ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

Prezentácia knihy Fortissimo Petra „Bonza“ Radványiho (Príjemný večer s blues)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V posledný deň mesiaca knihy – v piatok 31. marca 2023 – sa konali až dve podujatia, ktorých organizátorom bola Mestská knižnica Sereď. Vo vestibule knižnice prebiehala od 13.00 hod. do 20.00 hod. burza kníh, zameraná na ich kúpu, predaj, výmenu a darovanie, a vedľa v kultúrnej kaviarni DKaffe sa uskutočnila prezentácia najnovšej knihy Petra „Bonza“ Radványiho s názvom Fortissimo, spojená s besedou a unplugged koncertom autora.

Prezentácia sa začala o 18.00 hod. Plynula v komornej a príjemnej atmosfére. Riaditeľ Domu kultúry Sereď František Čavojský uviedol Petra „Bonza“ Radványiho ako muža mnohých talentov – gitaristu, autora hudby, textára, hudobného publicistu, moderátora, organizátora a najnovšie i starého otca malej vnučky. Jeho najnovšia kniha má podtitul „spomínanie na koncerty, festivaly, stretnutia, rozhovory a dojmy z ciest za hudbou“. Prečo vznikla? Priatelia a známi Bonzovi už dávno hovorili, aby napísal memoáre. On si však uvedomil, že na mnohé dôležité podrobnosti minulých udalostí sa už dobre nepamätá. Rozhodol sa preto, že svoju knihu zostaví z textov, ktoré vytvoril v rôznych časových obdobiach pod dojmom čerstvých udalostí, týkajúcich sa domácej či zahraničnej bluesovej a rockovej scény. Kniha pripomína malú EP platňu, dá sa čítať z oboch strán a každá jej polovica obsahuje tri časti. Bonzo mal v rokoch 2000 – 2005 v týždenníku Trnavský hlas rubriku Fortissimo, v ktorej uverejňoval svoje články o hudobných aktualitách – novinkách, koncertoch, výročiach a podobne. Táto rubrika dala názov aj jeho knihe. Tá pre pandemické zdržanie vyšla až v roku 2022. Jej časti nie sú tematicky prísne oddelené a sú priam nabité pútavými informáciami. Bonzo na seredskej prezentácii svojej knihy niektoré z nich priblížil: porozprával napríklad, ako účinkoval na prvom medzinárodnom bluesovom festivale v histórii Taiwanu či ktoré svoje rozhovory so zahraničnými hudobníkmi považuje za najzaujímavejšie. Tiež prezradil niečo o programe festivalu Dobrofest 2023, ktorý už nebude „Malý“, pretože bude trvať tri dni, a čo nové chystá legendárna trnavská bigbítová kapela The Breakers, ktorej je frontmanom. Popri debatovaní o knihe sa účastníci besedy rozprávali s  Bonzom o ďalších hudobných témach, teda napríklad o rôznych slovenských, českých a zahraničných rádiách, koncertoch či kapelách. Priznal, že mnohé veľmi zaujímavé články sa do knihy Fortissimo nedostali: často ani neboli napísané, pretože ich nebolo kde uverejniť. Samozrejme, na seredskej prezentácii nechýbala ani živá hudba: Bonzo zaspieval a zahral na rezofonickej gitare s kovovým telom viaceré, hlavne vlastné, bluesové pesničky, ako napríklad svoju obľúbenú dvojicu Zdá sa, že končím / I Had Enough, ktorá zaznela minulý rok aj na špeciálnom jubilejnom trnavskom koncerte speváčky Mariky Škultétyovej, kde bol Bonzo jedným z hostí. Pesnička Nemám hlad, nemám smäd už toho tiež hodne zažila, Bonzo si ju zahral aj na Taiwane spolu so spevákom a gitaristom Davidom Chenom. V Seredi mala premiéru úplne nová Bonzova bluesovka Sometimes I Feel a prezentáciu uzavrela pesnička Gotta Get Out.

Marec je mesiac knihy a Medzinárodný deň bluesovej hudby si tento rok pripomenieme 5. augusta. Čítaniu kníh a počúvaniu hudby sa však môžeme venovať hocikedy, keď máme čas a chuť. Kniha Fortissimo motivuje k počúvaniu hudby. Vrele odporúčam.

 

Ružena Šípková

Foto: autorka

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img