ISSN 1337-8481

pondelok, 29. apríla, 2024

Prvý prípad koronavírusu je už aj na Slovensku – AKTUALIZOVANÉ

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V tých chvíľach na mimoriadnej tlačovke oznámil túto informáciu premiér Peter Pellegrini.

„Dnes bol potvrdený pacient vo veku 52 rokov, ktorý je toho času hospitalizovaný na klinike infektológie v Bratislave v Univerzitnej nemocnici,“ oznámil premiér.

Infikovaným má byť 52 ročný muž z mesta pri Bratislave, ktorý mal včera sám od seba prísť na Kramáre v Bratislave na špeciálne oddelenie. Testy mu robili dvakrát a potvrdili koronavírus. Tento muž vraj nebol nikde v zahraničí mimo Slovenska. Podľa premiéra Pellegriniho ide zrejme o sekundárny prenos. Jeho syn bol v uplynulých dňoch v Benátkach.

„Zdá sa, že ide o ľahší priebeh ochorenia. Je dôležité, aby zodpovední kolegovia identifikovali odkiaľ môže nákaza pochádzať,“ povedal premiér.

Ďalej pokračoval: „Nie je dôvod aby ľudia dnes obsadili hypermarkety a nakupovali zásoby. Takáto panika nehrozí, nerabujme zásoby !“

Hlavný hygienik Ivan Mikas povedal, že teraz budú testovať ľudí, s ktorými prišiel pacient do styku.

 

– – –

AKTUALIZOVANÉ – tlačová správa Úradu verejného zdravotníctva SR

NA SLOVENSKU SME ZAZNAMENALI PRVÝ POTVRDENÝ PRÍPAD OCHORENIA COVID-19

Ochorenie sa 06.03.2020 potvrdilo u 52-ročného muža z Bratislavského kraja. Laboratórnu diagnostiku vykonávali v Národnom referenčnom centre pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Klinickú vzorku ešte zašleme na laboratórne vyšetrenie do Virologického inštitútu na Charité univerzitu medicíny v Berlíne. K aktuálnemu momentu bolo celkovo laboratórne vyšetrených 306 vzoriek s negatívnym výsledkom a jedna s pozitívnym. Ďalšie klinické vzorky v NRC pre chrípku priebežne vyšetrujeme.

Muž s COVID-19 sa nezdržoval v zahraničí, ide o sekundárny prenos ochorenia. Žije v spoločnej domácnosti s osobou, ktorá sa pred niekoľkými týždňami zdržovala v oblasti s výskytom nového koronavírusu. Všetky potrebné protiepidemické opatrenia aktuálne zabezpečuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave a spolu s Univerzitnou nemocnicou Bratislava postupujú v zmysle Usmernenia hlavného hygienika Slovenskej republiky. Odborní pracovníci RÚVZ so sídlom v Bratislave zisťujú epidemiologickú anamnézu, dohľadávajú osoby, s ktorými prišiel muž z Bratislavského kraja do kontaktu a zabezpečujú ďalšie potrebné preventívne opatrenia.

Osoba s potvrdeným ochorením COVID-19 je hospitalizovaná na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava v izolovanej miestnosti. Pacient má ľahší priebeh ochorenia a nepociťuje vážne zdravotné komplikácie.

VEREJNOSTI, AJ VZHĽADOM NA PREBIEHAJÚCU CHRÍPKOVÚ SEZÓNU, ODPORÚČAME DODRŽIAVAŤ PREVENTÍVNE OPATRENIA, KTORÉ SÚ ÚČINNÉ VO VZŤAHU KU KVAPÔČKOVÝM NÁKAZÁM:

– umývať si ruky často mydlom a vodou, najmenej pod dobu 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu
– očí, nosa i úst sa nedotýkajte neumytými rukami zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša
– vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky
– dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden meter medzi vami a kýmkoľvek kto kašle alebo kýcha
– zvážiť účasť na hromadných podujatiach, respektíve oblastí s vysokou koncentráciou ľudí
– ak ste chorý, telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby
– doma na lôžku sa z ochorenia liečte v samostatnej izbe
– v domácnosti dbajte na zvýšenú dezinfekciu povrchov
– nosenie ochranného rúška a respirátora má význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením

NÁVOD, AKO SI DÔKLADNE UMYŤ RUKY, NÁJDETE TU:
http://www.uvzsr.sk/index.php…

ODPORÚČANIA PRE CESTOVATEĽOV
– kontrolovať‘ svoj zdravotný stav počas 14 dní od príchodu zo zasiahnutej oblasti (kašeľ, bolest‘ hrdla, dýchavičnosť‘, horúčka)
– v prípade klinických príznakov do 14 dní po návrate je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze.
– Ak je nevyhnutné poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti osobe s klinickými príznakmi, je potrebné telefonicky kontaktovať operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (všeobecný lekár a záchranári postupujú v uvedenej situácii s dôrazom na dodržiavanie potrebných preventívnych opatrení tak, ako sú uvedené v Usmernení hlavného hygienika SR v súvislosti s novým koronavírusom).

AKO MOŽNO ZNÍŽIŤ RIZIKO ŠÍRENIA NOVÉHO KORONAVÍRUSU NA PRACOVISKU:
Sledujte aktuálne informácie a odporúčania k služobným cestám. Uistite sa, že vaše pracovisko je čisté a hygienické – povrchy (stoly, stoličky) a predmety (telefóny, klávesnice) čistite pravidelne dezinfekčným prostriedkom. Pripomínajte všetkým, aby si dôkladne a pravidelne umývali ruky teplou vodou a mydlom, používali vhodnú dezinfekciu a dodržiavali respiračnú etiketu. Preventívne dodržiavajte všeobecné hygienické návyky, ktoré sme uviedli vyššie.

AKÁ JE PRAVDEPODOBNOSŤ NÁKAZY NOVÝM KORONAVÍRUSOM
Ľudia sa môžu nakaziť od osôb, u ktorých bol koronavírus potvrdený. Ochorenie sa prenáša malými kvapôčkami z nosa alebo úst, keď infikovaná osoba kašle alebo vydychuje. Hlavný spôsob prenosu sú teda kvapôčky vylúčené osobou, ktorá kašle. V prípade, že ste neboli v krajinách, kde sa ochorenie COVID-19 vyskytuje, respektíve ste neboli v kontakte s osobami, ktoré uvedené krajiny navštívili, ide s veľkou pravdepodobnosťou, vzhľadom na prebiehajúcu chrípkovú sezónu, o iné akútne respiračné ochorenie alebo chrípku či chrípke podobné ochorenie, a preto netreba podliehať panike. Samozrejme, aj v takomto prípade je dôležité kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, pretože i tieto ochorenia môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

ODPOVEDE NA NAJČASTEJŠIE OTÁZKY V SÚVISLOSTI S COVID-19 NÁJDETE TU:

http://www.uvzsr.sk/index.php…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. POZOR !!!

    Ziadnu paniku. Nic viac nezvysi riziko rozsirovania virusu, ako hromadne nakupovanie v nakupnych centrach a tym koncentrovanie stoviek ci tisicok ludi na jednom mieste.

    Ludia prezili vojny, prezili rabovanie politikov, preziju aj koronavirus.

  2. že koronavírus má už prvú obeť,na 80 ročnú babku padol v špajzi regál so 40kg múky 😀

  3. Matovič pár dní premiérom a už epidémia na SVK.
    Matovic bude bojovať s transparentom proti koronavirusu 🤣

  4. Objektiv teba musí šponovať na stoličke ked Majko píše pravdu čo?Už si potkani na úrade môžu chystať zubné kefky.

  5. Miloš Majko to vystihol, my Slováci máme latku odolnosti prežitia nastavenú vysoko. Prežili sme aj napriek Mečiarovi, Dzurindovi, Radičovej, Ficovi. Prežijeme aj koronavírus. Ten sa sem dlho odhodlával vkročiť 🙂

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img