ISSN 1337-8481

sobota, 4. mája, 2024

Vedierka na odovzdávanie kuchynských odpadov z rodinných domov sú stále k dispozícii

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie mesta Sereď / 8. MAR 2023 /   Od januára sa môžu aj obyvatelia z rodinných domov ekologicky zbavovať svojich nespotrebovaných zvyškov jedál. Pokazené potraviny, jedlo po záruke, kosti, rôzne zvyšky varených jedál môžu odkladať do špeciálneho vedierka, ktoré im odvezú raz týždenne rovno z pred domu. Do dnešného dňa si však vedierka prevzalo len približne 400 obyvateľov, ďalších takmer 2-tisíc kusov stále čaká na využitie.

„Preto by sme radi opätovne vyzvali záujemcov o separovaný zber biologicky rozložiteľných kuchynských odpadov (BRKO), aby si prevzali vedierka. Sú k dispozícii na Zbernom dvore na Cukrovarskej ulici, stačí sa preukázať dokladom o trvalom pobyte v Seredi,“ informovala Lucia Opátová z oddelenia životného prostredia mesta. Cieľom mesta je odľahčiť čierne zmesové nádoby od biologicky rozložiteľného odpadu v čo najväčšej miere.

Ako zber  BRKO v Seredi funguje?

Ak bývate v bytovom dome, nájdete si vo svojom kontajnerovom stojisku hnedú zbernú nádobu, do ktorej kuchynské odpady vysypete navoľno, bez akéhokoľvek obalu (nepoužívajte ani recyklovateľné vrecká).

Ak bývate na rodinnom dome, hnedé 10-litrové vedierko si vyzdvihnite na Zbernom dvore mesta. Kuchynské odpady doňho vhadzujte bez akýchkoľvek obalov, nepoužívajte ani ekologicky rozložiteľné vrecká. Naplnené vedierko vyložte vždy vo štvrtok pred siedmou hodinou rannou pred svoj rodinný doma a zberová spoločnosť zabezpečí v tento deň jeho vysypanie. Vedierko si doma vyčistite a je pripravené opäť slúžiť. V prípade nevyvezenia vedierka toto hláste mailom na  reklamaciebrko@sered.sk a uveďte svoju adresu. Operatívne bude zabezpečená náprava.

Vyšší cieľ: svoje kuchynské odpady zhodnocujte na svojom pozemku

Tak, ako tomu bolo kedysi. Obyvatelia z rodinných domov majú, podľa veľkosti svojho pozemku, možnosť zelené odpady recyklovať úplne najjednoduchším prírodným spôsobom. Kompostovaním a následným zapravovaním do pôdy.

Kávové usadeniny, škrupiny z vajíčok, šupky zo zemiakov, či inej očistenej zeleniny, v skratke všetky nevarené odpady z kuchyne je možné šikovne premeniť na výživu pre vašu záhradu. Usadeniny z kávy ocenia vaše paradajky, podrvené škrupiny z vajíčok vysypte voľne do pôdy, zo šupiek v kombinácií s inými suchšími prvkami vytvoríte vlastný kompost. Manuál, ako správne kompostovať a mať z neho želaný úžitok, ktorý mesto vydalo v roku 2021, si môžete prečítať tu: Ako_správne_kompostovať_6_

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img