ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Predvečer 1. mája v Pate

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

   Tradícia stavania májov (30. apríl) je súčasťou ľudových zvykov v Európe už od stredoveku. V obciach sa zvykli stavať máje večer pred 1. májom. Podľa miestnej tradície mládenci stavali ručne dvojaké máje. Vysoké máje postavili v strede dediny, pred kostolom, richtárovým domom, prípadne aj pred krčmou. Mali olúpanú kôru a vrcholec bol mladý stromček, ktorý pripevnili drôtom ku kmeňu, vyzdobili stužkami, aj plnou fľaškou pálenky. Menšie máje stavali mládenci pred domami všetkým dievkam v dedine avšak niekedy sa stalo, že dievka, ktorá nebola obľúbená, nemala postavený máj. Tí zaľúbení zas máje stavali svojim frajerkám, v predzáhradkách domov, čím vlastne upozorňovali, že dievka má vážnu známosť a už vtedy sa predháňali, koho máj bude krajší a najvyšší. Bola to spoločenská udalosť spojená so spevom a tancom. Na mnohé zvyky sa už zabudlo, no v mnohých obciach ešte niektoré pretrvávajú.

   V Pate  stavanie mája a predprvomájové oslavy majú silnú tradíciu. Nebolo tomu inak ani v tomto roku. Oslavy sa začali už v sobotu 29. apríla, keď seniori pred Klubom dôchodcov postavili vysoký máj, spoločne si zaspievali, vystrojili hostinu a pobavili sa. V rámci prvomájovej oslavy oslávili aj okrúhle výročie členov klubu, dožívajúcich sa životného jubilea.

   V nedeľu 30. apríla sa konalo stavanie mája v centre obce na obchodnej ulici. Príchod 1. mája prišli za slnečného počasia osláviť stovky občanov. Nechýbalo bohaté občerstvenie (tohtoročnou zaujímavosťou bolo, že úlohu predávajúcich v stánkoch s občerstvením prevzali na svoje plecia mladé hasičky z miestneho hasičského zboru, samozrejme pod dozorom dospelých), prvomájový táborák, predajné stánky a atrakcie pre deti. O zábavu sa postarali deti zo základnej školy, spevácka skupina Stará chasa a hudobná skupina ČIBUK.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Kde sa stratil Valenta zo svojou ochrankou , na ktoreho bolo zacate trestne stihanie za machinacie s uctovnictvom FC Nitra
    Karikatura cloveka zaseknuta v 90 rokoch

  2. V Seredi stavanie mája bolo len okrajovo. Radní páni urobili z toho predajné trhy -jarmok. Zavádzajú novú tradíciu podľa svojich predstáv. Toto nebola tradícia.

  3. V Seredi veru ostuda. Proste na dedinách to má lepšiu atmosféru. Pamätám si ako dieťa som sa tešil na máj. Bývalo to aj na štadióne a to bolo úplne o niečom inom. Teraz? Nula bodov!

  4. Oslava 1. mája v Seredi bola taká, že primátor prepúšťal z práce dlhoročných pracovníkov. Ale o tom sa nepíše. Tí mali čo oslavovať?

  5. Každé mesto, každá obec by si mali dodržiavať svoje tradície aj pre budúce generácie a primátori a starostovia by to mali rešpektovať a nezavádzať iné veci podľa vlastných prestav! To nech si robia doma!

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img