ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Svetový deň  praktických lekárov  

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Miroslav Košírer / Bratislava /  Najčastejšie preventabilné – civilizačné ochorenia si projekt Týždeň prevencie rozdelil do 6 medicínskych oblastí.  Každá oblasť dostala „svoj deň“ a svojho odborného garanta v osobe významného lekára z danej špecializácie.  Prostredníctvom webovej stránky zdieľa odborné informácie napísané „ľudskou rečou“.

Články pochádzajú z overiteľných zdrojov, aby sa zaručila ich kvalita, ktorá je v dobe internetu významným činiteľom. „Mnohí z nás bojujú s nepravdivými informáciami, s ktorými prichádzajú pacienti do ordinácií. Neraz sa  dožadujú liekov, vyšetrení alebo už prídu s diagnózou, ktorú si určia podľa Google.“ – hovorí hlavná odborníčka  MZ SR pre všeobecné lekárstvo, MUDr. Adriana Šimková.

Tento fenomén doby potvrdzujú aj ostatní špecialisti. V poslednej dobe sa to týka tém o očkovaní, ktorým v projekte Týždeň prevencie patrí piatok. Prezidentka  Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti prof. Zuzana Krištúfková, hovorí: „Očkovanie  patrí medzi najvýznamnejšie objavy medicíny, ktorému vďačíme za záchranu veľkého počtu životov. Vďaka  očkovaniu dnes na Slovensku nepoznáme mnohé závažné infekčné ochorenia. Je dôležitou súčasťou prevencie.  Treba vyvinúť všetko úsilie na udržanie vysokej zaočkovanosti a tým aj kolektívnej ochrany. Okrem povinných  očkovaní majú dnes veľký význam aj očkovania, ktoré tiež zachraňujú ľudské životy, ako je napríklad očkovanie  proti ľudskému papiloma vírusu (HPV),  proti meningokokom a kliešťovej encefalitíde, pretože sezóna kliešťov  sa už začala.“ Pondelky v týždni projektu patria kardiovaskulárnym ochoreniam.

„V rámci týždňa prevencie sa zameriame  aj na hypertenziu, pretože práve na tú trpí celosvetovo približne 1,13 miliardy ľudí. Na Slovensku je to viac  ako 1,3 milióna. Následky nedostatočne liečenej hypertenzie sú najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku, aj celosvetovo.“– vysvetľuje MUDr. Anna Vachulová, prezidentka Slovenskej hypertenziologickej poločnosti.  Doktorka Vachulová varuje, že „každý piaty pacient, ktorý navštívil svojho praktického lekára a bol mu  zmeraný tlak, ho mal vyšší ako 140/90 mm Hg, hoci o tom vôbec nevedel!“

Docent Branislav Vohnout zo Slovenskej asociácie aterosklerózy vyzdvihuje úlohu lekárov v tom, že musia  pacientom zrozumiteľne vysvetliť riziká. Odporúčané postupy sú potom prenesené už na pacientov a ich  angažovanosť je kľúčom k úspechu liečby. Utorky patria gastroenterologickým ochoreniam, pod odborným dozorom vedúceho lekára gastroenterologického  centra Bezručova a prezidenta Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti prof. Tibora Hlavatého. Venuje sa  hlavne kolorektálnemu karcinómu, ktorý ohrozuje čoraz viac aj mladšie generácie. „Preventívne prehliadky by ali  absolvovať ľudia už pred dovŕšením 50 . roku života.“ – dodáva profesor.

www.tyzdenprevencie.sk tyzdenprevencie yzdenprevencie

Streda sa venuje cukrovke. Komplikácií spojených s diabetom je mnoho. K najčastejším patria mozgová príhoda,  kardiovaskulárne ochorenia, poškodenie pečene a obličiek, mikro, a makrovaskulárne poškodenia. Prezidentka  Slovenskej diabetologickej spoločnosti, doc. Doničová zdôrazňuje: „Mimoriadne dôležitá je prevencia vo forme  racionálneho stravovania, pravidelnej fyzickej aktivity a znižovania stresu. Následne včasná liečba cukrovky dokáže  výrazne predĺžiť a skvalitniť život pacientov.“ Témam o imunológii a alergológii sa venuje štvrtok a prof. Miloš Jeseňák, primár z Univerzitnej nemocnice z Martina.  „Alergické ochorenia predstavujú najčastejšiu formu civilizačných ochorení so stúpajúcim výskytom celosvetovo.  Čoskoro sa očakáva, že viac takmer polovica európskej populácie bude trpieť na nejakú formu alergie.“

Z pohľadu  prevencie profesor poznamenal, že hoci súčasné možnosti diagnostiky a liečby alergií umožňujú dosiahnuť ochorenie  pod kontrolu u väčšiny pacientov, je nevyhnutné zamerať sa na možné nástroje predchádzania vzniku samotných  alergií ako aj ich vyliečenia. Na to slúži alergénová imunoterapia, ktorá dokáže výrazne zmierniť alebo až úplne  odstrániť alergické prejavy pacienta. Víkend je pre mnohých nástrahou práve kvôli jedlu. Preto sa soboty venujú témam o obezite pod odborným  dozorom garantky doc. Ľubomíry Fábryovej. Téma prevencie, včasnej diagnostiky a včasnej liečby nadhmotnosti/ obezity je výsostne aktuálna, pretože jej výskyt nielen v celosvetovej, ale aj slovenskej populácii alarmujúco  narastá. Docentka Fábryová dodáva: „S jej nárastom zaznamenávane aj vzostup ďalších chronických  preventabilných ochorení  ako je cukrovka 2. typu, artériová hypertenzia, poruchy metabolizmu lipidov, ochorenia  pečene, srdcovo-cievne ochorenia, ale aj nádorové a neurodegeneratívne ochorenia, psychické poruchy.“

potrebné myslieť aj na to, že obezitu si deti pravdepodobne „prenesú“ do dospelosti. To znamená zvýšené riziko  chorobnosti už v adolescentnom a skorom dospelom veku.  Týždeň zavŕšený nedeľou metaforicky prenášame do úlohy všeobecných lekárov, ktorí sú kontaktom pacientov  v prvej línii. Práve oni môžu jednoduchou preventívnou prehliadkou zachrániť život. Zároveň vás pozývame na Deň prevencie, ktorý sa uskutoční 13. mája 2023 vo Vivo. Príďte si odmerať  zdravotné parametre ako prvý krok v prospech svojho zdravia!

Viac informácií nájdete na www.tyzdenprevencie.sk a www.kapitolyozdravi.sk

Foto: Miroslav Košírer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img