ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Poslanci dnes odsúhlasili sociálny taxík v Seredi, v praxi ho využijete od pondelka 3. júla

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestský úrad / Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď  /  Pre starobných dôchodcov s nižším dôchodkom a pre držiteľov preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorí sú odkázaní na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, dnes poslanci mestského zastupiteľstva schválili novú sociálnu službu. Je ňou sociálny taxík a jeho služby môžu žiadatelia využívať už od júla 2023.

Účelom služby, ktorá v realite bude poskytovaná formou príspevku na jazdu ktorýmkoľvek privolaným taxíkom je pomoc znevýhodneným občanom mesta. „Môžu sa ním dopraviť do zdravotníckeho zariadenia alebo vybaviť si úradné záležitosti v rámci mesta Sereď. Novou službou pomôžeme seniorom a ich príbuzným, aby si príbuzní nemuseli brať dovolenku alebo voľno z práce z dôvodu potreby prepravy seniora k lekárovi alebo na úrad,“ objasnila cieľ tejto novinky v Seredi Silvia Adamčíková, vedúca oddelenia sociálneho, bytového a rodiny. Doplnila, že predpokladané výdavky v rozpočte mesta na rok 2023 budú približne 5-tisíc eur a ich krytie je už zabezpečené.

Kto má nárok na finančný príspevok na taxík?

Žiadateľom môže byť poberateľ starobného dôchodku alebo je držiteľom preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľom preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom, ktorý je podľa posudku vydaného ÚPSVaR odkázaný na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom a nepoberá z ÚPSVaR peňažný príspevok na prepravu, alebo peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich so zabezpečením prevádzky osobného motorového vozidla. Výška dôchodku žiadateľa nesmie presiahnuť sumu 500 eur mesačne, okrem dôchodku nemá iný príjem a nemá zároveň nedoplatky voči mestu Sereď.

Výška príspevku a jeho vyplácanie

Príspevok sa poskytne žiadateľovi na jednu jazdu taxíkom, teda premiestnenie žiadateľa na účel návštevy zdravotníckeho zariadenia, lekárne a na vybavenie úradných záležitostí v rámci katastrálneho územia mesta Sereď (vrátane k.ú. Dolný Čepeň, k.ú. Stredný Čepeň a k.ú. Horný Čepeň). Príspevok na sociálny taxík sa poskytuje na jazdu taxíkom realizovanú cez pracovné dni od pondelka do piatku v čase od 6.00 hod. do 14.00 hod.

Príspevok sa poskytne vo výške dvoch eur (2 eur) na jednu jazdu taxíkom pre obyvateľov mesta Sereď s trvalým pobytom na uliciach: Hornočepeňská, Kasárenská, Bratislavská, Priemyselná, Malý háj, Nový Majer, Poľná, Trnavská, Jarná a Letná, a vo výške jedno euro a päťdesiat centov (1,50 eur) na jednu jazdu taxíkom pre obyvateľov mesta Sereď s trvalým pobytom na ostatných uliciach mesta Sereď.

Príspevok sa jednému žiadateľovi poskytne v rozsahu maximálne na desať jázd v kalendárnom mesiaci.

Kde si o príspevok požiadate?

Žiadosť o poskytnutie príspevku bude zverejnená na webovom sídle mesta a bude k dispozícii aj na pulte prvého kontaktu na Mestskom úrade. Po splnení podmienok dostane žiadateľ rozhodnutie o poskytnutí príspevku. Príspevok na sociálny taxík mesto Sereď poskytne žiadateľovi v hotovosti na Mestskom úrade (Oddelenie sociálne, bytové a rodiny) až po predložení dokladu z taxi služby za realizované jazdy.

„Mesto Sereď poskytne príspevok vždy od prvého do pätnásteho dňa v mesiaci, za predchádzajúci kalendárny mesiac. Príspevok sa poskytuje maximálne za jazdy realizované v predchádzajúcich troch kalendárnych mesiacoch. Služby sociálneho taxíka v Seredi môžu záujemcovia využívať od prvého júla, resp. od pondelka tretieho júla,“ uzavrela Silvia Adamčíková.

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Schválili taxi, ale ževraj cesty nepotrebujeme opravovať a radšej dať niečo navyše fotbalistom. Návrh od kandidáta na Primátora… no super

  2. Zase byrokracia. Písať žiadosti, chodiť s vyúčtovaním a potom pre peniaze. To bude treba sa preukázať o výške dôchodku s výmerom zo soc.poisťovne…? Kašlať im na celý taxík. Nič múdrejšie už nevedeli vymyslieť? Koľko ľudí sa dostane na čas napr. lekárovi?

  3. Čistá katastrofa! Toľko nezmyselných formalít k tomu! Chudáci dôchodcovia a invalidi! Než to vybavia,ani dožiť nemusia!Byrokracia jak vyšitá! Mestský páni hanba vám!

  4. Neviem, či ešte chodí autobus k poliklinike, ako niekedy ráno chodieval? Tam sa doviezli pacienti cez rozdielu. Celý taxík je hlúposť a podmienky ešte väčšia. Napr. dôchodca, ktorý má príjem 501 €, zaplatí 10 ciest po 3€´=30€/čo si zaplatí klient/ t.j. 501-30=471€. Dôchodca s príjmom 500+20€/čo zaplatí MsÚ/=520€. To už je len pomoc! Čím ďalej, tým väčšie hlúposti robia.

  5. Ako to vlastne bude s tým vozením? Pri nastupovaní do taxíku, čím sa preukáže zákazník, čo mu dá taxikár aby si mohol uplatniť vrátenie peňazí? No, trikrát hádaj!

  6. Aj obedy mi preplácajú a je to jednoduché, prídem na sociálne, predložím doklad o počte obedov a dostanem späť , Myslím, že aj toto nebude tak zložité ako sa zdá. Vítam, že v našom meste bude aj táto služba pre nás seniorov a že taxík príde aj ráno o 5,30 aby som sa dostal do poradia k odbornému lekárovi, čo je stále ťažšie a ťažšie. Možná , že o pol roka budeme vyčkávať pred Poliklinikou od pol noci.

  7. Toto je blbosť ako ako bejk .Keby radšej spravili postu v kauflande a nie takéto kraviny vymýšľajú.Moja mama nevládze prejsť do mesta a ešte bude vybavovať papiere potom schválenie a nakoniec jej h…o vyplatia a za všetko aby chodila osobne vybavovat .Toto zasa bude zneužívať určitá kopa ludi ….škoda reči. Cele zle .Môj názor

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img