ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

28 obvinených osôb za neoprávnené stavby bez povolení – domčeky a chatky v chránených územiach pri Bratislave

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM| Vyšetrovateľ enviropolície oddelenia Bratislava odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality NCODK Prezídia Policajného zboru vzniesol obvinenie 28 fyzickým osobám pre úmyselný trestný čin ohrozenie a poškodenie životného prostredia.

Obvinenia súvisia s neoprávnenými stavbami na brehu Šulianskeho jazera v obciach Bodíky a Vojka nad Dunajom, okres Dunajská Streda, pričom dotknuté pozemky sa nachádzajú vo viacerých chránených územiach.

Obvinení v inkriminovanej lokalite, ktorá je súčasťou:
➢ Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy,
➢ európskej sústavy chránených území Natura 2000,
➢ Chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy,
➢ medzinárodne významného mokraďového územia, kde sa zároveň nachádzajú biotopy európskeho významu,

neoprávnene a bez akýchkoľvek povolení postavili rôzne stavby ako drevené prístrešky, chatky a domčeky. Takýmto konaním narušili biotopy európskeho významu a pôvodný vzhľad a funkciu chránených území.

Ide o mimoriadne rozsiahle vyšetrovanie, kde sa naďalej preverujú aj ďalšie podozrenia z protiprávnej činnosti, s možnosťou rozšírenia vznesenia obvinenia aj na ďalšie subjekty.

Škoda na životnom prostredí v súčasnosti dosahuje viac ako 51-tisíc eur, ide však len o predbežnú škodu, ktorá sa bude v ďalšom konaní prehodnocovať.

V prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.
Polícia upozorňuje občanov a aj podnikateľskú verejnosť, že akékoľvek zásahy do životného prostredia sú prísne regulované, nakoľko takýmto konaním dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti a v prípade ich porušenia sa vystavujú postihu za takéto konanie.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Tie špine zbohatlícke si myslia, že si môžu dovoliť všetko, na čo si len spomenú? Dokedy sa to bude prehliadať a tolerovať? Radšej sa zlegalizujú čierne stavby, ako by sa malo nekompromisne jednať a na ich vlastné náklady stavbu odstrániť a dať pozemok do pôvodného stavu + trest. Žiadne jednanie o vine a treste. To je tiež jedna z kravín v tomto štáte. Potom to tak aj vyzerá. Zobrať buldozér a zrovnať im to so zemou!

  2. Tých chráni pamiatkový úrad, Boli by diskriminovaní. Ale aj títo zbohatlíci si dovoľujú to, čo si obyčajný občan dovoliť nemôže a nič sa s tým nerobí. Zákon by mal platiť pre všetkých rovnako. Alebo pre každú skupinu je vytvorený iný?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img