ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Externá firma pomôže v Seredi pokosiť niektoré zelené plochy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestský úrad / Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď / 9. JÚN 2023 /    Tento rok sa kvôli nadpriemerne daždivému obdobiu darí tráve rásť podstatne efektívnejšie, než sa darí mestským koscom ju udržiavať. Preto sa vedenie mesta rozhodlo o výpomoc externej firmy. Koscov od súkromnej spoločnosti môžete vidieť v teréne v najbližších dňoch, ak im pracovné plány opäť nenaruší dážď.

Odborná spoločnosť sa má podľa objednávky postarať prioritne o plochy na Novomestskej, Garbiarskej, Mlynárskej a Vinárskej ulici. Kosenie navyše bude mesto stáť cez 1500 eur. „Mesto Sereď spravuje 41 hektárov verejných zelených plôch, o ktoré sa staráme kosením a inou údržbou. Externá spoločnosť aktuálne zabezpečí v Seredi jedno kompletné kosenie na dohodnutých uliciach. Pracovať môžu aj počas víkendu, ak to počasie dovolí. Po jednej kosbe vyhodnotíme efekty spolupráce,“ objasnil primátor mesta Ondrej Kurbel, ktorý si uvedomuje, že na nepokosené plochy mesta sa dnes obyvatelia sťažujú opodstatnene. Vysvetlil, že externá firma mohla prísť na výpomoc až po uvoľnení svojich kapacít a splnení svojich zmluvných záväzkov v iných mestách, keďže sa stará o kosenie napríklad v Trnave, či Šali.

Primátor však upozorňuje, že do budúcna musia nastať zmeny, ktoré vylepšia údržbu, akú Seredčania poznajú z tohto roka, aj z predchádzajúceho obdobia. „V hre sú viaceré možnosti. Efektívne riešenie môže priniesť vysúťaženie externej spoločnosti na výpomoc s kosením počas najnáročnejších mesiacov v roku,“ uzavrel Kurbel.

Oddelenie životného prostredia, pod ktoré údržba spadá, sa bude snažiť aj o presadenie nákupu ďalšej techniky, ktorá by posilnila vlastné kapacity mesta. Pre porovnanie so Sereďou, približne rovnaké plochy zelene v Šali kosí dvojnásobný počet kosačiek.

foto: MsÚ

Zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. V tej vysokej tráve si nevydím už ani psa na Jesenského,mám trávu zhruba po kolená už. Alebo si to mám pokosiť sám???

  2. Oddelenie životného prostredia asi nepredpokladal, že tráva vobec rastie. A vedenie si myslelo, že doteraz sa to robilo samo. V minulosti to nebolo najlepšie, ale určite lepšie ako teraz. Vyhováranie na dážď je asi také ako na to, že svietilo slnko.

  3. Nadpriemerne daždivé obdobie? To by sa určite ukázalo na zvýšenej hladine Váhu, ale nič také som nepostrehol. Za posledné roky bol Váh párkrát zdvihnutý, vtedy bolo možné hovoriť o nadpriemernom daždivom počasí. A so zeleňou to ani vtedy také zúfalé nebolo. Tak kde je pravda?

  4. Ja by som pokosil až po jarmoku! Predsa vo vysokej tráve sa dobre s3re keď vás preženie dáky patok zo stánku

  5. Rad by som vedel, či bolo na firmu vypísané výberové konanie. A či bolo v zmluve aj odnesenie pokosenejntrávy alebo to realizovalo mesto. A je tam aj nejaký termín ukončenia. Za 1500 Eur by to spravilo viacero ľudí aj s malou kosačkou. Za pokušenie sídliska je to prehnaná suma. Zatiaľ kosili len pol dňa.

  6. Už sa na úrade asi začína svoj vlastný biznis. Roky sa dalo robiť takéto veci svojpomocne. A zrazu to nejde a treba kupovať techniku. Majko nadával na Brucha za každú kravinu a písal články. Teraz je ticho.

  7. Na D.Štúra (od mosta pri pažitnej škôlke) po kolená tráva… či zavrel sa most tak netreba kosiť, pretože tade nevedie hlavný ťah autom už a nikto to neuvidí?🙈 toto sme tu roky nemali…

  8. To že nie je zvýšená hladina Váhu vôbec neznamená že nebolo výrazne daždivejšie počasie. Úplne stačí keď prší každý druhý či tretí deň a na hladine Váhu sa to nijak neprejaví, ale kosiť sa nedá. A ako bolo v článku spomenuté firma príde až teraz, lebo do teraz kosila v Trnave. To znamená že do teraz bola Trnava zarastená rovnako ako Sereď. A to som videl na vlastné oči

  9. Legionárska komplet zarastená. Takto to už ale nejde. Mesto by sa malo spamätať konečne, takto daleko to nechali zajst🤮

  10. keby ľudia ľudia za kosenie dostali adekvátne ohodnotenie teda € a nie balíček vitamínov raz ročne tak pokose by bolo všetko ale za 600€ kosiť celý deň z vyzinacom na chrbte nech sa páči ale 1000€ posielať externej firme to sa nájde sila

  11. Len by ma zaujímalo koľko to bude v skutočnosti mesto stáť ? Dúfam, že poslanci si sledujú rozpočet… Lebo pokiaľ si dobre pamätám. tak tu MM vypisoval. že sú to naše dane a naše peniaze. s ktorými sa na meste hospodári. Tak som zvedavá na konečné FA za kosenie. Pretože sa to bude dať porovnať koľko stálo kosenie z vlastnými ľuďmi a koľko s najatou firmou.

  12. počúvaj ty truhlík 21:00, čo má spoločné hladina Váhu s dažďom v Seredi? Koľko máš rokov a koľko ľudových dokončených?

  13. To je strasne. Vecne nespokojni obyvatelia. Kosi sa zle, nekosi zase zle. To ze mesto najme na par najviac exponovanych mesiacov externu firmu je najlepsie a najekonomickejsie riesenie. Urcite to je menej ako nakupovat kosacky, servisovat ich a platit mzdy ludom. Za mna super. A keby to tak bolo od zaciatku dnes tu neni o com pisat. Pretoze by bolo vsetko pokosene….

  14. Škoda už teraz kosiť,už trávové klasy menia farbu,dozrievajú,čochvíľa bude žatva a mesto môže zarábať na predaji trávového semena.Miloš prinesie zábery z predajnej akcie.

  15. Píšete tu ako keby bola Sered doteraz ukazkova! Poslednych 10 rokov bolo naše mesto jedna zaprdena,zaspinena,prasiva diera nie MESTO!!! Žiadna výsadba,žiadne skraslovanie . Hnus.

  16. To co minulina externu firmu, mohli dat nadcasy a priplatky nasim domacim koscom. Pripade pozhanat nejakych brigadnikov za adekvatnu sumu

  17. tebe sa zda 1500 eur za pokosenie cca 4 hektarov moc?
    a za druhe – ti brigadnici by to kosili rucne, alebo mas v tej cene aj stroje?

  18. Nezavidim kompetentnym, ale vysvetlite mi, preco sa to dalo za Himpana v pohode urobit a pokosit mesto komplet v momente ked dostal peniaze na paliva a ludi? Jano Himpan zariadil okamzitu napravu. Stacilo priklepnut balik penazi. Alebo si tu niekto mysli ze to budu ludia platit zo svojho aj ked platime mestu dan hadam aj za vzduch?

  19. Hnilaci mestsky, zdvihnite rite a pokoste si sami, aj tak nic merobite pre mesto len kktiny vypisujete a stazujete sa, co tak trosku priloliz ruku k dielu a tam kde byvam si to aj zveladim, ne len cakat co mi kto urobi… ale tak lepsie sa stazovat jak nieco pre seba a druhych spravit… a vyplakavat, ze za moje dane nech kosia, chcel by som vidiet kolko tych dani davas mestu…

  20. 1, Tekom pokusl viem tak už neexistuje
    2, tento systém kosenia nastavilo brucho s tiborkom novy primátor to nemal kedy zmeniť

  21. Problemy su v zasade dva, jeden je ludska sila a druhy technika. Aj v tom rozhovore to Himpan hovori. Maju 3 kosacky plus 4 na ZSJF. Lenze 4 kosacky na pokosenie vsetkych travnikov vcas na jar NESTACIA. Takisto odisli ludia, najma teda nemaju potom ludi na hrabanie, nakladku, vykladku, kosenie vyzinacmi.
    Lenze aj ako hovori Himpan – ak by sa nakupili aj 4 dalsie kosacky, co budu robit od juna do maja dalsieho roka? To iste zamestnanci. Zamestnanete ich a 10 mesiacov ich budete zivit a budete mat pre nich pracu tak na tretinovy uvazok? Naco je toto dobre?

  22. Chýbajú mi tu tie dlhé rozhovory a debaty na stránkach tohto „nezávislého média“ medzi MM a Kurbelom st. keď sa tu rozplývali nad nepokosenou trávou na znaku mesta a podávali rôzne trestné oznámenia na všetko čo si „mysleli“, že má byť tak , ako si oni myslia, že je dobre….. Budeme porovnávať ako sa hospodári ,kosí a nakladá s verejnými zdrojmi teraz a ako za predchádzajúceho vedenia. Ešte že má MM aj archív kde je všetko zaznamenané.. Dúfame, že to rýchlo začne mazať pán nezávislý🤣

  23. pre tých ktori sa tu na vážaju do Majka že je neobjektívny lebo teraz nie sú fotky prerastenej trávy a za Tomčániyho boli. Kto nema v hlave prázdno tak vie že fotky nie sú PRÁVE preto lebo Majko JE objektívny. Keby boli fotky vtedy by bol neobjektívny. On totiž na rozdiel od mnohých diskutujúcich vie že Tomčányi mal 12 rokov na to aby nastavil kosenie tak aby boli občania spokojni. A za 12 rokov to nedokázal. Súčasný primátoch zdedil systém kosenia a nemal čas a ani financie na zlepšenie. Tohotoročný rozpočet totiž pripravoval Tomčányi s Krajčovičom. A pripravili ho tak ako po minulé roky. Vyčlenili málo prňazí na údržbu zelene a kosenie.

  24. 17.40 😁😁vačší idiot ako ty asi na slovensku neexistuje,aspon sme sa na tebe dobre zasmáli😁😁😁Zároven je to aj smutné,že taký prijebanec ako ty má volebné právo.

  25. 18:28 a čo si vlastne chcel tým výprdom nadávok povedať? Čítam si tvoj príspevok od zadu aj spredu, nič som v ňom nenašiel, čo na príspevku zo 17:40 nie je pravda? Konkretizuj prosím ťa a choď do prdele s tvojimi smajlíkmi.

  26. anonym z 13.juna 17:40 plný súhlas len doplním že som veľmi zvedavý či poslanci budúcoročnom rozpočte významne nsvýšia peniaze ba údržbu zelene, alebo budú proti aby mohli novému primátorovi hádzať polená pod nohy a mädliť si ruky ako ľudia nadávaju na nového primátora

  27. jasne a primator a viceprimatorka neboli poslanci a ked sa hlasovalo o rozpocte tak sa sli potrhat aby bolo viac penazi na kosenie a platy kosicov a neviem este na co ze ? a cely prvy polrok tvrdo bojovali o doplnenie rozpoctu v tejto oblasti, ludi a techniky ? … citate tie sprostosti po sebe aj ci to je len obhajoba sama seba ? priority boli ine tam kde bolo treba doplnit ludi sa neriesilo zamestnanci odisli v decembri, nikto rozpocet neznizoval bol rovnaky ako v minulosti dokonca navyseny vzhladom k inflacii, tieto sprostosti pre deti si hukajte v kostole

  28. ved prave to rozpočet navrhuje primator so svojou suitou. Takže primator a viceprimatorka ako poslanci nemali dôvod navrhovať zvýšenie rozpočtu na kosenie keď si Tomčányi navrhol tolko koľko uznal za vhodné. Aj terajší rozpočet spolu so sumou na kosenie navrhoval Tomčányi a preto to aj tak ako aj po minulé roky vyzerá.

  29. zasa sa bude kosit len tam kde bude jarmok. Brucho bol o ničom primator ale toto čudo čo ho vystriedalo je asi najhorsie riesenie co mohlo sered postihnut.

  30. Ale ved tam sa vsetka vina hadze na niekoho ineho (satan je bomba vymysel na tento ucel) a miesto faktov sa tam riesia vymysly, tak co sa ti nezda

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img