rúška pre obyvateľov ako v iných mestách, ale to by musela byt priorita mesta! Aj v tejto komplikovanej situácii nič k bezpečnosti obyvateľov mesta opäť len futbal!!! Tomu sa povie Nezodpovednosť

  7. Sa zobudte konecne, ziadny stadion nebude, ekonomika v celej europe padne na hubu, nebudu verejne financie na nic nieto este na zabavky hradnych panov … kto akoze bude teraz sponzorovat futbal ?

  8. Primátor a jeho prívrženci budú sponzori,nepôjde na exotické dovolenky a bude tam mať ložu p. Primátor.Stále sa len polemizuje a nič sa proti tejto zebranke samozvanej nerobí nič??? Veď si stále robia čo chcú ,bude neskoro ak budú zmluvy podpísané,zasa sa nabalia súdy.

  9. Pýtate sa, kde sú peniaze, či ich futbalisti zožrali. Dá sa povedať že ich minuli okrem iného aj na výplaty. Na výplaty a odvody futbalistov ide ročne skoro 500 000 euro ročne

  10. pre:pre názor
    Myslíte to vážne? Dobre vedieť, akým smerom sa máme uberať a ako sa dostať k peniazom. Mali by sa občania vážne nad tým zamyslieť a podať si aj p.primátora a pripomenúť mu, že to nie sú jeho peniaze ´, ale naše, a dostal hlas od občanov aby im slúžil, lebo vládnuť značí slúžiť. Ale aj niektorí poslanci sú zapredanci, ktorí mu odklepli, že môže sám disponovať s financiami do výške rozpočtu. To je sila!

  11. To nemyslíte vážne načo nám je taky drahý štadión.Nech ho postaví súkromný investor alebo SFZ a nie mesto to sú peniaze daňových poplatnikov nás všetkých. Chodníky a cesty v katastrofalnom stave,most pre nákladnu dopravu neprejazdny,všetko chátra a je neupravené treba sa prejsť po Seredi.

  12. Obyvatelia mesta Sereď nie sú dojné kravy aby sa furt skladali zo svojich daní len na posratý futbal. Keď nato ŠKF nemá, nech sa vráti do 2. alebo 3. ligy. Podotýkam, že štadión nie je jediný mestský majetok. Do toho sa chystajú vraziť milióny ale zvyšok mesta stojí za ho..o! Bolo by načase vymeniť richtára aj väčšinu zastupiteľstva, lebo títo vedú mesto ako Titanic. Toto nie je vaša sročka dámy a páni, ale naše mesto. Vám tam nepatria ani stoličky, na ktorých sedíte. Vy ste tam len zvolení aby ste sa starali o mesto v prospech nás občanov.

  13. Miesto miliónov na štadión mal Tomčányi nakúpiť šijacie stroje a materiál a zamestnať dobrovoľníkov ktoré by šili rúška pre obyvateľov Serede.

  14. Anonym 16.marec 2020,1:01, ozaj úžasný príspevok ,len keby bol aj reálny a už zrealizovany,určite väčšina obyvateľov a občanov mesta SEREĎ by bola spokojná,pretože p.Tomčányi by mal už sedieť v base .

  15. Asi si p .primátor myslí, že v našom meste je všetko v najlepšom poriadku, že už nie je čo opravovať a tak sa rozhodol všetku pozornosť venovať futbalistom, tak ako v predchádzajúcich rokoch. Tak ako v nedeľu V siedmom nebi, bolo 14 ročné dievča so zlomenou chbticou, ktorú si zlomilo pádom pred dvomi rokmi na chodníku, na ktorom bol pod snehom ľad a teraz leží už 2 roky. Takéto chodníky máme aj my, na čo bolo mesto upozornené. Nový chodník na Cukrovarskej ulici, priehlbina, po daždi plná vody-jazero. Šťastie, že nemrzlo, že nanapadal sneh, a že nikto nedolámal. Ak sa tak stane, neviem či budú nadšení, keď budú plať úrazové. A vôbec, je niekto čo preberá odvedenú prácu, alebo to nechávajú na dobré slovo. Tak majú sa kam dávať peniaze, pre všetkých a nie len pre pár ľudí.

  16. Otázka… Prosím Vás kde si môžem ist so synom zakopať na futbalové ihrisko kde nás nikto nevyzenie a je tam normálna tráva bez striekačiek a kde sú hlavne bránky .. Lebo zdá sa mi že všetko každému patrí, nemôže sa poslapať trávnik atď..

  17. Skúste na futbalovom štadióne. Určite vás radi pustia. Veď je to mestský futbalový štadión, teda patrí aj vám, ak ste zo Serede

  18. Teraz sa cudujete.Ale pri volbach ste im dali sancu vladnut.Pripomina cele vedenie mesta kralovstvo,kde vedenie aj poslanci maju svoje funkcie DOZIVOTNE
    Niektori poslanci su tam uz 10r.a nikto ich nevymeni.Vie sa o preslapoch vedenia mesta,ale v buducich volbach si to zopakujeme .Zacnime uvazovat.

  19. Správne,majú tam doživotné pôsobenie,ale len preto lebo občania a obyvatelia mesta SEREĎ nejdú k voľbám a potom sa sťažujú že sú tam 10 rokov zabetonovany,ako primátor,Halabrinova,dôchodca,,hovorca primátora “ a veľa iných skoro všetci 🙂 ,,Treba ísť voliť “ nie potom sa sťažovať !

  20. chcem poprosiť o taký medailónik ku každej zo zainteresovaných osôb, kľudne to píšte na etapy, také prehľad. Pekne meno, dátumy, roky, odkedy-dokedy, najzaujímavejšie kauzy alebo „obchody“ – aby sa bežný Seredský občan zorientoval, s kým má „tú česť“ sa stretávať na uliciach Serede a okolia.. V celku by mam zaujímalo, ako tieto „tvory“ fungujú a vyzerajú a ako sa „vypracovali“. Možno keď ich ľudia začnú spoznávať na ulici a bočiť od nich, uvedomia si že síce s plnými vreckami, ale po kanalóch sa chodiť nedá.. VĎ

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img