ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

Tajomstvo ruže, alebo ako darovať kilogramy oxidu uhličitého

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ZŠ Jána Palárika Majcichov /  Ružami sa obdarúvame pri rôznych príležitostiach. Sú ľahko dostupné počas celého roka. Môžeme si ich kúpiť nielen v kvetinárstvach, ale aj v supermarketoch či na čerpacích staniciach. Ale koľkí z nás sa pri ich kúpe zamyslia, odkiaľ pochádzajú a akých environmentálny dopad majú, kým sa dostanú k obdarovanej osobe?

Všetky ruže, ktoré na Slovensku kúpime v kvetinárstvach sa dovážajú. Kým sa dostanú odrezané ruže k obdarovanému, musia cestovať v chladnom prostredí lietadlom naprieč kontinentmi. Ich uhlíková stopa je veľmi veľká.

Z Afriky a Latinskej Ameriky na Slovensko

Najväčší producenti obchodu s ružami sú Keňa a Ekvádor. Z Kene pochádza viac ako 70 % ruží, ktoré sa predávajú v Európe. Pre túto krajinu je pestovanie a vývoz ruží významným hospodárskym odvetvím, v ktorom pracuje veľa jej obyvateľov. V Keni je nedostatok vody. Napriek tomu sa ruže sa pestujú v okolí jazera Naivasha. Ich pestovaním sa ničí ekosystém tohto jazera. V Ekvádore sa ruže pestujú v podhorí Ánd, v oblasti Pichincha a Cotopaxi. Ekvádorské ruže sú z energetického hľadiska menej náročné. Najväčšia emisná stopa týchto ruží je z leteckej prepravy. Veľkým environmentálnym problémom je aj úbytok biodiverzity. Takže pestovanie a obchod s ružami z ekologického hľadiska nie je ružový.

Holandsko ako križovatka

Individuálny nákup a dovoz z rôznych kútov sveta nie je možný. V holandské mesto Aalsmeer je „centrom“ obchodu s rezanými kvetmi, takže aj ružami. Táto kvetinová burza ponúka ruže od pestovateľov z Afriky , napr. z Kene, Zimbawbe a od latinskoamerických pestovateľov z Kolumbie a Ekvádoru.

Aj najväčší veľkoobchod s rezanými kvetmi t.j. aj ružami, je Storge sk s.r.o, na Pestovateľskej ulici v Bratislave nakupuje ruže  on-line na holandskej kvetinovej burze alebo priamo od pestovateľov z Ekvádoru (Južná Amerika). Aby si kvety zachovali čerstvosť a kvalitu, sú skladované v chladničke, v ktorej teplota je kontrolovaná. Vo veľkoobchode si môžu majitelia kvetinárstiev ruže kúpiť. Storge ponúka aj on-line obchod a objednaný tovar privezú priamo majiteľom kvetinárstiev.

Aby ľudia nemuseli za každou kyticou cestovať do mesta, v Majcichove je otvorené malé kvetinárstvo – Kvetiny z dediny. Mladí reportéri pre životné prostredie zisťovali odkiaľ pochádzajú ruže, ktoré sa  v ňom predávajú. Majiteľka kvetinárstva Petra Masníková povedala: „Ruže nakupujem v kamennej predajni s veľkoskladom Ewalds v Galante. Ich ruže sú privezené z Holandska.“ Petra sa pre mladých reportérov vyjadrila, že by najradšej nakupovala od slovenských pestovateľov. To však nie je možné, pretože na Slovensku pestovatelia ruží nie sú.

Malá známka, ale robí veľké veci

V slovenských supermarketoch je občas možné kúpiť ruže označené známkou Fairtrade, ktorá znamená spravodlivé obchodovanie. Ľudia z krajín Afriky a Latinskej Ameriky si vďaka nemu môžu vlastnou prácou zarobiť na dôstojný život a za svoje ruže dostávajú spravodlivú odmenu. Na kvetinových farmách tak nemusia pracovať ich deti a pestovanie môže byť šetrné k prírode. Aj napriek leteckej doprave je uhlíková stopa fairtradových ruží nižšia ako u kvetov vypestovaných v európskych skleníkoch.

Ruže, ktoré neleteli cez pol sveta

Väčšinu predzáhradiek a dvorov rodinných domov v Majcichove zdobia ružové kríky. Kyticu ruží, bez uhlíkovej stopy, môžu obyvatelia darovať v sezóne ich kvitnutia.

V prípade, že si predsa rôzne príležitosti bez kvetov predstaviť neviete, môžete využiť ponuku lokálnych pestovateľov rôznych druhov kvetov. Podporíte tak nielen slovenskú ekonomiku, malých podnikateľov, ale zároveň pomôžete aj životnému prostrediu.

Autori: Lucia Klučárová, Gregor Šturdík

– – –

Všetky rezané  kvety, aj ruže, ktoré si kúpime v kvetinárstvach sú dovážané. Ich letecká preprava zanecháva veľkú uhlíkovú stopu a znečisťuje ovzdušie. Je na nás, spotrebiteľoch, aby sme sa správali zodpovedne. Obdarovať kyticou ruží môžeme v sezóne ich kvitnutia. Mimo ružovej sezóny je možné využiť ponuku lokálnych pestovateľov rôznych druhov kvetov.

Lokálne a sezónne, autor fotografie: Lucia Klučárová
Lokálne a sezónne, autor fotografie: Lucia Klučárová
Uhlíková stopa je veľká,  autor fotografie: Lucia Klučárová
Uhlíková stopa je veľká, autor fotografie: Lucia Klučárová

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img