ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Nové oznámenia o indexe zašleme do konca júla 2023

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Finančná správa SR |MM|  Finančná správa (FS) začína rozposielať nové oznámenia o indexe daňovej spoľahlivosti. Do konca júla tohto roka ho dostanú tie daňové subjekty, u ktorých došlo k zmene hodnotenia, prípadne sa stali nehodnotenými. Po polročnom prepočte nové oznámenie dostane 21.702 daňovníkov.

Finančná správa uskutočnila polročný prepočet indexu daňovej spoľahlivosti na základe vykázaných dát do 31.05.2023. Daňovým subjektom, ktorým sa zmenilo, alebo sa stali nehodnotenými odošle oznámenie do konca tohto mesiaca. Zmeny sa dotkli 21.702 daňovníkov.

Súčasťou oznámenia bude aj odôvodnenie všetkých skutočností, ktoré viedli k danému hodnoteniu. Hodnotí sa aké povinnosti si voči FS subjekt nesplnil a z akých dôvodov mu bol index určený. Daňovník tak získa prehľad o konkrétnych porušeniach právnych predpisov, pridelených bodoch a podobne.

V prípade, že subjekt nebude súhlasiť s hodnotením, má možnosť podať námietku v lehote do 15 dní odo dňa doručenia oznámenia.

Ak k zmene indexu nedôjde, daňovému subjektu finančná správa nezasiela oznámenie. Subjekt, ktorému už bol určený index a následne sa dostal do situácie, pre ktorú hodnotený nebude (napr. vstúpil do likvidácie), zasiela správca dane o tejto skutočnosti oznámenie. Správca nebude poskytovať benefity, resp. uplatňovať obmedzenia voči nehodnotenému daňovému subjektu po márnom uplynutí lehoty na podanie námietky, resp. po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia, ktorým správca dane námietke nevyhovel.

Všetky dôležité informácie k detailom kritérií nájde verejnosť na portáli finančnej správy na špecializovanej podstránke. Index daňovej spoľahlivosti je proklientskym nástrojom finančnej správy. Jeho cieľom je posilniť dobrovoľné plnenie daňových povinností a zároveň odmeniť daňové subjekty za ich zodpovedné plnenie si povinností voči štátu. Detaily kritérií pre hodnotenie finančná správa ešte vlani upravila aj po konzultácii s odbornou verejnosťou, aktualizované znenie je tiež zverejnené na špecializovanej podstránke.

.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img