ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Pri menovej reforme v roku 1953 bol lúpežníkom komunistický štát a obeťami bežní ľudia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

O pár dní tu máme 1. jún – deň detí. Pripomenieme si však aj jednu smutnú udalosť. V tento deň, 1. júna 1953 došlo aj k jednej z najväčších lúpeží našej histórie. Tou lúpežou bola Menová reforma. Lúpežníkom bol komunistický štát, obeťou obyvatelia Československa, najmä stredná vrstva.

Ak by ste v tom roku žili, poctivo pracovali a celý život si sporili na svoj sporiaci účet v sporiteľni, 1. júna by ste o väčšinu svojich úspor prišli.

Na základe reformy došlo k výmene meny. Staré koruny boli vymenené za nové. Ceny a mzdy sa menili v pomere 5:1, rovnako ako hotovosť do 300 Kčs. Ak ste však mali hotovosť nad 300 Kčs, tak tú by Vám vymenili už v pomere 50:1! Vklady v sporiteľni sa menili v pomere od 5 do 50:1. V priemere bolo v prvých dňoch reformy 49,1 mld starých korún vymenených za 1,4 miliardy nových korún, čo predstavuje pomer 35:1. Inak povedané, vďaka reforme síce ceny klesli päťnásobne, avšak úspory ľudí klesli v priemere 35 násobne!

Takto sa kradne vo veľkom, takto sa kradne, keď je lúpežníkom štát.

Kvôli čomu tak štát urobil? Motívov bolo viac. Štát sa chcel zbaviť dlhov a odstrániť prídelový systém. Zároveň potreboval z trhu stiahnuť prebytočné peniaze, ktoré spôsobovali inflačné tlaky. Keby štát odstránil prídelový systém bez menovej reformy, cenová hladina by vzrástla. Pre komunistov bola prijateľnejšia lúpež. A ako to už komunisti robia, aj o tejto lúpeži klamali. Ešte dva dni pred reformou tvrdili, že k nej nedôjde. A keď k nej došlo, klamali o jej motívoch.

Že je to už dávno minulosť? Že niečo také sa už nemôže zopakovať? Presný opak je pravdou. Porovnateľná krádež sa nám deje priamo pred očami. Nemá formu menovej reformy, je sofistikovanejšia lebo je skrytá. Spozornite vždy, keď pred televízne kamery nastúpia politici a bankári a začnú riešiť nejakú krízu. Je jedno, či hypotekárnu, dotcom, ropnú alebo Corona krízu. Je jedno, či hovoria o zvyšovaní dôchodkov, veľkých verejných investíciách alebo železnici zadarmo. Vždy keď spomenú pojmy ako pôžičky, dlhopisy, kvantitatívne uvoľňovania, hovoria o jednom jedinom. O tlačení peňazí, o tlačení obrovského množstva peňazí. S jediným mysliteľným dôsledkom. A tým je inflácia, ten tichý nástroj redistribúcie majetku a bohatstva. Vášho majetku. A politické a bankárske elity vám o tom nepovedia do poslednej chvíle. Rovnako ako v 1953.

Zdroj:FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. História sa opakuje. Veď už dávno je známe, že štát je najväčší zlodej. Robí to pod paragrafmi. Nerobia to priamo oni, ale vždy sa najde tzv. biely kôň. Najnovšie banky. P.Fico zariadil vyšší odvod bánk štátu. Ale neviem prečo štátu, keď sú to naše peniaze.? Ale banky nebudú škodovať, tak si to vyinkasujú od zákazníkov vo zvýšených poplatkoch. Veď štát tie naše peniaze potrebuje na financovanie politických strán a svoje platy, ktorých je ako maku. Komu sa nechce robiť, založí politickú stranu. Len podľa mňa je v tom malý rozdiel, že vtedy politickí funkcionári veľmi nevytŕčali z radu medzi ostatnými ľuďmi, hoci tiež si neumálili, ale teraz máme miliardárov, milionárov ako pyšných anjelov. Sú to mladí ľudia. Odkiaľ to majú?

  2. rok 1989:mali ste usporených 60 tisíc KČS,čo bolo plus-mínus 2tisíc terajších EUR.V tom čase toľko stál dvojizbový byt,alebo nové auto,alebo staršia chalupa niekde na dedine.
    rok 2020:teoreticky ste tých 2tisíc EUR /60tisíc KČS/mali zabudnutých niekde v kasni,dnes za ne môžete akurát prerobiť kuchyňu alebo vymeniť jadro na tom dvojizbáku,resp.keď ste na drahom aute mali havárku,toľko vyjde oprava.
    Ten príklad to bol totálny extrém,ale skúste si spomenúť,čo ste si za tú istú sumu mohli kúpiť trebárs pred piatimi rokmi a čo si kúpite dnes…

  3. Peniaze rýchlym tempom strácajú na hodnote. Stále počúvame o boji na zvyšovanie platov, minimálnej mzdy… Nie som odborník na to, ale si myslím, že by bolo výhodnejšie znižovanie cien. Veď načo vám je nejaké číslo a za ním niekoľko núl, keď si pomaly nemôžete za to nič kúpiť. Príkladom mi je Taliansko. Keď sme tam boli v r.1969, mali Taliani milióny, pomaly peniaze nosili v kufroch, ale nemali skoro žiadnu cenu. Tu budeme umelo raziť peniaze bez krytia. Pozrime sa, akým tempom rastú ceny, hlavne potravín!

  4. Zdá sa,že nás čaká dosť veľké zvyšovanie cien,nie je mi jasne,že ked nastáva nejaká kríza,začína zvyšovanie cien,nevidím v tom žiadnu logiku…a terajší politici sa predhánajú,kto navrhne vúčšiu blbosť,ako napr. Sulík,ked vykvasil,že minimálna mzda by mohla byť v regionoch odlišná,ako keby tam ľudia nepotrebovali žiť a k tomu Matelko splieta svoje vízie o nudzovom stave a už dopredu tu straší ľudí,že na jesen možno príde druha vlna Covid-19..myslím si,že skôr príde Matelková druhá vlna nezmyslov..je vidieť,že prvá vlna mu asi už uškodila,ked chce minuť státisíce eur..na tzv.vladne noviny..Matelkoviny,ktoré budu roznášané priamo do schránok..

  5. znehodnotenie úspor..naozaj si myslíš že 60 000 Kčs v 89 je približne tolko čo 2000 eur dnes?..kolko mesiacov si musel v 89 pracovať aby si mal 60 tis KČS a kolko mesiacov musíš pracovať dnes aby si mal 2000 eur?

  6. Veľmi ťažko je to porovnávať. Vtedy sme zarábali menej, ale na potraviny neboli až také výdavky, školstvo a zdravotníctvo, kúpeľná liečba bola bezplatná, byty boli buď nájomné alebo družstevné. Teraz si mladí brať na zakúpenie bytu úver so strachom, či ho budú môcť aj naďalej splácať, keď nevie či ráno ho v robote nebude čakať výpoveď. A tí s nízkymi príjmami môžu tak na úver zabudnúť a bývať v podnajme .Veď koľko musíme platiť za lieky, Pente pri objednávaná sa u lekára. Mladí sa tešia, že môžu cestovať do zahraničia, že otvorili hranice. Nie je situácia ružová. Aby toho nebolo málo, už VÚB a Sporiteľňa dávajú na známosť ďalšie zvýšenie poplatkov. Tiež úžera.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img