ISSN 1337-8481

utorok, 7. mája, 2024

Veľký úspech slovenskej a maďarskej polície: Po viac ako 20 rokoch objasnili masaker v Dunajskej Strede aj vraždu Gy. D.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Prípad vraždy sa nikdy nepremlčí. Polícia spisy definitívne uzavrie až vtedy, keď zadrží podozrivého a získa všetky potrebné dôkazy. Podobne to bolo aj v prípade vraždy Gy. D. a dunajskostredskej masakry. Dnes sa konala tlačová konferencia o prípadoch spred viac ako 20 rokov, ktoré boli odhalené v úzkej spolupráci maďarských a slovenských vyšetrovacích orgánov.

Spravodlivosť skôr či neskôr každého dostihne. Nech si nikto nemyslí, že spis uzavretý pre nedostatok dôkazov nemožno znovu otvoriť. Vyšetrovacie orgány oprášia aj staré, viac ako 20 ročné spisy. To bolo hlavné posolstvo dnes zorganizovanej tlačovej konferencie.

Tlačovej konferencie sa zúčastnili plk. Štefan Hamran, prezident PZ a generálporučík Dr. János Balogh, hlavný veliteľ Celoštátneho Hlavného veliteľstva polície Maďarska. Ocenili policajtov, ktorí sa podieľali na objasňovaní prípadov týkajúcich sa mafiánskych vrážd spred viac ako dvadsiatich rokov a odviedli vynikajúci profesionálny výkon.

Na tlačovej konferencii bola vyzdvihnutá ďalekosiahla a konštruktívna spolupráca vyšetrovacích orgánov oboch krajín, ktorá vo veľkej miere napomohla úspešnému objasneniu dvoch úzko súvisiacich prípadov. V roku 2011 bola v Maďarsku vytvorená vyšetrovacia skupina na účely objasnenia vrážd a neobjasnených prípadov z 90. rokov minulého storočia, ktorá sa stala základom spomínanej spolupráce. Cieľom bolo zistiť, čo bolo hlavnou príčinou týchto prípadov a či osoby, ktoré boli objednávateľmi vrážd, získali pomoc od osôb alebo organizácií pôsobiacich v oblasti štátnej správy, justície alebo národnej bezpečnosti.

Členovia vyšetrovacej skupiny, ktorých bolo spolu 67, vykonávali koordinovanú a intenzívnu vyšetrovaciu činnosť. Policajti pochádzali z Celoštátneho Hlavného veliteľstva polície, z Hlavného policajného veliteľstva v Budapešti, z viacerých stoličných hlavných veliteľstiev polície, Pohotovostnej polície Národnej kancelárie pre vyšetrovanie (KRNNI). Kľúč k efektivite vyšetrovacej skupiny, ktorá pracovala v absolútnej izolácii nezávisela len od jej počtu, ale i od ich odbornosti, zdatnosti a obetavosti. Základom úspechu bola jednoznačne každodenná výmena informácií medzi slovenskými a maďarskými policajtmi, ako aj priamy, no zároveň plne profesionálny, pracovný vzťah.

Skupina policajtov spolupracujúca so slovenskou políciou oživila mnohé „mŕtve“ prípady a začala sa nimi zaoberať. Takýmto prípadom bola vražda Jánosa F. Obchodník bol zavraždený 11.02.1998 a policajti sa začali zaoberať aj explóziou na ulici Aranykéz. Dátum 02.07.1998 sa navždy vryl do pamäti. Tento atentát možno nazvať najbrutálnejším vyvrcholením transformácie, ktorá sa odohrala v organizovanom zločine v Maďarsku v 90. rokoch. Explózia si vyžiadala 4 obete a 27 zranených, ako aj zbúranú ulicu, ktorá zanechala odkaz smerom k verejnosti, že nikto nie je v bezpečí. Hoci museli prejsť dve desaťročia, páchatelia boli postavení pred súd. Vzhľadom na to, že páchatelia mohli byť napojení na medzinárodné zločinecké organizácie a mnohé stopy viedli na Slovensko, maďarská polícia sa spojila so slovenskými kolegami aj v týchto prípadoch a prinieslo to svoje ovocie.

Nepretržitý kontakt a výmena informácií medzi vyšetrovacími orgánmi oboch krajín priniesli úzku spoluprácu Pohotovostnej polície Národnej kancelárie pre vyšetrovanie (KR NNI) a Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Dobrým príkladom je objasňovanie vraždy Jána K. a jeho snúbenice.

Ako je známe, slovenský novinár a jeho snúbenica boli 21. 02. 2018 zavraždení vo vlastnom dome. Slovenskí vyšetrovatelia zistili, že zbraň použitú pri čine poskytol maďarský štátny občan. Jeho identifikáciu a znalecké skúmanie vykonala Pohotovostná polícia Národnej kancelárie pre vyšetrovanie (KR NNI).

Výmenná vražda

V roku 1999 sa uskutočnili dva zločiny podsvetia: jeden v Maďarsku, druhý na Slovensku. Dňa 02.02.1999 v XV. okrese v Budapešti v reštaurácii Palotás boli zastrelení Gy. D., známy z kruhov podsvetia a jeho bulharský ochrankár. Dňa 25. 03. 1999 sa v Dunajskej Strede v bare Fontána stala mafiánska vražda, ktorá si vyžiadala životy desiatich ľudí. Vďaka spoločnému vyšetrovaniu slovenskej a maďarskej polície vyšlo najavo, že oba prípady spolu súvisia. Maďarský a slovenský mafiánsky vodca sa dohodli, že si navzájom zabijú svojich rivalov. Alex U. (predtým známy ako Alex D., alias Turek) požiadal vodcu mafie Lajosa S., aby zabil jeho bývalého komplica Gy. D., s ktorým sa jeho vzťah zhoršil. Výmenou za vraždu, Lajos S. požiadal Tureka, aby popravil jeho rivalov, klan Pápayovcov. Z dôvodu prelínania oboch prípadov, príslušníci Pohotovostnej polície Národnej kancelárie pre vyšetrovanie (KR NNI) a NAKA v úzkej a nepretržitej spolupráci odhaľovali detaily oboch prípadov a zbierali dôkazy pre potreby trestného stíhania.

Prípad Gy. D.

Dňa 02.02.1999 v XV. okrese v Budapešti zaznelo dvadsať výstrelov v reštaurácii na ulici Szent Korona út.25/a.. V zadnom boxe reštaurácie sedeli traja ľudia. Gy. D. s manželkou a D. M. D., bulharský občan, jeho ochrankár. V dôsledku výstrelov do hlavy obaja muži okamžite zomreli. Páchateľ nechal manželku nažive. Vyúčtovanie trvalo niekoľko sekúnd, po ktorých vinník rýchlo opustil reštauráciu a spolu s komplicom, ktorý na neho čakal, utiekli z miesta činu autom.               Vyšetrovateľom Pohotovostnej polície Národnej kancelárie pre vyšetrovanie (KR NNI) sa v úzkej spolupráci so slovenskou partnerskou organizáciou NAKA podarilo odhaliť pozadie tohto trestného činu. Dôkazy jednoznačne potvrdzujú, že Lajos S. dal pokyn vraždiť dvom svojim mužom: Árpádovi Sz. a Karolovi B. Karol B. vypálil smrteľné výstrely zo samopalu Scorpion, pričom jeho spoločník Árpád Sz. mu zvonku zabezpečil miesto, aby sa do reštaurácie počas toho nikto nedostal.               Dvaja páchatelia – teda Lajos S., ktorý dal pokyny a vodič Árpád Sz. medzičasom zomreli, takže nemohli byť stíhaní. Objednávateľ vraždy Turek, teda Alex U. a Karol B., ktorý strieľal, však boli zadržaní, a to 08.10.2021. Zatiaľ čo Tureka zadržala Pohotovostná polícia Národnej kancelárie pre vyšetrovanie (KR NNI) v Budapešti pomocou Centra pre boj proti terorizmu (TEK), Karol B. bol zadržaný v rámci medzinárodnej operácie v Nemecku. Oboch mužov vyšetrovatelia vypočuli ako podozrivých z úkladnej vraždy viacerých osôb. Obaja sú momentálne vo väzbe. Centrum pre Odbor ochrany a cieľového pátrania Pohotovostnej polície Národnej kancelárie pre vyšetrovanie (KR NNI) vykonal v priebehu trestného konania všetky procesné úkony, ktoré jednoznačne potvrdzujú vinu oboch mužov. Po ukončení vyšetrovania Pohotovostnej polície Národnej kancelárie pre vyšetrovanie (KR NNI) dňa 25.11.2022 zaslalo podklady na začatie trestného stíhania Hlavnej prokuratúre Hlavného mesta, s ktorou počas celého vyšetrovania spolupracovali, pretože sa trestné konanie vykonávalo pod jeho dozorom.

Vo vyšetrovaní prípadu došlo k ďalšiemu vývoju. Už pred rokom našli vyšetrovatelia  Pohotovostnej polície Národnej kancelárie pre vyšetrovanie (KR NNI) sklad zbraní v Budapešti, kde slovenská zločinecká skupina ukrývala rôzne druhy zbraní. Pivnica v III. okrese slúžila na uskladnenie rôznych zbraní, ručných granátov a streliva. Vyšetrovatelia našli 8 rôznych druhov zbraní, vrátane samopalov, pištolí a dokonca aj revolver. Všetky boli funkčné. V sklade bolo aj 11 ručných granátov, ktoré boli rovnako funkčné a smrteľné do vzdialenosti 10-15 metrov. Policajti na mieste našli aj celkovo 455 nábojníc rôzneho kalibru. Proti majiteľovi skladu začali trestné stíhanie pre nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami. Síce žiaden z týchto predmetov nesúvisí s vraždou Gy. D., avšak sú spojené so zločineckou skupinou, ktorá vraždu spáchala.

zdroj fotografií: police.hu

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Objasnenie vraždy po 20 rokoch môže za úspech považovať iba nevyliečiteľný optimista. Pre nevyliečiteľných optimistov existujú zdravotnícke zariadenia s pomerne prísnym režimom. Napríklad v Záluží pri Nitre a Pezinku.

  2. Už boli o tom aj popísané knihy, v ktorých bolo skonštatované množstvo faktov s konkrétnymi páchateľmi. A hľa, teraz to objasnili.

  3. Podľa môjho názoru „osloboditeľ “ ktorý zbavil Dunajskú Stredu týchto vagabundov by mal byť za tento čin oslobodený …. :):):):):):):):):):):)

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img