ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Poznáte pravidlá jazdy na elektrickej kolobežke?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR  |MM|  Elektrické kolobežky sa tešia čoraz väčšej obľube a stali sa každodennou súčasťou cestnej premávky. Obrátenou stranou mince je riziko kolízií.

Od začiatku roka eviduje polícia 20 dopravných nehôd s účasťou elektrickej kolobežky, pričom kolobežkári boli hlavným vinníkom 15 nehôd. Na zvýšený počet nehôd s kolobežkármi v uplynulom období upozornili bratislavskí dopravní policajti.

Pripomíname, že PRAVIDLÁ cestnej premávky platia aj pre ľudí na elektrických kolobežkách. Tu je zhrnutie:

🔵 Na ceste môžu elektrickú kolobežku viesť osoby STARŠIE AKO 15 ROKOV. Deti a mládež do 15 rokov môžu jazdiť len na cestičke pre cyklistov, poľnej ceste, lesnej ceste a v obytnej zóne.
🔴 Na chodníku a cestičke pre cyklistov jazdite PO PRAVEJ STRANE. Nesmiete ohroziť a obmedziť chodcov a cyklistov.
🔵 Na chodníku jazdite maximálne RÝCHLOSŤOU CHÔDZE.
🔴 Jazdite JEDNOTLIVO ZA SEBOU. Teda nie dvaja alebo viacerí kolobežkári vedľa seba.
🔵 Riadidlá držte OBOMA RUKAMI. Výnimkou je, ak dávate znamenie o zmene smeru jazdy.
🔴 Počas jazdy neobsluhujte MOBIL.
🔵 Môžete jazdiť na kolobežke iba SAMI, nie dvaja alebo viacerí. Platí to aj pre mamičky s deťmi.
🔴 Zakázané je viesť zviera a voziť predmety, ktoré by sťažovali vedenie kolobežky alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky.
🔵 ALKOHOL pri jazde na e-kolobežke mimo obce je zakázaný, v obci a na cestičke pre cyklistov maximálne 0,5 promile.
🔴 Na kolobežkárov na klasickej kolobežke bez pomocného motorčeka platia pravidlá ako pre chodcov.

Dopĺňame, že v roku 2022 polícia zaznamenala 125 nehôd s účasťou elektrickej kolobežky, pričom kolobežkári boli hlavným vinníkom 94 nehôd.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Kolobežkári majú jazdiť po chodníku rýchlosťou chôdze?Už ich vidím,nevidia nikoho,len seba,nech si jazdia po ceste!!! Neustále ohrozujú chodcov.

  2. „Počas jedenástich mesiacov roka 2022 bolo evidovaných 11.015 dopravných nehôd.“

    „…roku 2022 polícia zaznamenala 125 nehôd s účasťou elektrickej kolobežky.“

    Podiel tzv. smrtiacich kolobežiek menej ako 1,1 % !!!

    Kto ohrozuje cestnú premávku sú v prvom rade bezohľadní, arogantní a tzv. „skúsení“ šoféri, čo si myslia o sebe, že nikto nevie jazdiť len oni a tých je na Slovensku väčšina bohužiaľ !

    A čím je v aute viac zabezpečovacích systémov, tým arogantnejšie jazdia a spôsobujú viac dopravných nehôd, lebo sú izolovaní ako kozmonauti vesmírnej stanice ISS.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img