ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

Dreviny mu prekážali pri výstavbe chatky, tak ich vyrúbal. Teraz čelí obvineniu. 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR  |MM|  Vyšetrovateľ oddelenia Trenčín odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality NCODK P PZ vzniesol obvinenie 39-ročnému M. D. z Považskej Bystrice za prečin porušovanie ochrany stromov a krov podľa § 306 Trestného zákona v súbehu s prečinom ohrozenie a poškodenie životného prostredia podľa § 300 Trestného zákona.

Obvinený muž v máji tohto roku vyrúbal bez príslušných povolení dreviny v k. ú. Prečín, v okrese Považská Bystrica. Tie sa nachádzali v 2. stupni ochrany prírody a krajiny na území Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy. Po ich výrube na tejto ploche začal neoprávnene stavať stavbu.

Spoločenská hodnota vyrúbaných celkovo 7 drevín (a to 4 ks slivky domácej (Prunus domestica), 1 ks jaseňa štíhleho (Fraxinus excelsior), 1 ks javora poľného (Acer campestre) a 1 ks vŕby krehkej (Salix fragilis), ktoré sa nachádzali v chránenom vtáčom území Strážovské vrchy, ako aj na území regionálneho terestrického biokoridoru a zároveň v bezprostrednej blízkosti regionálneho hydrického biokoridoru Domanižanka, bola vyčíslená Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky na takmer 3.300,- eur.

Obvinený následne na pozemku v k. ú. Prečín, v rozpore s príslušnými právnymi predpismi a bez povolenia stavebného úradu a príslušného orgánu ochrany prírody vykonal vŕtacie práce. Do zeme vyvŕtal sedem dier, do ktorých vložil plastové potrubie slúžiace na vybetónovanie nosných pilierov. Jeho úmyslom bolo postaviť chatku.

Kto v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi na úseku lesného hospodárstva alebo všeobecne záväznými právnymi predpismi na ochranu prírody a krajiny vo väčšom rozsahu poškodí alebo zničí strom alebo ker, alebo ich vyrúbe, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky. Ak páchateľ neoprávnene postaví stavbu v chránenom území, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.  

Polícia v tejto súvislosti upozorňuje občanov, že výruby stromov a krov sú upravené právnymi predpismi a nie je možné ich vykonávať svojvoľne. V prípade porušenia právnych predpisov na úseku lesného hospodárstva alebo právnych predpisov na úseku ochrany prírody a krajiny protiprávnym výrubom stromov alebo krov alebo ich poškodením, sa osoba ktorá takto konala dopustí – v závislosti od rozsahu protiprávneho konania, priestupku, správneho deliktu alebo aj trestného činu.                                                             

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. V tomto štáte si každý robí čo chce, až na výnimky. Prečo by aj nie, veď všetko sa len medializuje a nič rázne sa nerobí, aby k takýmto veciam neprichádzalo. U nás, keď niekto chce postaviť latrínu, vyklčuje pol lesa.

  2. Ludom uz nacisto ekojebe. Uz len cakam kedy nam banda chumajov zakaze na vlastnom pozemku nielen ze vyrezat strom ale uz aj trhat zelinu.

  3. Stačí sa pozrieť aj tu v meste. Istý pán čo vlastní budovu kde je čínsky obchod a šenk zrušil trávnik vysypal ho kamienkami a postavil tam prístrešok pre sanitky. A samozrejme prenajal. Ale to je mestský pozemok. A keď sa na to prišlo, tam mu zo stavebného úradu kamaráti povedali, že to sa spraví. A tak požiadal zastupiteľstvo (pardon nie on, ale prevádzkovateľ sanitiek), aby mu to prenajali, veď je to pre obecné blaho. A mestský poslanci čo ani nevedeli kde to je to prenajali za 1€. Hurá. Ale to že sanitky chodia cez chodník, ktorý vyzerá ako tankodróm je už jedno. Teraz to mesto možno niekedy za nového vedení opraví a on bude vysmiaty mat stále príjem.

    Ozaj a ešte aj Majko o tom písal. Akurát neprešiel za roh budovy a písal o niečom inom. Aha pardon veď zasa kamarát.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img