ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

RUDOLF VRBA UPOZORNIL SVET NA TÁBORY SMRTI

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
RUDOLF VRBA UPOZORNIL SVET NA TÁBORY SMRTI
Dnes si pripomíname 17 rokov od smrti Rudolfa Vrbu, ktorý podal správu o vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau pri poľskom meste Osvienčim v čase, keď Hitler síce už rozpútal vojnu v Európe, no o koncentračných táboroch a ich vražednej mašinérii svet ešte netušil.
⚫️ NAMIESTO EXILOVEJ ARMÁDY DEPORTÁCIA DO OSVIENČIMU
Rudolf Vrba sa narodil ako Walter Rosenberg v roku 1924 v Topoľčanoch do židovskej rodiny. Ako 15-ročný bol podľa zákonov Slovenského štátu, ktoré obmedzovali ľudské práva židovského obyvateľstva, vylúčený zo školy. Pracoval ako robotník a v roku 1942 sa pokúsil o útek do Veľkej Británie, kde sa chcel pridať k exilovej československej armáde. Chytili ho však a deportovali do koncentračného tábora Majdanek v Poľsku.
⚫️ ĽUDIA PRIVÁŽANÍ DO TÁBOROV NETUŠILI, ŽE IDÚ NA SMRŤ
Po presune do tábora Osvienčim mu na predlaktie vytetovali číslo 44070 a vďaka znalosti nemčiny mu pridelili prácu pri vykladaní nákladných vlakov, ktorými boli do tábora privážaní ľudia. Vrba triedil skonfiškované veci a odstraňoval mŕtve telá. Vďaka tomu dokázal odhadnúť, koľkých ľudí priviezli a koľkých zabili. Všimol si, že mnohí ľudia netušili, že v táboroch ich čaká smrť – boli zbalení na dlhú dobu, keďže uverili nacistickým výmyslom o presídlení na východ.
⚫️ PO NEUVERITEĽNOM ÚTEKU HO ČAKALA STRASTIPLNÁ CESTA
Vrba v tábore stretol svojho dávneho známeho Alfréda Wetzlera. Rozhodli sa, že sa spolu pokúsia o útek. Vliezli do vyhĺbenej jamy pod hromadou dreva medzi vnútornou a vonkajšou hranicou ostnatého drôtu. Na oklamanie strážnych psov roztrúsili po okolí skrýše tabak nasiaknutý benzínom. V noci po troch dňoch, keď po nich prestali pátrať, vyliezli z úkrytu a dali sa na útek smerom na Slovensko. Prešli viac ako 100 km, kým sa dostali do Žiliny. Tam pred takzvanou Židovskou pracovnou radou vypovedali o tom, čo sa deje v tábore smrti, z ktorého ušli.
⚫️ SPRÁVA ŠOKOVALA SVET A ZABRÁNILA ĎALŠÍM TRANSPORTOM
32-stranová Správa Wetzlera a Vrbu bola okamžite preložená do ďalších jazykov a distribuovaná kompetentným úradom na Západe tak, aby sa zabránilo ďalším deportáciám a plánovanej smrti desaťtisícov ľudí v plynových komorách.
⚫️ RISKOVAL VLASTNÝ ŽIVOT KVÔLI ZÁCHRANE MNOHÝCH
Obdobie vojnového Slovenského štátu, ktorý do Osvienčimu a ďalších koncentračných táborov poslal na smrť asi 70-tisíc vlastných občanov a občianok a ešte za nich nacistom aj zaplatil, je temnou škvrnou našej histórie. O to viac si ceníme hrdinské činy ľudí ako Rudolf Vrba, ktorý kvôli záchrane mnohých životov riskoval ten vlastný.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img