ISSN 1337-8481

utorok, 30. apríla, 2024

Sereď nad Váhom 1927

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Táto pohľadnica, odoslaná pred 96 rokmi, sa prednedávnom vrátila poštou naspäť do Serede. Keď som otvoril obálku, zaujalo ma, že je v 100% stave aj po tých rokoch. Skúmal som pozadie, aj most, pretože tlač na pohľadnici je aj po toľkých rokoch ostrá. Napadla ma myšlienka pomyselného vrátenia mostu na svoje miesto. Ako? Pre inšpiráciu nemusíme chodiť ďaleko. V Rakúsku tak obnovili Pohanskú bránu a v Srbsku pevnosť v meste Kruševac. Je to pomerne lacné a jednoduché. Umiestni sa podstavec, na ktorý sa umiestni konštrukcia s plexisklom a doplní sa náčrt, či obrys toho, čo chceme do výhľadu doplniť. Pridajú sa informácie a je to. Samozrejme, musí to byť umiestnené na vhodnom mieste, aby to bolo realistické. No a keďže sme v Seredi, malo by to byť aj pod kamerou. Napríklad pod Raketou je kamera a dal by sa tam pomyselne vrátiť Pižurného mlyn do Šintavy a aj Oblúkový most spájajúci Sereď a Šintavu. A čo tak vrátiť aj vežu Vodného hradu? Ak by boli tieto veci zachované a nezničené, isto by patrili medzi technické či kultúrne národné pamiatky. Načo to je dobré? Nie každý má predstavivosť a tiež by to zvýšilo záujem o našu minulosť, nehovoriac o vzdelávacej funkcii obyčajne neobyčajnej plastovej tabule s legendou.

Čo vy na to?

Richi

zdroj: FB/Bistro Galéria

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Telatubies 20. februára 2023, 3:25 – mozno by bolo potrebne rozlisovat kompetencie a suvislosti k menovanym investiciam.

    Potrebne je aj opravenie, resp. znovupostavenie nadjazdu a aj vzdelavanie a kultura. Aj ked to druhe akutne ako deficit pocituje zjavne menej ludi…

  2. Anonym 20. februára 2023, 10:31 – tak to je fakt. Pokial by to robila firma, ktora ma na svedomi hrdzavu „sprchu“ na namesti a ten chory strkom vysypany napis SERED, malo by to hodnotu auta strednej kategorie.

    Povedane inak – nesmie v tom mat namocene paprce stary primator…

  3. Môžete mi prosím Vás, povedať aspon o jednej atrakcií v Seredi.Čo by zaujalo prípadných návštevníkov.Všade čítam len Trnava a Galanta a v Seredi skapal pes! A ak niečo tak je to trapnė, úbohé a hlavne predražené.A neverím že sa v krátkej dobe niečo zmení.

  4. Konečne niekto, kto sa zaujíma o zvýšenie kultúry v meste. Dobré nápady treba posúvať novému vedeniu. A potom hádam poslanci budú hlasovať tak ako si na komisii navrhnú. 🤣
    Len im treba vysvetliť ze kultúra je niečo iné ako sedieť na pive

  5. Určite výborný nápad, aj keď by som sa trošku obával o jej životnosť. Niekde som čítal, že v Seredi sa údajne premnožili medvede.
    Podobné tabule majú aj v Holandsku, ale to sú fotografie z vojny a môžete sa pozrieť na konkrétnu budovu, pred ktorou je to umiestnené, že ako vyzerala počas vojny aj s vojakmi.

  6. Atrakcia Vám chýba v Seredi?
    Prídite do ocelovo-betonovo-asfaltovej Mlynarskej ulici.
    Je vybudovaná s rešpektovaním ekologickej architektúry tejto doby.
    Raritou je efektná strecha pod ktorou prší a padá sneh.
    O doprovod požiadajte staré vedenie mesta nar.
    Pána Veselickeho

  7. A čo takto dat sklenené tabule pred rómske osady ? Len tak pre info ako to okolie vyzeralo pred príchodom týchto nízkovzrastových kočových kmeňov

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img