ISSN 1337-8481

sobota, 4. mája, 2024

„Igor Matovič rieši úlohu náročnosti, s akou sa tu ešte nepotýkal žiadny víťaz volieb.“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Takto vnímam súčasnú situáciu: Igor Matovič rieši úlohu náročnosti, s akou sa tu ešte nepotýkal žiadny víťaz volieb. Na presadenie protikorupčného programu potrebuje ústavnú väčšinu, ale jediné dostupné hlasy sa nachádzajú v SME Rodina. Čo je strana obsahujúca osoby, v minulosti sa vyskytujúce sa v SMERe, SNS atď. – podľa toho, čo bolo v danom čase ekonomicky výhodnejšie. Igor Matovič má silný mandát z volieb, ale Boris Kollár má zase celkom silnú vyjednávaciu pozíciu BATNA („čo sa stane, ak sa nedohodneme“). A toto náročné vyjednávanie prebieha naviac v prostredí, ktoré zatiaľ nežičí dohode. Mimo parlamentu totiž zostali pomerne veľké strany, s ich voličskými aj mediálnymi sympatizantmi. A pre týchto bude každý Kollárov personálny návrh vďačným terčom spochybňovania: „Toto má byť tá protikorupčná vláda?“ Vedome či nevedome budú lákaní vidinou možných predčasných volieb, od ktorých si všetky strany (aj SMER, Kotleba, KDH…) sľubujú prerozdelenie prudko narastených a tým asi aj menej stabilných percent Oľano, Nova, KÚ, ZZ.
Táto vidina predčasných volieb však nemusí byť reálna, pretože ak nedôjde k dohode s Borisom Kollárom, tak sa Igor Matovič s najvyššou pravdepodobnosťou stiahne do pozícií jednoduchej väčšiny so SAS a ZĽ, ktorá bude stáť na väčšine troch hlasov. Na rozdiel od mnohých komentárov si nemyslím, že by nestabilita takejto koalície vychádzala z poslaneckého klubu Oľano, Nova, KÚ, ZZ. Práve naopak. V tomto klube je viacero menej známych osobností, ktoré nárast preferencií kandidátky a tým ich posun na zvoliteľné miesta prekvapil. Ale práve títo poslanci a poslankyne si najlepšie uvedomujú, že prípadný rozpad vlády a predčasné voľby by pre nich znamenali veľmi rýchly koniec politickej šance, ktorá sa už v ich živote nemusí nikdy zopakovať. Túto motiváciu hodnotím ako oveľa silnejšiu, než prípadné sklony k vedeniu kultúrno-etických vojen aj bez šance na víťazstvo.
Záujem strán vrhať sa do predčasných volieb môže tlmiť aj tak prízemná skutočnosť, že zo štátneho príspevku za získané hlasy dostanú po voľbách len polovicu, a zvyšok sa vypláca štvrťročne. Strany sú po nedávnych voľbách finančne aj personálne vysilené, niektoré možno aj zadlžené, a do novej kampane by mohli vrhnúť iba časť tých síl, ktoré sme mohli sledovať v uplynulých týždňoch.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Je predpoklad, že dnes poobede bývalý prezident Kiska oznámi, že sa sťahuje do opozície. Percentuálny zisk jeho strany je príliš malý na jeho ego, je si vedomý, že veľa vody by v koalícii nenamútil. Dosť možné, že aj rezignuje na post šéfa strany a odíde si robiť biznis domov do Popradu.
    Zvyšní traja páni urobia vládu aj bez neho, aj keď nie s ústavnou väčšinou. Ale zasa, ruku na srdce, Igor nemôže chcieť všetko. Nedávno mal preferencie 5% 😊
    Myslím, že nájdu dohodu vo všetkých sporných bodoch. Napr. Kollár okresá počet požadovaných nájomných bytov, najmä po zasadnutí odbornej komisie.
    Isté je, že vláda to od začiatku nebude mať ľahké. Opozícia im nedaruje vôbec nič, prahnú po pomste. Politológovia ich zatracujú už teraz a strašia predčasnými voľbami. Skúsme tým trom pánom veriť a držať im palce.
    Za 30 rokov bol vo vláde už hocikto-zlodeji, opilci, bitkári, hulváti-a to píšem slušne. Takže dajme šancu aj Igorovi z Trnavy

  2. To čo je toto za článok ? Juraj Smatana je členom OLANO a velebí svojho šéfa z ktorého robí slovenského mesiášá.
    Nabudúce sem rovno dajte status Mazureka ako hodnotí Kotlebu a celú LSNS.

  3. 80 roky sa vrátili 5. marca 2020, 9:20 at 9:20 – verejne klamete a ani trosku sa nehanbite, lebo zaklad Vasej hanby je v samotnom Vasom mene, kedze sa nepodpisete.

  4. Ľudia rozhodli v demokratických voľbách,že aké politické strany sa dostali do parlamentu a aká vláda z toho vznikne.Treba to rešpektovať a až po čase sa bude dať konštatovať,či plnia svoje úžasné sľuby,alebo zostáva iba pri veľkohubých vyhláseniach.Tiež si treba vstúpiť do svedomia,že či sa rešpektovanie výsledkov volieb z roku 2016 dodržiavalo zvlášť v SOL,či ste nechceli vymeniť voličov,a kto mal iný názor,tak bol zmrd – časté používanie tohoto slovka bolo príznačné pri príspevkoch majiteľa SOL.Na hodnotenie činnosti budúcej vlády vyčkajme času,ako hus klasu,lebo ani jeden predseda budúcej koalície nie je čistý.

  5. havran 5. marca 2020, 17:40 at 17:40 – volici NErozhodli, aka vlada vznikne, ale „len“ to, z akej ponuky bude mozny vyber.

    Respektovanie volieb a zakonov bolo, je a bude pre SOL povinnostou. Problem je, ze zakony NErespektovali na zaklade volieb do funkcii nominovani ludia – vidiet to na kauzach, ktore su vysetrovane a to nielen na celostatnej, ale aj komunalnej urovni.

    Za pouzivanie oznacenia ZMRD som sa ospravedlnil s tym, ze slusnost a prirodzeny respekt k funkcii (nie k osobe ktora ju zastava), mi verejne nedovoluju pouzit slova, ktore pouzil Kocner voci generalnemu prokuratorovi Trnkovi. Takze odomna sa napr. o generalnom prokuratorovi Trnkovi nedozviete, ze je nebetycny kok*t, este aspon 3X kok*t.

    Co sa tyka buducej vlady, jej posobenie a vysledky budeme hodnotit neskor.

  6. tony 5. marca 2020, 16:49 at 16:49 – nemozem sa vyjadrit k tomu, coho obsah nepoznam. S najvacsou pravdepodobnostou registrovany a verifikovany autor by verejne NEKLAMAL.

  7. Ľudia síce rozhodli o ponuke ale hlavne dali najavo čo a teda akú vládu chcú. A to jednoznačne. Matovičovi treba dať šancu, verím, že sa veľa vecí na Slovensku zmení. A potom sa uvidí čo aj reálne dosiahne. Tí čo o tom polemizujú už teraz sú väčšinou z volieb sklamaní. Je dobre, že ich je menšina.

  8. Uz teraz je vidno, ze si budu rozumiet. Neva, ze sa na kiskove rahy cakalo 4dni,neva,ze boris nepostavi, lebo neni kde, ale dame novinarom 10mega na pisanie. Tak len tak dalej, daleko neducuraju. A to nechvalim minulu vladu ani nahodou.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img