ISSN 1337-8481

piatok, 3. mája, 2024

Ruská invázia na Ukrajinu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ruská invázia na Ukrajinu je prebiehajúci vojenský konflikt, ktorý začal 24. februára 2022 inváziou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajinu. Ozbrojená kampaň je pokračovaním eskalácie napätia trvajúceho od začiatku roku 2022 a rozšírením konfliktu na východnej Ukrajine trvajúceho od roku 2014. 21. februára 2022 uznalo Rusko samozvanú Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku, po čom nasledoval vstup ruských ozbrojených síl do oblasti Donbasu a Luhanska na východnej Ukrajine. Tieto oblasti vyhlásili nezávislosť v roku 2014, keď boli obsadené proruskými separatistami, ktorých údajnú genocídu označil Putin ako postačujúci dôvod (casus belli) na faktické vyhlásenie vojny. Svojim rozsahom, tempom bojových operácií sa jedná o najväčší medzištátny ozbrojený konflikt v Európe od skončenia druhej svetovej vojny.

Okolo 06:00 moskovského času (UTC+3) 24. februára 2022 prezident Vladimir Putin ohlásil „špeciálnu vojenskú operáciu“ s cieľom „demilitarizácie a denacifikácie Ukrajiny“. Nasledovali raketové útoky na letiská a protivzdušnú obranu krajiny. Ruské sily vtrhli na Ukrajinu zo severu (aj z Bieloruska) a na juhu z Ruskom okupovaného Krymu. V počiatočnej fáze dosiahli najväčšie úspechy v južnej časti frontu, kde obsadili Cherson, Berďansk, Melitopoľ a Mariupoľ. Ukrajinskú obranu však ako celok nezlomili, nezískali vzdušnú nadvládu a nepodarilo sa im ani zajať či zlikvidovať ukrajinskú vládu. Výrazný bol aj politický neúspech, keď inváziu odsúdili prakticky všetky demokratické krajiny a na Rusko boli uvalené bezprecedentné ekonomické a politické sankcie. Na fronte sa Ukrajincom podarilo začiatkom apríla prinútiť severnú skupinu ruských vojsk k ústupu do Bieloruska a späť na ruské územie čím obnovili spojenie s čiastočne obkľúčenými Charkovom, Černihivom a Sumami. V lete pokračovali obranné boje na východe Ukrajiny, v ktorých ruské sily pomaly obsadili celú Luhanskú oblasť a zatláčali Ukrajincov k Sloviansku a Bachmutu. Ruské sily sa však v týchto bojoch výrazne vyčerpali a neboli schopné zastaviť ukrajinskú protiofenzívu, ktorá oslobodila Izjum a Lyman pri ruských hraniciach. Ukrajinci zároveň začali postup s cieľom oslobodiť Cherson, čo sa im podarilo 11. novembra. Obdive bojujúce strany zostávajú naďalej vysoko motivované v pokračovaní vojny.

Zdroj: Wikipedia.org

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg

Foto zdroj: Autor: Viewsridge – Vlastné dielo, derivate of Russo-Ukraine Conflict (2014-2021).svg od Rr016Territorial control sources:Template:Russo-Ukrainian War detailed map / Template:Russo-Ukrainian War detailed relief mapISW, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115506141

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pre všetkých pravých Slavyenov, hladajte si prácu u Slováka už teraz, čo nie je špinavým subdodávatelom pre zapadnú firmu alebo zapadná firma, pretože po výhre Smeru/Republiky a vystúpení Slovyanska zo špinavej EU a NATO sa všetky židácke západne firmy stiahnu zo Slovyanska takže Seredania rýchlo do Pečiváren kedže to su jediný Slovácy. AMAZON LIDL BILLA už balý kufer 😀

  2. Ukrajinci bránia svoju zem, tak ustúpiť nechcú a Rusi tiež ustúpiť nechcú. Bojovať donekonečna sa ale nedá. Treba strany konfliktu dotiahnuť za rokovací stôl, napr. pod patronátom OSN. Lebo inak sa vojna nemôže skončiť, len rokovaním o mieri, kým je čas. Ten sa rýchlo míňa.

  3. ruski zmrdi rozumeju len hrubej sile, mier za cenu uzemnych strat nieje pristupny, pretoze to by bolo vykupne rusom a nic ine, nech tiahnu dom do svojho milovaneho ruska… nikto nieje povinny s nimi vyjednavat, ukrajinci sa brania a dufam, ze rusakov vyzenu… kazdy by mal pochopit, ze kazda eskalacia konfliktu je cisto chyba ruska a nikoho ineho, lebo podat pomocnu ruku braniacemu sa je spravna vec, hlavne ak to je v nasom zaujme…

  4. hehe 24. februára 2023, 17:25
    Treba rokovať aj v tejto pre ukrajincov ťažkej situácii, lebo keď ľudia medzi sebou nehovoria, tak sa nič nezmení. Takto to môže postupne nedajbože prísť do hraničnej situácie, že sa niektorí aj prebudia do termonukleárnych jatiek a už rokovania nebudú možné. A pri rokovaniach sa vždy hľadá kompromis, aj keď môže byť akokoľvek bolestivý pre jednu, či druhú stranu. Ale aj bolestivo a ťažko zrodený mier je lepší ako akákoľvek posraná vojna. V tejto vojne nám môže ísť o viac než si dokážeme predstaviť.

  5. a rokovat o com? ved rusi podali svoje poziadavky, ktore su pre nich nemenne a pre ukrajinu neprijatelne a to niesu len uzemne zisky pre rusko, ale aj aby sa ostatok ukrajiny vzdal moznosti buducej obrany svojho zostavajuceho uzemia… ved to je nonsens a aj keby to prijali, tak kto im zaruci, ze rusi znova nezautocia.. rusi? ten isty stat, ktory im mal rucit vymenou za to, ze sa vzdaju jadroveho arzenalu?

  6. hehe 24. februára 2023, 18:28
    Veď treba začať rokovať a prísť k nejakým výsledkom. Na začiatok by mohlo platiť zastavenie paľby a útočných akcií, čo ja viem pod dohľadom OSN a potom rokovať, rokovať a rokovať. Hlavne sa nezaseknúť v tom a rokovať. Musia nájsť pod dohľadom OSN riešenie pre obe strany konfliktu. Jednoducho musia, lebo môže sa stať, že už nebude mať kto rokovať.

  7. Rusko je kolonialna velmoc ktora sa rozpinala nie po mori ale po susi. S rusmi sa neda rokovat lebo nedodrziavaju dohody (budapestianske zmluvy, minsk 1, 2). Jedina moznost je pokracovat v bojoch preto je Rusko take velke lebo ich hranice su stanovene miestami kde dostali po hube.

  8. Vladolf 24. februára 2023, 19:14
    Treba začať rokovať, lebo bez rokovania čaká nie Ukrajinu, nie Rusko, ale celý svet pád do priepasti bez možnosti návratu. Osobné náhľady musia ísť bokom. Môže si ktokoľvek čokoľvek myslieť o Rusku, Ukrajine, ale tu musia nastúpiť vyjednávacie tímy a do úmoru rokovať a dospieť k obojstranne akceptovateľným výsledkom. Ak nie, potom aj tvoje náhľady na Rusko ti budú platné ako mŕtvemu zimník. A ono to bude jedno možno celému svetu, lebo bez tých prepotrebných rokovaní asi nebude už nič.

  9. Tam je vela otazok ktore ruska strana neakceptuje. Sami to povedali. A este som fakt nevidel diktatora robit kompromisy. Uzemie ktore nelegalne okupuju nevratia.
    A naozaj si myslis ze nejaky Putin bude platit vojnove reparacie?

  10. anonym 24. februára 2023, 19:35
    Ale na konci tohto boja ako jedinej možnosti je nič. Ľudstvo v tejto podobe jednoducho skončí.
    „Ak sa niekto rozhodne zničiť Rusko, potom máme legitímne právo odpovedať. Áno, bude to znamenať globálnu katastrofu pre ľudstvo, pre celý svet. Ale ako občan Ruska a ako hlava ruského štátu by som sa spýtal: Načo je nám svet, ak v ňom nieto Ruska?“ povedal Putin.
    Takže treba rokovať, rokovať a do úmoru rokovať a dospieť k výsledku, ktorý budú akceptovať všetky strany, lebo inak nebude mať kto rokovať.

  11. Inak vsimol si si odkedy Cina varovala ze akekolvek pouzitie jadrovych zbrani Cina nebude tolerovat a zasiahne.

    Odvtedy potkan zmenil retoriku lebo vedel ze tym krokom by prehral a tiez nieje jediny kto ma pristup k jadrovemu kufriku takze to nieje uplne v jeho kompetencii

  12. ale prosim ta, co si myslis ze rusko pouzije atomovku? ved tie ich atomovky su jedina vec, co ich drzi nad vodou, ak by ich pouzili, tak skoncia na politickej scene uz uplne.. mozno si si to neuvedomil, ale prvy kto by mal robit ustupky v prospech mieru su rusi, pretoze tuto vojnu co rozputali prehravaju…

  13. Anonym 24. februára 2023, 19:56
    Bez rokovaní mier nebude. Čím skôr sa začne, tým lepšie. A ako hovorím, tam budú musieť nastúpiť skúsené tímy vyjednávačov a vyrokovať mier pod dohľadom OSN. Na úvod zastaviť paľbu, útočné operácie, odpútať od seba vojská, vytvoriť demilitarizovanú zónu medzi nimi, do nej nasadiť jednotky OSN a rokovať, rokovať, rokovať.

  14. Do tych rusov desatrocia vstepovali ten nacionalizmus co z nich robi podporovatelov vojny a milovnikov agresie.

    Je to skoda ze to vedenie v Kremli drzi vlastnych ludi v chudobe pritom pri spravnej politike by sa Rusi nemuseli mat tak zle kvoli nerastnemu bohatstvu.
    Staci si pozret SAE.

    Ale korupcia , investicie do zbrani namiesto technologii…

    Z toho sa bezny Rus v prachnivej zemlianke nenaje

  15. Anonym 24. februára 2023, 19:55
    Vieš čo, keby som mal taký vplyv a možnosti, tak by som to skúšal doaleluja a robil by som všetko pre to, aby to zabíjanie skončilo. By som pendloval do úmoru medzi Kyjevom a Moskvou a inými vplyvnými centrami, ktoré do toho majú čo povedať a skúšal možné a aj nemožné. Toto by mohol urobiť šéf OSN, vymenovať svojich emisárov a tí by pod vlajkou OSN lietali, pendlovali, rokovali a nie je toho boha, aby sa tá prekliata vojna neskončila pre ľudstvo ešte včas. Lebo na konci bez rokovaní nebude nijaký víťaz, bude len porazené ľudstvo.

  16. wow 24. februára 2023, 20:12
    Ďakujem, že máš starosť o môj výzor, ale neboj sa mám europoidné črty ako bežný stredoeurópan. Doteraz to bolo bez urážok, no ale nevadí.
    Teba nevyrušuje v tvojom bohorovnom pokoji výrok Putina:
    „Ak sa niekto rozhodne zničiť Rusko, potom máme legitímne právo odpovedať. Áno, bude to znamenať globálnu katastrofu pre ľudstvo, pre celý svet. Ale ako občan Ruska a ako hlava ruského štátu by som sa spýtal: Načo je nám svet, ak v ňom nieto Ruska?“ povedal Putin.
    Ja mám ešte pud sebazáchovy a mám pre koho žiť, takže mne osobne takýto výrok vadí.

  17. Anonym 24. februára 2023, 20:29
    Ja asi nič, ale profesionálne tímy vyjednávačov asi mier a ukončenie tejto špinavej vojny. Morálnym víťazom vojny je Ukrajina, ale vojenským víťazom nebude nikto, lebo jednoducho na konci bojov tu nikto nezostane.

  18. To su nove noty z Moskvy

    Treba klamat ze putinovci chcu mier a zjemnia slovnik…
    Ale ciele vojny musia byt naplnene tak ako to cár chce. Len treba sa hrat na to ze oni okupanti su ti co chcu mierove rokovania (aby prezbrojili) …

  19. Anonym 24. februára 2023, 20:41
    Nepodsúvaj mi tieto tvoje myšlienky o nejakých nových notách z Moskvy. Ja som nijakých putinovcov nespomínal v nijakom kontexte, tak neviem, kde si to zobral.

  20. Treba zjemnit slovnik a chciet mier ako LSNS a Republika . Aby sa Rusko nadychlo k dalsiemu utoku. A vojenske ciele putina boli naplnené

    Acohentizmus uz je prezitok ambasady Ruskej federacie?

  21. Slava Ukrajine 24. februára 2023, 21:59
    Že si to nekričal, keď Američania nezákonne vtrhli v 2003 do Iraku. Vtedy si držal hubu a šúchal s nohami. Bola to rovnaká špinavosť ako ruská invázia na Ukrajinu, ale bohužiaľ v tomto zvrátenom svete platí, že iným metrom sa merajú západné a iným východné špinavosti.

    https://www.aktuality.sk/tema/vojna-v-iraku/

  22. Ja ti poslem vojna v Afganistane.
    A chod si pre nove instrukcie. Ako rusky troll musis ist s dobou a novymi klamstvami a konspiraciami.

    Upgradni sa

  23. Anonym 24. februára 2023, 20:56
    Čo ty tu pletieš do toho nejakú LSNS a Republiku a nejaký ačohentizmus. To pieskovisko na ktorom sa hrá je pre oveľa, oveľa väčších hráčov. A tí musia dospieť za rokovacím stolom k mieru. A neboj sa, slovník na rokovaniach bude tvrdý, ale musí viesť k pozitívnym výsledkom, to je k mieru.

  24. Rokovať je super, už sa o to snažili minulú jar na bieloruskych hraniciach…no ak jedna strana počas rokovaní bombarduje Charkov, tak tá druhá asi pochopila že to nemá zmysel…ak máš skutočný záujem s niekým vyrokovať mier, nebudeš na neho predsa počas mierových rokovaní útočiť a aspoň na tu chvíľku(ak nie navždy) ako gesto mieru prestanes ….jedine že by si o ten mier záujem vôbec nemal..

  25. Anonym 0:26
    Pekne napísané. Ale proukrajinským trollom ťažko vysvetliteľné. Ak by naozaj chceli vedieť aká je pravda,museli by vypnúť mienkotvorné vládnuce médiá a hľadať pravdu tam kde sa všetko cenzuruje.

  26. Anonym 25. februára 2023, 1:24 – sice sa nepovazujem za proukrajinskeho trolla, ale v hlave mam jasne upratane, kto je agresor, na ktorej strane je SR povinna stat a ake hodnoty by kazdy normalny jedinec mal zdielat.
    Ale OK, vytiahol som TV zo zasuvky a netrpezlivo cakam na vysvetlenie – chcem vediet aka je pravda.

    Mate priestor.
    Dakujem.

  27. Miloš tebe nič vysvetľovať nebudem. Ty si už úplne zmanipulovaný alebo ti za to liberáli platia,ja neviem…
    Ja tejto vládnucej čvarge neverím ani to čo dýchajú. Klamú,prevracajú skutočnosti aj dejiny a je toho oveľa viac.

  28. Milos, opat sa ta to opytam. Este stale chces tvrdit, ze to tu nestriekas nejakym feromonom vyvinutym v tajnom ukr/ usa laboratoriu na prilakanie dezolatov? A potom, ked ich tu bude nasratych za tri hrste, tak za pomoci 5G odpalovaca ich odpalis.
    Toto si precitaj kym to ,,oni,, nezmazu. Lebo to je prauda.

  29. Anonym 24. februára 2023, 20:33
    lenze ti pri tom vyroku unika podstata… nikto nezautocil na rusko a staty podporuju ukrajinu v obrane, pretoze ich napadlo rusko… a neznepokojuje ma na tom vyroku absolutne nic, pretoze keby mam brat vazne vsetko co putin povie a mam tomu verit, tak uz sme vsetci sucastou ruska… cize v pohode… za mna je lepsie sa agresii postavit, ako ju nadalej tolerovat, toto nieje prvy krat, co rusko napadlo suseda a pokusa sa o prisvojenie jeho uzemia… tie blabotance okolo fasistov na ukrajine a neviem co vsetko mozu zniet dobre akurat tak vymletemu mozgu… takze ano rokovaniam a mala by byt dodrzana podmienka, aby rusi tiahli domov z celeho okupovaneho uzemia… pretoze historicky narok a neviem ake kraviny to este splietaju je uplny blud.

  30. Cirkus dezole 24. februára 2023, 22:16
    Nelegálna invázia do Iraku je klamstvo? Hmm, dovrý matroš. Či takéto porovnanie sa vám zmrdom nehodí tak rýchlo zakecať, že to bolo vtedy? Nie, bude sa to pripomínať. Znovu a znovu, lebo vtedy novinári a politici nekvičali ako zmyslov zbavení a nepýtali nové a nové sankcie. Princíp uplatňovania spravodlivosti a vyvodzovania následkov sa nemôže riadiť dvojakým metrom.

  31. 25. februára 2023, 10:45
    Vas acohentizmus si strc do svojej pro americkej rite. Je to len alibisticka picovina, ktorou ospravedlnujete vsetky spinavosti spachane zapadom. Aky je rozdiel medzi americkym vojakom v Iraku a ruskym na UA? Obaja vpadli do cudzej krajiny – protipravne.

  32. mozno v tom, ze americania nikdy nevyhlasovali nic podobne, ako ze by irak vlastne nebol narod a nikde som nevidel diskusiu ziadneho propagandisku z usa diskutovat o likvidacii ukrajincov.. myslim, ze usa ani neorganizovali ziadne referenda, ktore by im nasledne umoznili anektovat uzemia v iraku… to mi len tak z rana napadlo

  33. Vam tu dobre jebe, ukrajinu riadi fasisticky fetak a tak aj dopadla…. U nas o to pokusalal blazon z trnavy, potom alkoholik a sme v rovnakej pici…. to je realita a nie vase homosexualne prejavy….

  34. Určitě vyjádřím postoj nemalého množství lidí, když řeknu, že ve veřejném prostoru je naprosto neomluvitelně málo zastoupen smutek, autentické rozhořčení, nechápání, jak se něco takového mohlo dopustit, zoufalství z beznaděje, že člověk nemá šanci něco udělat, pocit bezmoci, že rozhodující světoví politici sice mluví, ale nekonají.

    Tyto pocity jistě mají ti skutečně trpící, ti zmrzačení, ti umírající. Mají je i jejich nejbližší, ale ani ti nemají možnost situaci ovlivnit. Svět, nebo aspoň ten nás zajímající západní svět, s nímž se identifikujeme, čeká. Vydává sice silné výroky (ale většinou jen pro domácí publikum, neboli pro příští volby), ale nic k zastavení války nedělá.

    Výmluva, že nic dělat nejde, není obhajitelná. Vypadá to spíše jako čekání na to, že to nějak samo dopadne, doplněné vírou těch čekajících, že agresor – když budeme na Ukrajinu posílat více a více zbraní – prohraje. Není tato hrůzná, ničivá, naprosto nepřijatelná a neospravedlnitelná, ale stále ještě jenom relativně „malá“ válka nezastavitelná hlavně proto, že je součástí něčeho daleko většího? Něčeho, co opravdu zastavitelné není?

    Není součástí souboje o hegemonii v dnešním světě, jehož je východní, převážně ruským obyvatelstvem osídlená část Ukrajiny více méně náhodnou obětí? V minulém století byl souboj o hegemonii ve světě do značné míry poháněn ideologií, soubojem komunismu s kapitalismem (což je slovo, které dnes už mnozí vyslovují jen s ostychem), ale o tento souboj už dnes nejde. Dnes jde více o „pouhé“ hegemoniální zájmy. V historii to ani zdaleka není poprvé.

    Ve válkách není jen totální výhra a prohra. Je i vyjednávání a hledání kompromisu. A není-li k tomuto vyjednávání dostatek síly a odvahy, je – a být musí – alespoň úsilí o zastavení bojů, o příměří. Proč slovo příměří dosud zcela absentuje? Proč je vydáváno (a tím karikováno) za appeasement, za něco apriorně špatného? Proč je Churchillův silný výrok vůči Hitlerovi tak lehkovážně aplikován i dnešním světě? Cituji Stefana Zweiga. Hodí se to i teď: „Ti, kteří nejzuřivěji uhání do války, jsou dezertéry před vlastní zodpovědností, ne hrdinové z pocitu povinnosti“ (z jeho Netrpělivosti srdce).

    Nedovedl jsem si představit, že bych se mohl dožít chvíle, kdy bude nabíjení děl a výstřely z jejich hlavní znovu nejčastějším mediálním obrázkem, který je ukazován na všech televizních kanálech vlastně nepřetržitě. Dá se to nějak zastavit? Jsem přesvědčen, že to zastaveno být musí.

  35. hmmm 25. februára 2023, 11:22
    Ale veď amíci nešli do Iraku niečo zaberať – mimo ropy. Im nešlo ani o krajinu ani o ľudí. Proste do Iraku nabehli, nepýtali sa ostatných štátov NATO, nepýtali povolenie od OSN, odrbali Britov, alebo Blaira, svet nakŕmili sračkami o zhn a voilá, invázia ako vyšitá. Zbavili sa Saddáma, napriek tomu, že v 2003 už nikoho neohrozovali, dosadili bábkovú vládu, zbombardovali čo sa dalo, zahučali státisíce ľudí a teraz je z Iraku to čo z Líbye. Živná pôda pre teroristov. Takže ešte raz, aký je rozdiel medzi americkým vojakom v Iraku a ruským na UA?

  36. Anonym 25. februára 2023, 11:23
    Kokota vidíš akurát v zrkadle. Bojuje sa za hranicami? Nie. Bojuje sa vyše 1000km od nás. Keď padali bomby na Belehrad, Vojvodinu atď., ktorá nie je od SK ani 500km si nekvičal. Až si bol vôbec na svete. Tak pál do pi.e.

  37. Kde lezi irak a kde Ukrajina? Ty geografik.
    A co nespomenies afghanistan mongolsko cecensko . Tie ruske kurvy narobili po svete najviac zla a neprestanu kym nedostsnu tak na hubu ze sa budu 30 rokov zotavovat.

  38. Anonym 25. februára 2023, 20:06
    Nepodstatné kde ležia. Podstata spočíva v rovnakej krivde, ale o jednej sa točí non stop a o druhej sa drží huba.

  39. Pre Asi takto 25. februára 2023, 14:23!
    Určitě vyjádřím postoj nemalého množství lidí, když řeknu, že všeliké tlachání o Ukrajně a úvahách o politice mocných už leze všem lidem krkem a ňekterým i prdelí.

  40. Anonym 25. februára 2023, 20:21…ty krivda…Naozaj ti máme po 100 krát vysvetľovať prečo rusi nemali také sankcie za uroky na Afganistan, Gruzinsko, čečensko, dagestan, podnestersko, Krym, Donbas atď…a majú ich až teraz?…mam ti zase zopakovať tých pár otázok, po ktorých sa vyparis ako prdik vo vetre?

  41. Ukrajinci sú pre Rusov to isté, čo Íri pre Angličanov. Chcú ísť svojou cestou, ale ich veľký sused vidí ich budúcnosť skrátka inak.

  42. 25. februára 2023, 22:02
    A presne v tom to je. Rusi za svoje sračky sankcionovaní sú. USA za svoje nie, a že ich majú na triku viac než dosť. Tak mi odpovedz prečo, ty prd vo vetre.

  43. Rus nie je kokot, vieme čo chcela špinavá banda na čele s USA diktovať svetu a zvlášť rusom, že budú predávať ropu plyn a iné dôležité suroviny za vymyslené ceny ktoré bude určovať burza v Amerike. Rus nie je kokot.

  44. Anonym 25. februára 2023, 20:05 – mylite sa !!

    Bojuje sa presne za nasimi hranicami – Ukrajina je vo VOJNOVOM STAVE. (Vysvetlivka: na vychode Slovenska ten stat, ktory je za rampou napr. Vysneho Nemeckeho alebo Uble, sa vola Ukrajina)

    A rakety agresor Putin prikazal Ruskej armade vystrelovat z techniky plavajucej po Ciernom mori ponad dalsi suverenny stat Moldavsko napriklad na ukrajinske mesto Lvov, ktore je od nas zhruba tolko, kolko mame my zhruba do Banskej Bystrice. A to hovorim o cestnej, nie vzdusnej vzdialenosti.

    Mozno by Vas vedomostny deficit jednoduchy skolsky atlas Vasich deti vyriesil…

  45. Myslis, ze hento tela ma deti? No to nas este cakaju prusery ked hentake telce zamoria nas svet. Alebo si myslis, ze tela vychova nieco ine ako tela? A stranky z toho atlasu natrha do latriny.

  46. pre Miloš Majko 26. februára 2023, 2:51, MAJKO HYBAJ UZ KONECNE NA FRONT BRANIT SVOJU VLAST UKRAJINU! NIE SA POVALOVAT PO KAVIARNACH!

  47. Čo viac riešiš? Nie je ti to jasné, čo chceš viac vedieť, viac sa pýtať? Čo ťa zaujíma rozširovanie NATO až po hranice Ruska? Čo s tým má USA, keď má po celom svete vojnové základne, aby nás chránili? Čo tu vyťahuješ americké invázie do Afganistanu, Iraku, Lýbie, Srbska, vrátane soft power na takmer celom svete? Čo ťa trápi, že len 8,5 % zapadných spoločností odišlo z Ruska po invázii a rakúska Raiffesen bank dáva odklady splátok hypoték ruským vojakom bojujúcim na fronte vrátane niekoľkých ďalších? Čo ti nedáva spávať nedostatočna vojenská podpora bohatých západných štátov, ktoré by vojnu rozhodli za jeden deň, keď stačí vyvesiť vlajky, usporiadať koncerty, ale zbrojársky biznis musí pokračovať? Čo tu tliachaš o mierových rokovaniach, treba mega silné zbrane a bojovať a bojovať proti agresorovi až do posledného ukrajinca, až sa celá krajina zmení na mesačnú? Stále nechápeš, že potom bude víťazstvo Ukrajiny spečatené a Rusko definitívne pokorené!

  48. Ratafak,nezabudol si na niečo,lebo na strane USA,to bolo skoro sto,a ani jedna agresia nebola na hraniciachUSA samozrejme,že neschvalujem ani jednu stranu ani druhu,a to je ten zásadný rozdiel medzi nami.Medzitym napadol Izrael Sýriu,v Sýrii sa veselo bombarduje,Saudská Arábia doslova devastuje Jemen,a to sa deje teraz,tu čo nevrieskas.Ked verklikujes už skoro rok,stále to isté,ale aj bez teba,nám je všetkým jasné,že čo sa deje na Ukrajine,ale kam to povedie.!Ti čo chcú mier,sú dezolati podľa vás,ti čo chcú,aby sa vec riešila diplomatický sú Putinovi agenti,a čo chces ty? Želáš si aj podobne tebe mysliaci,aby sa Rusko stiahlo,to si želám aj ja? Stiahne sa? Ukrajina ho vytlačí,tým,že ju budeme neustále vyzbrojovať? Možno áno,možno nie.A keď nie? Čo potom? Zasiahne NATO? A keď bude Rusko v núdzi použije svoj atómový arzenál? Možno áno,možno nie.Nemyslis si,že tu je až príliš veľa otáznikov,ktoré budú rozhodovať o osude ľudstva?Atómovú veľmoc,nie je možné poraziť vo vojne.Pochopis to konečne? Treba rokovať,a aj keď to bude ako ťažké,a ako dlho to bude trvať,lebo pre budúcnosť našich detí je to nutné.K vojne nemalo vôbec dôjsť,a na Tom majú podiel aj západné štáty..Musí sa nájsť kompromis,aby aj Ukrajina mala garantovanú svoju suverenitu a aj aby Rusko malo garatovane svoje bezpečnostné požiadavky.Inak to proste nejde.Ked to ozaj eskaluje,tak všetky tieto rečicky a ideológia budú úplne bezpredmetné A ty nestas neustále s tým výrazom,že nechceme mať Rusko za suseda.Je to obyčajná blbosť.A okrem toho,sme ho za suseda už veľa rokov mali.Na to proste teraz nemá ani silu,ani kapacitu.

  49. Anonym 26. februára 2023, 0:28..no tak si to zase zopakujeme …

    – pri ktorej inej vojne hrozilo že budeme susediť s agresorom, ktorý napáda okolité štáty? Kedy sa agresor tlačil na naše hranice? Na hranice EU..
    – pri ktorej inej vojne sa agresor vyhrážal celému západu (kam patríme aj my) jadrovými zbraňami?
    – pri ktorej inej vojne sníval o našom území (obnova vplyvu ZSSR, územie od Vladivostoku po Lisabon)?
    – pri ktorej inej vojne nám agresor už mesiace pred vojnou zvyšoval ceny strategických surovín tým že limitoval dovážané množstvá…
    – pri ktorej inej vojne sa v štátnej televízií agresora preberalo ako sa do par minut da zmazat z mapy londýn, pariž, berlín?…atď
    – ktorý agresor sa voči nám správal dlhodobo takto vyslovene nepriateľský?
    Budem rád ak sa to konečne dozviem…

  50. Anonym 26. februára 2023, 8:38…dezoláti nie sú ti čo chcú mier, to chceme všetci…dezoláti sú ti čo vykrikujú že chcú mier no nepáči sa im myšlienka že by rusi mali prestať útočiť…rozumieš tomu rozdielu?
    Rokovať určite áno, ale na to potrebujes 2 strany a ak jedna z nich stále útočí, tak ako s nim chceš rokovať?…u Putina nie je ani náznak že by sa chcel dohodnúť. denne útočí, mobilizuje, posiela tam ďalších a ďalších vojakov a zbrane…bohužiaľ na neho platí iba sila…bohužiaľ…

  51. A ešte k tomu susedstvu…správne píšeš že sme s nimi susedili mnoho rokov…a ako to dopadlo?
    Aj napriek tomu že sme ich nijak neohrozovali, nijak neútocil tak na nás zaútočili a roky okupovali…a to len preto že sme chceli ísť inou cestou než sa im páčilo…a aj napriek tomu že sme sa nebránili tak si to vyžiadalo obete…
    Chceš si to zopakovať?…
    Preto píšem že spoločná hranica je obrovský problém…vedia to všetci k s nimi susedili či susedia

  52. Aj napriek tomu že sme ich nijak neohrozovali, nijak neútocil tak na nás zaútočili a roky okupovali…a to len preto že sme chceli ísť inou cestou než sa im páčilo…

    Pre objektívnosť dodám, že toto môže napísať aj obyvateľ Iraku, Sýrie, Afganistanu…

  53. Máš na mysli samovražedného atentátnika odpalujúceho sa na rôznych miestach v EU? Alebo sarínového baróna? Niekoho z IS?

  54. Ratafak,len taká maličkosť,nie Rusko nás okupovalo ale SSSR,a toho bola pevnou súčasťou aj Ukrajina,dokonca v tej dobe plno ovládala vedenie krajiny.To za prvé,za druhé zase trepeš to isté,ako u blbych,čo ty a ja si želáme,je úplne bezpredmetné,dokážes mi garantovať,že týmto,čo ty tu vypisuješ,a zbrojením Ukrajiny dokáže niekto vytlačiť Rusov odtiaľ kde sú,? Keď to nevieš garantovať,tak Nesed doma pri počítači a nehecuj ľudí,aby len ďalej umierali ľudia na Ukrajine,lebo MY MAME STRACH,ABY SME NESUSEDILI S AGRESOROM!!!?A pritom sa pchame ešte väčšiemu agresorovi do riti.A budeme tým riskovať 3. svetovú vojnu.To je ale veľmi charakterne.Aj v bežnom živote sa riadis utópiou,a nie realitou.?Mier,je to najdôležitejšie pre ľudstvo,a nebude mi tu žiadny teoretik z tepla svojej obývačky dokazovať opak.Nie je možné vyhrať vojnu nad jadrovou veľmocou.Pochopis to konečne.?K vojne nemalo a nesmelo nikdy dôjsť.Za to nesie zodpovednosť aj západ.Moje zmýšľanie je konštantné,tvoje sa určite zmení,keď americká administratíva zmení názor.A to bude určite v budúcom roku,pri volebnej kampani.

  55. Anonym 26. februára 2023, 10:07

    Zväz sovietských socialistických republik, bol ovládaný Moskvou. Mnoho krát aj za použitia sily bol tábor socialistiských republik udržiavaný pohromade, viď 1968 u nás. Rozpad tohto nedemokratického systému bolo vykúpením pre také krajiny ako Litva, Lotyšsko, Estónsko, Ukrajina. Putin dnes argumentuje, že si berie späť svoje územie, ale nikdy nebolo jeho. Tvoje dezolátne teorie o zastavení dodávok zbraní pre brániaci sa štát sú brutálne. Podľa teba by bolo lepšie keby teroristický štát dokonal genocídu na území iného štátu, pozabíjal deti, ženy, starcov rozbil sídliská, znásilnil domáce zvierata, pokradol sanitu a nastolil svoju verziu mieru. Keby Velká Británia neodzbrojila Ukrajinu, dnes by tam rus nezabíjal deti v školách. Ukrajina má šancu vyhnať teroristov, má vôľu vyhnať teroristov. Mier je najdôležitejší, tak ako píšeš. Vojnu rozpútal Putin, nikto iný. Bojuje sa na Ukrajine, nebojuje sa v RuSSku. Ak rus sa vyhráža jadrom, má svet zložiť zbrane a čakať rusa na námestiach? Žiješ niekde v 50-tich rokoch minulého storočia, sa zobuď z komunistického strachu a pozri sa na poliaka, šveda alebo litovčana. Tam nešprtká nikto.

  56. Najkrajsie na tychto debo- dezolatoch ako je 10.07 je to, ako zdoraznuju svoju sexualnu uchylku v tom ako ,,sa pchaju niekomu stale do riti,,. Koho to uz zaujima?

  57. Anonym 26. februára 2023, 10:07
    1, ty dobre vieš kto riadil ZSSR, odkiaľ chodili rozkazy a kto je nastupnicky štát
    2, afgancom sa tu jadrovú velmoc(dokonca 2) vyhnať podarilo
    3, ak by sme Ukrajincom nepomáhali dnes by boli Ruské tanky v Užhorode, to určite nechceš
    4, mier sa dá dosiahnuť dnes, stačí ak Rusko stiahne vojská..aj keby sme prestali pomáhať, ukrajinci sa nevzdajú, vojna bude pokračovať a umrie ešte veľa ľudí…ukrajinci nechcú byť v štáte s rusmi
    5,tvoje zmýšľanie je také „konštantne“ že už sa radšej ani nepodpisuješ prezývkou aby sa nedalo dohliadať čo si tu povypisoval v minulosti.

  58. Sereďská kaviareň zdvihnite svoje hnilé rite a choďte pomôcť Ukrajincom. Sledujete to z pohodlia fotelky ako počítačovú hru darmožráči!

  59. V Bielorusku dve rany, poškodené je ruské lietadlo.
    Fajsal bin Farhanom Al Saud hovorí, že má ďalších 400mil. pre Ukrajinu.
    Pevkur navštívil Kyjev a odovzdal novú vojenskú pomoc Ukrajine. Súčasťou balíka pomoci sú útočné pušky, pištole, drony, termokamery, generátory, nabíjačky a odevy.
    Blaha dnes šíril v telke dezinformácie pôvodom z ruskej propagandy.

  60. Co to tu zasa, jaky bolsevik vykrikuje. Pakuj na zahradku alebo na ryby a politiku uz nechaj tak. Nerob hanbu rodine, mladych uz k rusku nic netiahne a ty uz zachvilu aj tak nebudes. Uzi si tadsej jesen zivota.

  61. Anonym 26. februára 2023, 12:56 – pravda je takato? A preco prekladatel a aj ty opominate, ze pan pravdovravny nehovori o stratach vlastnych vojakov ani techniky? Neponuka ziadne riesenie na znizenie strat, nejaky pokrok, urovnanie konfliktu, iba podsuva svoju pravdu? Napr, ze za 10rokov v Afganistane stratili menej vojakov ako za rok na Ukrajine? A ako to je s tou najvacsou, najlepsou armadou?

  62. Lubo 27. februára 2023, 8:28 – nie, nebude si uzivat. Frci na prokremelskej propagande a veselo siri Putinove prejavy k narodu.

    Tak rozmyslam, co ked to nahodou je nas socializmom oslahany pohraniciar, ktory nase socialisticke zajtrajsky odhodlane strazil so samopalom v ruke?

    😉

  63. Bol niekto,kto vycestovaval v dobe komunizmu na západ,antikomunista? Ja sa len pýtam?,Alebo sa len prispôsobovali tým vládnucim? Ja sa len pýtam.Ja som bol,a vytrpel som si svoje,aj v base,aj ma vyhodili z výšky,ale vždy som si zachoval svoju dôstojnosť a mienku a bol som vždy človekom.Preto má setu títo hajzli,a zmesi,ktorí obracajú všetko naopak,klamú zavádzajú,komu sa chcete zavďačiť.? Mier je mier,a žiadna prokremelska propaganda,sedíte všetci doma na riti a huckate ľudí do veľkého nešťastia.

  64. Miloš Majko 27. februára 2023, 10:26
    Oni tí pohraničiari boli vojaci základnej služby. Ono keď štát povolal 18 ročných mládencov na ZVS, nebolo veľa takých, ktorým sa z toho podarilo vyvliecť. Keď mi niekto povie, že k pohraničníkom išli komunisticky preverení a veci socializmu do krvi oddaní ľudia, tak klame. Poznám osobu, ktorú povolali na vojnu do pohraničnej stráže a ten človek nikdy nevstúpil do komunistickej strany a aj keď ho lámali, aby vstúpil, vždy odmietol.

  65. Si pamätám za komunistov na každej druhej knihe bolo „svetu mier“ a vedľa toho kresba balistickej rakety, bomba alebo vojak so samopalom. Aj na ukrajine to čo zabíje ženy a deti to je vlastne mierová misia, Putin v mene mieru na ukrajine robí genocídu, trhá ľudí granátmi na kusy. Svine špinavé.

  66. 14:34 akurát že henten je na to hrdý, chudáčisko pomýlený, on je stále hrdý na to, že chránil hranice v opačnom smere. A presne taký teraz velebí Putina a západ sú pre neho zločinci

  67. No ja sa zase pamätám na bývalých horlivých komoušov a ich nasledovníkov SZM-ákov,teraz veľkých demokratov a grotesne je,keď tu takýto bezobratlovci niektorých diskutujúcich označujú za bolševikov, ako napr.bývalý nástenkár v podniku T.O.S. Galanta

  68. Anonym 27. februára 2023, 16:24 – nie, urcite nie. Ten kto rype ako obycajne bez informacii sa zufalo snazi o invektivy smerom, ktory mu ako proruskemu trollovi nazorovo nevyhovuje.

    Tak ako Ty, nas hrdy a aktivny pohraniciar. Inak ako, uz si prisiel na to, kolko slusnych ludi si z republiky pustil, alebo si vsetkych so samopalom v ruke drzal v totalitnom systeme, ktoremu si sluzil?

  69. Predstav si,že som nebol na vojne..ha.ha…širíš neoverené informácie a nepoznáš ma a trepeš nezmysly,ale ako sa vraví,trafená hus zagága..

  70. To je politik nastupca chamradina. Oslovuje hlavne telce. Musis mat urcitu mentalnu uroven na to aby si dokazal akceptovat a osvojit si tie jeho konspiracne teorie a dezinformacne bludy. Rad ti preda aj cédečko.

  71. Pozrite si prejav Kaddáfího v OSN! Ak neuveríte, že hovoril pravdu o západe za tie desaťročia, tak ste vytunelovaní truhlíci! Západ slúži iba nosatím a ich ziskom!! /Amerika to sme my, židia…a američania to veľmi dobre vedia! :-))/

  72. Kam až zájde nenávisť Západu voči všetkému ruskému? EU si do vlastných nôh strieľa jednu ranu za druhou, EU-TITANIC sa potápa čoraz viac a rýchlejšie ku dnu, všetci v EU to už vidia, iba vedenie nie?
    Milióny obetí v Iraku, v Afganistane, v Yemene, v Lýbii, či Sýrii, tisíce obetí na Donbase a v Luhansku nepritiahli takú pozornosť západných politikov a médií, ako teraz dianie na Ukrajine. To kolektívne besnenie zo strany Západu je už fakt podozrivé. Akoby to organizovala jedna centrála.
    Ale prečo? Máme si naozaj logicky vydedukovať a myslieť, že ten Putin, tzv. Putler, skutočne niečo obrovské a zlé prekazil nadnárodnému korporatívnemu fašizmu pri zavádzaní celosvetového New World Order, Nového Svetového Poriadku, kde Ukrajina mala zohrať ústrednú rolu?

  73. Západ dlhé roky Rusku vyhovoval a išiel mu na ruku,..odmietal prijať Ukrajinu do Nato, kupoval od Ruska nerastné suroviny za peniaze za ktoré ich rusko ťažko predá niekde inde, vybudoval si na Rusku energetickú závislosť, nechával nepomerne rozrastať velvyslanectvá vo svojích krajinách, nekonal keď Rus zautočil na Gruzinsko či okupoval Krym a robil bordel na donbase, nekonal keď prostredníctvom dezinformácií ovplyvňoval verejnú mienku a volby v západných krajinách (brexit, volby v USA – sám Prigožin to priznal)…..no a ďalej tu máme vybuchnutý sklad v ČR , zostrelené lietadlo s Holandanmi (stovky obetí), kupovanie novinárov za 500 eur, kybernetické útoky na inštitúcie a nemocnice, pretláčanie migrantov cez Polsko-Bieloruské hranice, vyhrážanie jadrovými zbraňami, dlhá historia okupácií a agresiií v štátoch strednej a východnej europy……je to málo? je nejaký iný štát ktorý sa tak velmi snaží byť nám nepriateľom?

  74. Tak Rusko ťažko predá nerastné suroviny niekde inde? Zorientuj sa. Už ich predáva do Indie a Číny. Len tak pre zaujímavosť. Počet obyvateľov týchto dvoch štátov je 2, 842 miliárd . Svetová populácia je okolo 8 miliárd.

  75. Pre Anonym 28. februára 2023, 10:21
    Otázka či ich predáva za takú cenu ako do EÚ tak sa zorientuj tiež.
    Inak súhlas s Raťafákom.

  76. Rusi by to už mohli ukončiť a spakovať sa domov, nikam to ich dobrodružstvo nevedie. Motajú sa furt na mieste, mladí chalani im tam umierajú, stojí to miliardy. A načo? V momente ako vyhlásia ústup domov, bude po vojne. To chceme všetci. Ja teda určite. Máme dosť iných starostí.

  77. Ratafak plachta 28. februára 2023, 9:58
    Dobre napísané. Priateľu, vďaka že Ťa ešte neopustila trpezlivosť, písať sem holú skutočnosť a pravdu. Dúfam, že tých bláznov, čo to nevidia a tvrdohlavo obhajujú ruskú inváziu bude menej a menej.

  78. Anonym 28. februára 2023, 10:21
    „za peniaze, za ktore ich rusko tazko preda niekde inde“ neznamena, ze ich rusko tazko preda, tak sa nauc citat, alebo chapat, alebo proste nieco a uz vobec nepis take veci o poctoch, pretoze si si ocividne ceny a objem ropy, co rusko predava cine a indii zrejme nezratal a ani neporovnal s niekdajsim euroskym odberom..

  79. Viete čo je najsmutnejšie páni, že nikto z miestnych diskutérov nemá ani šajnu o skutočných dôvodoch tejto odpornej vojny. Nikto. Či už si želáme víťazstvo Ukrajiny, Ruska, alebo si želáte mier, nikto nemôže mať predstavu, čo za tým konfliktom je. To by sme museli sedieť medzi top svetovými politikmi a tými, ktorí hýbu šachovnicou tohoto sveta. Lenže my nimi niesme. Sme len , aj keď sa to priznáva veľmi ťažko, prachobyčajní vystrašení ľudkovia, čo tu trepú dve na tri, lebo sú vystrašení z budúcnosti a neistoty.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img