ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

Autovrakoviskom znečisťoval životné prostredie. Musela zasiahnuť ENVIROpolícia.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Enviropolicajti oddelenia Trenčín odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality NCODK Prezídia PZ obvinili K. D. (1970) zo Zemianskych Kostolian za prečin neoprávnené nakladanie s odpadmi.

Podľa zistení enviropolicajtov mal minimálne od marca 2021 do júna 2022, v obci Bystričany v okrese Prievidza, bez súhlasu orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva a v rozpore s príslušnými právnymi predpismi nakladať s vozidlami po dobe ich životnosti a iným odpadom pochádzajúcim z týchto vozidiel.

Obvinený mal neoprávnene umiestniť na svojom pozemku, okrem iného, 12 starých vozidiel, tri tony dielcov z rozobratých vozidiel, viac ako štyri tony železných a neželezných kovov, jednu tonu opotrebovaných pneumatík, 760 kg plastov, 210 kg skla, 60 kg olovených batérií a ďalší odpad. Znaleckým dokazovaním bolo jeho protiprávne konanie vyčíslené na takmer 5 000 Eur.

Tento rozsah protiprávneho konania zodpovedá nákladom potrebným na konečné spracovanie odpadov a zabezpečenie zhodnotenia alebo zneškodnenia neoprávnene uložených odpadov.

Dávame v tejto súvislosti do pozornosti, že na území Slovenskej republiky je len okolo 50 subjektov, ktoré majú vydané potrebné povolenia a autorizácie, pričom tieto musia spĺňať prísne kritériá. Motorové vozidlá po dobe životnosti, t. j. vozidlá, ktoré sa rozoberajú za účelom ich zhodnotenia, sú v zmysle medzinárodných a vnútroštátnych právnych predpisov považované za nebezpečný odpad. Niektoré časti takýchto vozidiel sú síce ľahko obchodovateľné, ale niektoré predstavujú vážny environmentálny problém z pohľadu ich bezpečnej likvidácie – ide napr. o staré autobatérie, motorové oleje, prevádzkové kvapaliny, plasty a podobne.

Policajný zbor upozorňuje občanov, aby si všímali tento druh činnosti, nakoľko protiprávnym rozoberaním vozidiel po dobe ich životnosti môže dochádzať k vážnemu znečisťovaniu životného prostredia a v prípade, že sú svedkom takéhoto konania, aby toto oznámili príslušným orgánom odpadového hospodárstva alebo polícii.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img