ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Slávnostné zhromaždenie a akt kladenia vencov pri príležitosti 30. výročia vyslania prvej ženijnej jednotky Armády SR do mierovej misie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dňa 2. mája sa v Seredi uskutočnilo slávnostné zhromaždenie, ktoré pripomenulo 30. výročie vyslania prvej ženijnej jednotky Armády Slovenskej republiky do mierovej misie UNPROFOR. Podujatie bolo organizované UN Veteran Slovakia s podporou Ministerstva obrany SR, Generálneho štábu ozbrojených síl SR a mesta Sereď. Nad podujatím prevzala záštitu prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Spomienková slávnosť bola venovaná všetkým slovenským vojakom, ktorí sa v minulosti zúčastnili mierovej misie OSN nielen v Juhoslávii ale aj v ďalších konfliktných krajinách.

Podujatie bolo zahájené v priestoroch kasární 91. ženijného pluku v Seredi, kde sa zhromaždili veteráni, aktívni vojaci a pozvaní hostia. Medzi nimi bol minister obrany SR Jaroslav Naď, náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko, prezident UN-Veteran Slovakia plk. v. v. Ing. Štefan Jangl, náčelník vojenskej kancelárie prezidentky SR brig. gen. Ladislav Dovhun, primátor mesta Ing. Ondrej Kurbel, viceprimátorka Ing. Mária Fačkovcová a ďalší. Pozvanie prijala aj delegácia vojnových veteránov armády ČR, ktorú viedol pplk.v.v. Vojtěch Plesník.

Úvodom prítomní vzdali minútou ticha hold všetkým vojakom, ktorí obetovali svoje životy za mier. Nasledoval slávnostný nástup vojakov a príhovory hostí. Všetci spoločne vyjadrili hrdosť na slovenských vojakov, ktorí slúžili v misiách a prinášali nádej a pomoc do postihnutých oblastí. Minister obrany SR Jaroslav Naď mimo iného povedal, že pred 30. rokmi boli do misie nasadení vojaci vo veľmi ťažkých podmienkach aj v priamom ohrození života, aby pomohli nevinným ľuďom, ktorí trpeli. Zároveň boli poverení urobiť všetko preto, aby bol ukončený nezmyselný vojenský konflikt. „Odmíňovali ste, stavali mosty, cesty, pomáhali ste domácemu obyvateľstvu ale aj Slovákom, ktorí žili a žijú v krajinách Balkánu. Svojou špecializovanou a skvelou prácou ste zanechali hlbokú pozitívnu stopu, na ktorej do dnešných dní budujeme.“ Ďalej dodal, že v tom čase aj zahraničné ozbrojené sily ocenili profesionalitu slovenských vojakov. Tým zabezpečili, že aj v iných misiách a operáciách mali ďalší naši vojaci obdiv, rešpekt a úctu. Slova sa ujal aj prezident UN-Vetran Slovakia plk. v. v. Ing. Štefan Jangl, ktorý v príhovore spomenul históriu prvých misií ženistov. Dodal, že vojenské jednotky preukázali schopnosť Slovenských ozbrojených síl spolupracovať s medzinárodnými partnermi a efektívne plniť úlohy v rámci mierových misií. Táto účasť zvýšila dôveryhodnosť a medzinárodnú reputáciu našich vojakov.

V rámci podujatia minister obrany Jaroslav Naď spolu s a predstaviteľmi UN – Veteran Slovakia odovzdali účastníkom prvej rotácie mierovej misie Slovenskej republiky v jej novodobej ére viaceré vojenské vyznamenania, pamätné medaily a pamätné kríže.

Radom Bielej holubice boli ocenení: Mons. František Rábek a Genmjr. v. v. Ing. Ondrěj Novosad, PhD.

Radom za zásluhy a budovanie mieru I. strieborný stupeň boli ocenení: plk.v.v. Ing. Ivan Kvačkaj, pplk. Ing. František Mihalovič, Ing. Magdaléna Mellenová, plk.v.v. Ing. Kamil Šipula. Vyznamenanie MO SR NGŠ OSSR získali: plk. v. v. Ing. Štefan Jangl, plk. v. v. Dr. Ing. Miroslav Klimek, pplk. v. v. Ing. Ľubomír Mičátek, pplk. v. v. Ing. Ondrej Urban, pplk. v. v. Ing. Marián Bartek, pplk. v. v. Ing. Milan Németh, kpt. v. v. Mgr. Milan Galgóci, plk. v. v. Ing. Viliam Vacho, pplk. v. v. Ing. Josef Mudroch a ďalší.

Po zhromaždení sa účastníci presunuli k Pamätníku mierových síl OSN, kde sa konal slávnostný akt kladenia vencov. Tento pamätník od roku 2013 pripomína odchod prvých vojakov Armády Slovenskej republiky do mierovej operácie OSN. Je zároveň symbolom pamiatky a uznania pre všetkých vojakov, ktorí riskovali svoje životy a pracovali na udržaní mieru a bezpečnosti v rôznych konfliktných oblastiach. Slávnostný program ukončil modlitbou Mons. František Rábek.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img