ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Žiadame pomoc zahraničia pri riešení krízovej situácie a rozšírime okruh žiadateľov o dočasné útočisko

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Na dnešnom rokovaní vlády SR predložilo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky dva materiály a to návrh na rozšírenie okruhu osôb žiadajúcich o dočasné útočisko a návrh na vyžiadanie humanitárnej pomoci zo zahraničia, nakoľko Slovenská republika nezvláda riešiť situáciu vlastnými prostriedkami.

Vláda Slovenskej republiky vyhlásila 26. februára 2022 mimoriadnu situáciu, ktorej cieľom je vytvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny.

Materiál sa na rokovanie vlády predkladá v zmysle zákona č. 387/2002 Z. z. o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu, na základe ktorého vláda rozhoduje o vyžiadaní technickej pomoci zo zahraničia vrátane humanitárnej pomoci pri riešení krízovej situácie.

Humanitárna pomoc zo zahraničia bude použitá na zabezpečenie základných potrieb pre utečencov, akými sú ubytovanie, stravovanie, hygiena a neodkladná zdravotná starostlivosť. Na žiadosť Ukrajiny môže byť pomoc použitá aj na účel bezpečného uloženia kultúrneho dedičstva Ukrajiny v depozitároch na území Slovenskej republiky.

Druhý materiál navrhuje vyhlásiť poskytovanie dočasného útočiska okrem štátnych občanov Ukrajiny a ich rodinných príslušníkov, ktorí už boli zahrnutí aj v uznesení vlády Slovenskej republiky č. 144 z 28. februára 2022, tiež cudzincom, ktorí majú oprávnený pobyt na území Ukrajiny a nemôžu sa vrátiť za bezpečných a stabilných podmienok do svojej krajiny alebo regiónu pôvodu, a osobám bez štátnej príslušnosti a štátnym príslušníkom tretích krajín iných ako Ukrajina, ktorým bola poskytnutá medzinárodná ochrana alebo primeraná vnútroštátna ochrana na Ukrajine pred 24. februárom 2022. Slovenská republika navrhuje naďalej poskytovať dočasné útočisko aj štátnym príslušníkom Ukrajiny, ktorí opustili krajinu ešte pred vypuknutím vojny.

 

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img