ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

Bez menšín by Slovensko nebolo také, aké je

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v utorok 17. januára 2023 v rámci novoročných prijatí v Prezidentskom paláci predstaviteľov národnostných menšín.

Pri tejto príležitosti zdôraznila, že samostatnú republiku, ktorej 30. výročie si v tomto roku pripomíname, sme budovali spolu s našimi Maďarmi, Rómami, Rusínmi, Čechmi, ale aj Ukrajincami, Nemcami, Židmi, Poliakmi alebo Chorvátmi.

„Spolu s našimi menšinami sme zviedli boje za slobodu, proti autoritárskemu štýlu vládnutia a za dôstojné miesto v Európe. Dnešné Slovensko je naše spoločné dielo.“

Podľa prezidentky sa nám podarilo urobiť mnoho dobrého, aby občania a občianky patriaci k národnostným menšinám mohli rozvíjať svoju identitu, jazyky či kultúru, ktorá je našim spoločným bohatstvom: prijal sa zákon o používaní jazykov národnostných menšín, vznikla prvá menšinová univerzita, vznikli nové národnostné múzeá či Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Dodala však, že situácia nie je ideálna.

„Zástupcovia menšín dlhodobo volajú po dodržiavaní jazykových práv a potrebe venovať pozornosť všetkým regiónom. Upozorňujú, že čelia snahám označiť ich za kolektívneho vinníka. Pre vzájomnú dôveru potrebujeme aj transparentnú diskusiu o menšinovom zákone, ktorý bol aj v programovom vyhlásení vlády. Toto všetko sa nezmení zo dňa na deň, ale keď sa budeme empaticky počúvať a vecne diskutovať, spoločne môžeme dosiahnuť veľa. Želala by som si, aby sa nám darilo hľadať spoločnú vôľu, pretože iba takto urobíme zo Slovenska silnejšiu a odolnejšiu demokraciu v prospech všetkých.“

 

zdroj: prezident.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Anonym 20. januára 2023, 17:02 – “tato hlupana” to dotiahla v riadnych volbach na prezidentku. Kam si to dotiahol ty? Pochval sa!

  2. Vzhľadom na to, že ju nikto poriadne nepoznal, volil by som skôr výraz „ju dotiahli“. Ten čo to financoval sa sám pochválil.

  3. Že vraj dotiahla v riadnych voľbách… Anonym 19:45, ty si si teda riadne doprial akejsi návykovej látky !
    Ešte ani zďaleka nebolo jasné ako voľby dopadnú a už ju Kiska objímal so slovami : Zuzka budeš prezidentkou. Odkiaľ to asi tak vedel ?
    Celá tá voľba bolo iba divadielko pre takých rozumom jednoduchých ako tamtoho 19:45

  4. Dementii, aj to ze budete urazat ju, alebo mna, nic nemeni na skutocnosti, ze ona je prezidentka a vy ubohi mentalne emancipovani retardi co ztaska poukoncovali aspon ucnovky.

  5. Ahoj ujo mi spomínal že tvoja mama zdvihla ceny za služby vraj je kríza a keď si vymýva fuňu teplou vodou tak tl tiež ničo stojí

  6. Prezidentka ma pravdu v tom, ze ak my Slovaci mozeme byt za uplynulych 30 rokov na nieco hrdi, tak je to prave nase spolunazivanie s nasimi narodnostnymi mensinami a nasa statna mensinova politika. Mame nekonfliktne vztahy s nasimi mensinami, korektne vztahy so vsetkymi susednymi statmi. V parlamente nie je ziadna etnicka strana zvolena obcanmi. Ani slovenska,ani madarska,ani ziadna ina. Podla mna pohoda v tomto.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img