ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Mestská knižnica začne pravidelne organizovať burzu kníh. Ide o spôsob ako pozdvihnúť kultúru čítania

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V snahe podporiť a rozšíriť čítanie medzi verejnosťou zorganizovala mestská knižnica v Seredi úspešnú burzu kníh. V piatok 31. marca 2023 sa konal prvý ročník, no okamžite si našiel svojich priaznivcov.

Dominika Podhorová z mestskej knižnice uviedla: „ Burzu kníh sme sa rozhodli zorganizovať z jednoduchého dôvodu. Pravidelne k nám do knižnice chodia ľudia ponúkať knihy na predaj a hoci sú to zväčša nové tituly, nemôžeme ich odkúpiť, pretože by sme to nemali ako vydokladovať v účtovníctve. Vďaka burze majú ľudia možnosť predať si svoje knihy.“

Princíp burzy bol rozdelený do troch častí:

– predaj kníh – na tomto mieste boli knihy, ktoré priniesli čitatelia na predaj

– výmena knih fungovala na princípe “koľko knih prinesieš, toľko si odnesieš”

-darovanie kníh – knihy, ktoré hľadali nový domov, zväčša išlo o knihy, ktoré ľudom doma zaberali miesto a som rada, že ich priniesli radšej do knižnice akoby ich mali hodiť do smetiaka či spáliť

Ľudia prinášali knihy rôznych žánrov a autorov, od detektívok až po romantiku. Táto rozmanitosť zaručila, že každý návštevník našiel niečo, čo ho zaujalo. Mestská knižnica bola síce iba organizátorom akcie, ale prispela aj knihami vyradenými z evidencie. „ Išlo o staršie i novšie tituly beletrie, ktoré boli poškodené, dlhodobo sa nepožičiavali alebo sme mali z nich viac exemplárov. Tieto knihy boli na darovanie, ľudia si mohli zdarma zobrať tie, ktoré ich zaujali. Počas burzy prišlo viacero ľudí, niektorí priniesli knihy na darovanie, niektorí si rozložili knihy, ktoré chceli predať a samozrejme našli sa aj takí, ktorí si knižky prišli vymeniť. Veľká väčšina ľudí odchádzala s peknou kôpkou kníh, čo mňa osobne, veľmi potešilo. Niektorí odchádzali s veľkým úsmevom na tvári pretože našli tituly, ktoré veľmi dlho zháňali.“

Okrem kúpy, predaja alebo výmeny kníh sú podobné podujatia tiež príležitosťou na získanie nových priateľov. Návštevníci tu totiž môžu diskutovať o svojich obľúbených autoroch, novinkách na knižnom trhu alebo zdieľať tipy na zaujímavé čítanie. Prvá “skúšobná” burza dopadla nad očakávanie. Išlo o nový ale skvelý spôsob ako podporiť a rozvíjať kultúru čítania v našom meste. Knižnica plánuje burzu organizovať pravidelne každý mesiac, aby ďalším čitateľom umožnili objaviť nové knihy a rozšíriť si svoje literárne obzory. Najbližšia sa bude konať koncom apríla/ začiatkom mája. O presných termínoch budú čitatelia informovaní.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img