ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

Členovia UN-Veteran Slovakia renovovali pamätník mierových síl OSN v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ondrej Urban / Slovenská republika od svojho vzniku 1. januára 1993 deklarovala ambíciu stať sa aktívnym prispievateľom k medzinárodnej bezpečnosti a aktívne sa podieľať na politických a vojenských opatreniach medzinárodného spoločenstva pri hľadaní mierového riešenia z konfliktov v rozličných častiach sveta. Čoskoro prišla ponuka prispieť do mierových síl OSN v misii UNPROFOR na území bývalej Juhoslávie vyslaním samostatného ženijného práporu, ktorý vystrieda kanadský ženijný prápor a prevezme časť úloh po fínskom stavebnom prápore. O vyslaní práporu rozhodla Národná rada SR svojim uznesením č. 160 z 18. marca 1993. Zo železničnej stanice v Seredi odišla 1. mája 1993 prvá skupina ženijného práporu mierových síl OSN UNPROFOR, príslušníkov slovenskej armády do bývalej Juhoslávie. Úlohou 96 mužov ubytovacej skupiny bolo do 15. mája vybudovať v osade Lipik neďaleko Daruvaru základňu práporu, ktorý mal dosiahnuť počet asi 450 mužov. Prišiel sa s nimi rozlúčiť minister obrany SR Imrich Andrejčák. Pripomenul, že počas pobytu na území bývalej Juhoslávie budú reprezentovať Slovenskú republiku a zaželal im službu bez mimoriadnych udalostí a šťastný skorý návrat na Slovensko.
14. mája 1993 navštívil kasárne 3. ženijnej brigády v Seredi prezident SR Michal Kováč, aby sa rozlúčil s príslušníkmi ženijného práporu pred ich odchodom do mierovej misie. Vo svojom príhovore okrem iného zdôraznil: „Prihováram sa k Vám ako hlavný veliteľ ozbrojených síl Slovenskej republiky vo chvíli, keď odchádzate plniť vysoko humánne poslanie. Odchádzate do krajiny, ktorá je už druhý rok sužovaná vojnou, do krajiny, kde nevinne umierajú ľudia, strácajú svoje domovy, blízkych a priateľov. Mierovým silám Organizácie spojených národov, ktoré boli poslané na územie bývalej Juhoslávie ešte začiatkom minulého roka, sa doposiaľ nedarí urovnať konflikt a zabezpečiť mierové riešenie sporov medzi bojujúcimi stranami…Bude to prvýkrát v histórii, keď sa Slovenská republika bude vo svete prezentovať v takomto rozsahu. A ste to práve Vy, príslušníci jej armády, ktorí idete pomôcť v rámci Mierových síl OSN – UNPROFOR urovnať konflikt na území bývalej Juhoslávie. Vašou úlohou bude opravovať mosty a cesty, budovať ochranné stavby, zabezpečovať vodu, budovať tábory pre ubytovanie vojsk a pomáhať obnovovať vojnou zničené územia.“ 16. mája 1993 potom odišiel zo Serede vlak s ďalšou skupinou 90 vojakov s 30 vagónmi, naloženými technikou. Ďalšie vlaky odchádzali zo seredskej železničnej stanice každých 48 hodín, až kým bol 26. mája vypravený posledný z nich.
Odchod prvých vojakov Armády Slovenskej republiky do mierovej operácie OSN pripomína od 11. mája 2013 pamätník pri autobusovej stanici v Seredi. 2. mája 2023 od 10:00 hod. sa pri ňom uskutoční podujatie, pripomínajúce už jej 30. výročie. Keďže vyžadoval menšiu renováciu, členovia občianskeho združenia UN-Veteran Slovakia, ktoré sa snaží pripomínať odkaz a tradície spojené s účasťou Slovenskej republiky v mierových misiách OSN, sa zišli v sobotu 22. apríla 2023 na brigáde a pamätník opäť vyzerá ako nový.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Česť a sláva slovenským ženistom. Priniesli do misií naše srdcia , šikovnosť, odbornú pripravenosť a mierumilovnosť. Tvrdá práca všetkých sa bohužiaľ dnes v armáde akosi nenosí. Ministerstvo obrany zaujímajú iba neznáme záujmy a odkedy rozprášili pracovníkov , ktorí boli aj za historické pramene zodpovední v praxi ide to dolu vodou. Je potrebné dať jasne najavo, že za všetkým je človek, občan , národ a nie peniaze , bolesť a žiaľ.
    Ďakujeme za prácu spojenú so spomienkami na Sereďanov a ostatných v zelenom.

  2. Nielen pre uspesnu ucast v misiach patri zenistom z utvaru v Seredi vdaka.

    Su to prave zenisti, ktori pri zivelnych pohromach (povodne) vzdy pomohli zachranit zivoty a majetok obcanov a to nielen v Seredi.

    V archive najdete niekolko clankov a reportazi, ktore to dokumentuju.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img