ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Zuzana Čaputová: „Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamanie a prekvapenie z dnešného rozsudku“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

„Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamanie a prekvapenie z dnešného rozsudku. Súd odsúdením Aleny Zsuzsovej a oslobodením Mariana Kočnera čiastočne potvrdil príbeh, ktorý sa stal, avšak nateraz ostal nedopovedaný.

Aj pri takýchto nečakaných verdiktoch je dôležité rešpektovať rozhodnutie súdu, musíme si počkať na odôvodnenie rozhodnutia a potom aj na rozhodnutie Najvyššieho súdu. V tejto chvíli však myslím hlavne na rodičov Janka a Martinky.

Korupciu, kriminalitu a zlo nevieme vymazať z tohto sveta, ale vieme budovať štát, ktorý ich dokáže trestať. Nestrácajme vieru, aj keď je to v tejto chvíli ťažké“ – k rozsudku sa vyjadrila prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

 

zdroj: Zuzana Čaputová Fb

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Už by ste ich mohli nechať odpočívať v pokoji špine politické, pre pozostslých je to nekončiace vystúpenie s stále sa k tomu musia vracať

  2. Anonym 19. mája 2023, 18:42
    Nehovor za celé Slovensko, ona za tvoj dojebaný život nemôže. Pevne verím že ak bude znova kandidovať tak zase vyhrá.

  3. evidentne nema o prave ani sajnu, ked vypusti taku sprostost: .. sklamanie a prekvapenie z dnešného rozsudku.. .. a hlavne nema co komentovat rozsudok

  4. zase sa ozvalo niekoko zakomplexovanych zufalcov, ktori v zivote nic nedokazali a tak zo svojho posrateho zivota a neuspechu obvinuju prezidentku, ved niekto za to moze, potrebuju vodcu, ktory im ukaze co, kedy a kde maju spravit

  5. Žiadny dôkaz nemali gratulujem im že stracali čas z Kočnerom…zatiaľ čo sa Peter Tóth z Lipšicom a Haščákom smiali 🤫

  6. Anonym,0:21,A ty si kto? Keď takto vieš,že kto niekoho kritizuje,nič v živote nedosiahol.Takuto myšlienku môže napísať ozaj len nepredstaviteľný chmulo!!!!A ešte raz chmulo.Kto ťa môže brať vážne.

  7. Vidím ,že aj vďaka somárom zo Seredi dostaneme facku vo voľbách……

    Oslobodenie Mariana Kočnera a potrestanie Aleny Zsuzsovej v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je nepochopiteľné.

    Aby bolo jasné, tu nejde o to, že spoločnosť chce potrestanie Kočnera za každú cenu. Ani o to, že by sa rodiny a široká verejnosť považovali za sudcov a svojvoľne rozhodovali, kto je a kto nie je vinný.

    Napriek veľkosti tragédie a traumy, ktorú vražda spôsobila, sa veci nevykĺbili z normálu: rodina, verejnosť a nepochybne aj my novinári rešpektujeme, že rozhodnúť majú súdy. Ich rozhodnutie však nevyvoláva dôveru. Neprináša úľavu a neodpovedá na pochybnosti. Takto spravodlivosť jednoducho nevyzerá.

    Rozhodovanie súdov je v tomto prípade vrcholne nedôveryhodné. Zdá sa, ako keby si sudcovia hádzali kockou, pýtali sa veštice, ako to robieval Kočner, alebo rozhodovali čisto náhodne.

    Najskôr súd oslobodil Kočnera aj Alenu Zsuzsovú. Prehliadol množstvo dôkazov, niektoré chvíľku bral do úvahy, aby ich vzápätí považoval za nedôveryhodné.

    Potom sa na kauzu pozrel Najvyšší súd a zdrvujúco prípad vrátil späť s tým, že sudcovia na nižšom stupni musia napraviť, čo pokazili.

    Teraz Kočnera oslobodili, ale súčasne Zsuzsovú odsúdili. Ako keby bola Zsuzsová mozgom celej vraždy, ako keby ju celú pripravila aj zaplatila ona. Tomu nemôže veriť nikto. Ani sudcovia, ktorí tak rozhodli.

    Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je zlomový prípad. Rozhoduje sa o tom, či Slovensko je spravodlivý a právny štát. Ak súdy nevedia presvedčiť verejnosť, že v takomto zásadnom prípade dokážu určiť a potrestať zločincov, ako majú ľudia veriť, že sa to môže stať v iných, oveľa menej exponovaných prípadoch, ktoré nesleduje celá krajina?

    https://dennikn.sk/3379788/rozsudok-o-kocnerovi-je-predzvestou-aku-facku-dostaneme-vo-volbach/?ref=list

  8. Anonym 8:42, čo to tu vypisuješ,a aké argumenty vy používate,to je práve to najväčšie nebezpečenstvo pre Slovensko,byť právnym štátom.A to už si začínajú ľudia uvedomovať.Nemozte si prisvojovat,dopredu určovať ,kto je vinný a potom byť prekvapený,že tomu eventuálne tak nie je.To je presne to,ako sa to v právnom štáte nemá robiť.Noviny si dopredu určia a hotovo.Ako môže aj prezidentka „sklamaná“ z rozhodnutia súdu,veď to je vrchol.Raz kricite,nech súdy rozhodnú,preč s & 363,zavrieť na rok na dva,súd ho oslobodí,no a čo potom,prepáčte.?Ked v tomto prípade rozhodol súd,zase sa vám nepáči.Ako som už napísal,novinári NEMOZU!!!!,a nesmeju určovať,kto je vinný,a kto nie!Apropo,dúfajme,že sa raz dozvieme celú pravdu,a ja už veru prekvapený z tej pravdy nebudem.

  9. Zlá reakcia prezidentky. Čakalo sa odsúdenie Kočnera a teraz sú všetci sklamaní a prekvapení. Pre ňu je verdikt nečakaný. Tuším vôbec čo za blbosť povedala? V čom je nečakaný? Že všetci čakali Kočnerovo odsúdenie a nestalo sa tak? Takéto vyhlásenia neprispievajú k priblíženiu sa k právnemu štátu, veď ako je možné, že ona čakala niečo iné a nestalo sa tak? Toto si právnička a prezidentka nemôže dovoliť.

  10. Podľa teba vlastne asi ani nemusel byť proces. Rovno mali Kočnera odsúdiť, lebo spoločnosť si to želá, novinári to dávno vedeli, že to bol on a je neprípustné, aby bol oslobodený. Ja Kočnera vôbec nemusím, ale ak sa chcete hrať na spravodlivých, tak rešpektujte dôkaznú situáciu, ktorá bola, bohužiaľ, postavená na domnienkach.

  11. Niektorí sa tu ukazujú ako zástancovia politických procesov z 50. rokov minulého storočia, keď bolo dopredu dané kto má byť odsúdený a nikoho nezaujímali dôkazy. Teraz to tu prezentujú s ich fašistickým zmýšľaním, že Kočner mal byť odsúdený a iný verdikt je neprípustný. A toto sa hrá na demokratov pričom prezumpcia neviny ich vôbec nezaujíma. Dosť nebezpečné zmýšľanie na dnešnú dobu, myslel som, že tie časy sú preč.

  12. je smutné, že prezidentka spochybňuje rozhodnutie súdu. Mala by sa zamyslieť, či koná správne aj v iných veciach

  13. Tak libetardi,vykrikovali,že konečne máme súdy, ktoré môžu rozhodovať nezávislé a teraz,keď rozhodli,tak kričia, že ako je to možné, že súd rozhodol, že neboli dôkazy, na odsúdenie, nejako im nevyšla predvolebná taktika..

  14. Nezamestnaná nula zuzu si objednala vraždu za 100 000 eur a kocner, ktorý sa novinárovi vyhrážal a objednal si u hajzlov zo sisky jeho sledovanie, je nevinný.!!! Kto toto verí???

  15. Pre všetkých Seredských dezolátov je tu pekný článok…ak ho vôbec pochopia….

    Je možné veriť v spravodlivosť a zároveň všetko nespochybňovať?

    Verím v dobré konce. Nie preto, že vždy všetko dobre dopadne, práve naopak: príliš často to dopadne výslovne zle. Príliš často ostane zlo nepotrestané.

    Ale verím v ne napriek tomu, ba práve preto: lebo nemám inú možnosť. Aj napriek opakovaným dôkazom o opaku musím veriť, že existuje akási základná spravodlivosť; že dobrí sú dobrí a zlí sú zlí, a tak aj napokon dopadnú.

    Chcem, aby všetko dobre dopadlo. Viem, že je to nereálne.

    Práve preto som osobne presvedčený o tom, že vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si naozaj u Aleny Zsuzsovej objednal Marian Kočner, tá si jej vykonanie potom objednala u iných ľudí a zaplatila za to jeho peniazmi.

    Stále verím, že za to napokon bude potrestaná nielen ona, ale aj on. Nie preto, že by to niečo zásadné menilo na spôsobe, ktorým Marian Kočner strávi zvyšok života – verím, že tak či tak za mrežami –, ale preto, aby spravodlivosti bolo učinené zadosť. Aby bolo zlo potrestané.

    O tomto som presvedčený a takáto je moja viera, lenže som len občan, prinajlepšom neveľmi kvalitný „pisálek“. Nie som sudca (a nechcel by som byť) a o práve viem len o málo viac ako to, čo si prečítam v novinách. Existujú veci, o ktorých nič neviem.

    My vieme, ako to je
    Mariana Kočnera oslobodili, lebo „ani vysoký stupeň podozrenia“ na dokázanie viny nestačí.

    Obhajoba má spochybniť argumenty prokuratúry, nájsť v nich medzery, ukázať, že z A nemusí nevyhnutne vyplývať iba B, a môže existovať aj iné vysvetlenie. A ak sa to alternatívne vysvetlenie, ktoré je teoreticky možné, nepodarí vyvrátiť, tak ho súd musí brať do úvahy.

    Práve vtedy platí, že vina nebola dokázaná mimo všetky pochybnosti, no a človeka, ktorému nebola vina dokázaná mimo všetky pochybnosti, odsúdiť nemožno; akokoľvek by sme chceli. Okrem iného aj preto, že poslať niekoho napríklad na dvadsať rokov za mreže len preto, že „takto to takmer určite bolo“, sa nesmie. Nestačí to; predstavte si, že by sa to stalo vám.

    Napokon, všetci sme sa počas procesu s Kočnerom a Zsuzsovou zoznámili so slovným spojením „ucelená reťaz tak priamych, ako aj nepriamych dôkazov“. Spochybníte jedno ohnivko, celý kauzálny reťazec padá a obvinený nie je vinný. Nie je to pekné, ale tak káže logika.

    Prezidentka Zuzana Čaputová je z rozsudku sklamaná a prekvapená a nedá sa nesúhlasiť. Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková mu nerozumie a vyzýva na jeho vysvetlenie a s tým sa dá súhlasiť ešte viac.

    Áno, tak to má byť. Potrebujeme vedieť čo najviac, ale – a toto nebude populárny názor – kým to vedieť budeme, skúsme počkať. A potom by sa k tomu mali vyjadriť ľudia, ktorí tomu rozumejú, teda odborníci.

    Problém je, že dnes, v roku 2023, my na Slovensku už aj tak vieme: súd nemohol k tomuto verdiktu dospieť sám od seba; Marian Kočner alebo niekto iný si jeho rozhodnutie kúpil, alebo sa nejakým iným spôsobom postaral o výsledok. A nič nás nepresvedčí o opaku.

    Toto presvedčenie je obrovský problém.

    Ako zomrel Lučanský?
    Zoberte si samovraždu Milana Lučanského, pri ktorej každý, kto k tomu mal čo povedať, povedal, že samovraždou bola. Viac sa urobiť nedá, ale zároveň platí, že nech by sa urobilo čokoľvek viac, mnoho ľudí by aj tak nezmenilo názor.

    Opýtajte sa mojej susedy: tá má jasno v tom, že Lučanský samovraždu nespáchal, lebo ju jednoducho spáchať nemohol, a o opaku by ju nepresvedčil ani vlastnoručne podpísaný a grafológom overený list na rozlúčku. Vedela by, že ho napísal pod nátlakom (a potom ho zavraždili).

    Suseda je presvedčená aj o mnohých iných veciach a niektoré z nich sú ešte výrazne viac odtrhnuté od reality, ale to je jedno. Viete, prečo je o nich presvedčená?

    Lebo Robert Fico týmto ľuďom hovorí, že existuje politická objednávka a polícia ani súdy nekonajú slobodne a podľa zákona. Lučanský, Imrecze, Kočner, všetko je to to isté; mená nie sú podstatné, nie sú podstatné skutky, z ktorých sú obvinení, ani procesy, ktoré prebiehajú. Je to jedna veľká guľa nespravodlivosti, jeden veľmi intenzívny pocit. Koľkokrát ste počuli, že spravodlivosť na Slovensku neexistuje? A koľkokrát ste to sami povedali?

    Len veľmi málo z týchto ľudí by pritom vedelo povedať, čo robí a nerobí polícia a čo súdy. Len matne tušia, čo je úlohou špeciálnej prokuratúry, o Ústavnom súde ani nehovoriac. Mimochodom, platí to aj o mnohých z nás.

    Lenže Fico im hovorí, že to všetko je jedno a ani to vedieť nepotrebujú; on im povie, ako to je: polícia je zmanipulovaná, súdy sú zmanipulované. Pochopiteľne, proti nemu.

    A ak sa chcete nad Ficom – oprávnene – rozčuľovať, smelo do toho, ale robia to aj mnohí ďalší politici.

    Nebudeme menovať, lebo zoznam by sám o sebe vystačil na jeden článok, ale téza je predsa dlhé roky taká, že polícia koná na objednávku a rovnako konajú na objednávku aj súdy. Platí to naprieč politickým spektrom; čarovné je, že polícia aj súdy vždy konajú na objednávku druhej strany. Alebo sú len podplatené. A niekedy sa potom ukáže, že je to aj pravda.

    Niekedy sa potom ukáže, že je to aj pravda, ale to neznamená a nesmie znamenať, že je to tak vždy (lebo ani nie je). Ak totiž uveríme, že je to tak vždy, výsledkom je všeobecná nedôvera v prácu polície a súdov a celková nedôvera všetkých vo všetko. Nič nemá zmysel a všetko je inak. My nepotrebujeme vedieť, ako to je; my už to vieme. Slovensko 2023.

    Zatlieskajte si
    Ešte raz: môj osobný názor je, že Marian Kočner je vinný, a verím, že raz za to bude potrestaný. Rozumiem rozhorčeniu a sklamaniu a sám ho aj cítim, ale toto nie je koniec.

    Zároveň nesúhlasím s tým, čo z toho údajne vyplýva – napríklad, že nám Fico ukazuje, ako to tu po voľbách bude –, lebo si viem predstaviť, ako mohol súd k tomuto rozhodnutiu dospieť; akokoľvek sa mi to nepáči.

    A nepáči sa mi to naozaj vôbec, rovnako ako sa mi nepáči to, že súd prichádza s vlastným vysvetlením, ktoré znie, ehm, o niečo menej pravdepodobne. Hovorím si však, že in dubio pro reo, lebo to platí a musí platiť nielen vtedy, keď sa nám to páči, ale aj vtedy, keď sa nám to nepáči. A môžem sa aj mýliť, ale veď práve – nerozumiem tomu. Vy áno?

    Toto nie je nasilu opačný názor, ale volanie po tom, že sa dá veriť v spravodlivosť a zároveň všetko nespochybňovať. A viete prečo? Lebo presne toto naliehavo potrebujeme.

    Kočnerov prípad sa neskončil, ale zatlieskať si môžu všetci tí, ktorí tu dlhé roky pracovali na tom, aby rozhodnutia súdov nič neznamenali, aby spravodlivosť stratila význam a nahradila ju spravodlivosť davu. Všetci, ktorí sa postarali o to, že slová stratili zmysel, politika stratila obsah a nikto neverí ničomu a nikomu – politikom, polícii, súdom, sebe navzájom, modrej oblohe.

    (Takmer) Všetci politici totiž roky spochybňujú všetko: prácu polície aj súdov, výsledky volieb, ktoré ešte ani neboli, niekedy dokonca aj voľným okom viditeľnú realitu. Výsledkom je, že (takmer) nikto ničomu neverí a zároveň hocikto verí hocičomu. Všetko je jasné – otázka je, že ak je všetko jasné, načo potom potrebujeme súdy.

    Súdy pritom potrebujeme na to, aby rozhodovali o spravodlivosti. Ak o nej bude rozhodovať hocikto iný, dopadne to len horšie. Zároveň potrebujeme súdom aj dôverovať; preto volanie po vysvetlení. A namiesto kriku potrebujeme nechať hovoriť tých, ktorí k tomu majú čo povedať.

    Potrebujeme prestať všetko spochybňovať. Ak totiž všetko spochybňovať budeme, ocitneme sa – nuž, tam kde sme sa ocitli. A asi všetci cítime, že tam, kde sme teraz, nie je vôbec pekne. Musí sa to zmeniť, lebo ak sa to nezmení, môžeme tomuto štátu vystrojiť peknú rozlúčku.

  16. Za vraždu Kuciakovcov predsa už bol nad Marianom Kočnerom vynesený doživotný trest.
    ● Vyniesli ho mainstreamoví politici a médiá. Vyniesli ho televízie aj denníky, kaviarenskí intelektuáli aj herci.
    ● Vyniesol ho predseda prezidentkinej vlády Ľudovít Ódor, ktorý z rozhodnutia súdu má zmiešaný pocit.
    ● Vyniesli ho rodičia zavraždených, ktorých v ich bolesti nebolo ťažké namotať na mediálnu verziu, a ktorí opustili súdnu sieň ešte pred vyhlásením oslobodzujúceho verdiktu súdu s tým, že mu nerozumejú.
    ● Vyniesla ho prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá je z rozhodnutia súdu sklamaná a prekvapená.
    ● Vyniesol ho Igor Matovič, ktorý spomenul božie mlyny a povedal, že po odvolaní pozostalých Kočner si nakoniec vypočuje spravodlivý rozsudok.
    ● Vyniesla ho Mária Kolíková, ktorá nerozumie, prečo Kočnera súd oslobodil.
    ● Vyniesol ho Michal Šimečka, ktorý je z rozsudku sklamaný a nerozumie mu.
    ● Vyniesol ho Juraj Šeliga, ktorému verdikt súdu nedáva zmysel.
    ● Vyniesli ho ďalšie a ďalšie mediálne a politické postavy a postavičky.

  17. A potom sa stalo čosi neuveriteľné.
    Nejaký súd, ktorý sa tvári, že jedine on má všetky dôkazy a môže vec objektívne posúdiť, si dovolil povedať, že je to inak.
    ● Predstavte si, tí sudcovia si možno naozaj myslia, že médiá a herci nemajú všetky relevantné informácie a dôkazy!
    ● Je to neuveriteľný škandál.
    ● Kto sú sudcovia, že si môžu dovoliť také čosi?
    ● Kto sú oni, nejakí mediálne úplne neznámi ľudia, že si dovolia spochybňovať to, o čom rozhodla prezidentka, predseda prezidentkinej vlády, Kolíková, Šimečka, Šeliga, Matovič, politológovia, moderátori, zabávači, muzikanti aj herci?

    A nielen to. Sudcovia sa za svoju bezočivosť ani neospravedlnili a dokonca sa zrejme ani nesnažia ju napraviť. Zjavne nepociťujú za svoje konanie výčitky svedomia ani hanbu. Strašné.

  18. U našej prezidentky sa stalo slovo skutkom,že ozaj „každý“ sa môže stať prezidentom, a u nás ešte aj premiérom.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img