ISSN 1337-8481

nedeľa, 28. apríla, 2024

Pokroky na seredskom kaštieli v roku 2022: výmena krytiny nad severným rizalitom vďaka podpore z Ministerstva kultúry SR

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Marta Godáňová, GODY GROUP, s.r.o.  /  Od 1. januára 2021 má spoločnosť GODY GROUP s.r.o. na základe výsledkov obchodnej verejnej súťaže vyhlásenej vlastníkom, Mestom Sereď, v nájme časť objektu NKP Kaštieľ Sereď.

Na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu Trnava, projektovej príprave obnovy kaštieľa muselo predchádzať vypracovanie doplnkového architektonicko – historického výskumu, ktorého súčasťou je aj dendrochronologický výskum zameraný na datovanie drevených prvkov objektu a umeleckohistorický výskum. Ďalej museli byť spracované archeologický a reštaurátorské výskumy, ktorých rozsah taktiež určil KPÚ Trnava svojim rozhodnutím.

Už počas roka 2021 začal nájomca, v spolupráci s poverenými pracovníkmi KPÚ, s odpratávaním sutín a s čistením objektu. So súhlasom pamiatkového úradu boli odstránené niektoré novodobé priečky. Boli doplnené vypadnuté alebo zvetrané časti muriva obvodových stien, ktoré vznikli ako následok zatekania cez poškodený strešný plášť alebo neúplný odkvapový systém.

Boli odhalené a vyčistené nosné trámy dreveného povalového stropu nad 1.NP, kedy sa ukázal rozsah poškodenia a hniloby drevených trámov, kde najmä záhlavia trámov v mieste uloženia ale aj drevené prvky v ploche sú z väčšej časti prehnité. Z dôvodu dlhodobého zatekania do objektu kaštieľa cez neuzatvorené okenné otvory, sú trámy povalového stropu v mieste uloženia do obvodovej steny kompletne odhnité.

V závere roka 2021 sa podarilo zrealizovať statickú stabilizáciu a opravu havarijného stavu krovu v najviac poškodenej časti strechy (severná časť dvojtraktu západného krídla v blízkosti napojenia na severný rizalit), ktorý staticky pôsobil a narúšal korunnú rímsu muriva. Kompletná obnova krovu nad severnou časťou západného krídla po napojenie na severný rizalit, pozostávala z výmeny poškodených častí prvkov krovu, doplnenia chýbajúcich prvkov, chemického ošetrenia dreva, kompletnej výmeny latovania, strešnej krytiny a klampiarskych prvkov.

Obnova strechy bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

V roku 2022 úspešne pokračovala obnova severného rizalitu, ktorá bola zakončená výmenou krytiny. Táto výmena krytiny sa realizovala s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Za ústretovosť a pomoc ďakujeme Ministerstvu kultúry.

Tešia nás pozitívne reakcie verejnosti na začaté práce na obnove kaštieľa, ako i odborná pomoc členov občianskeho združenia Vodný hrad, dobrá spolupráca s pracovníkmi pamiatkového úradu a mesta Sereď. 

foto: GODY GROUP, s.r.o.

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Toto zaujalo: Z dôvodu dlhodobého zatekania do objektu kaštieľa cez neuzatvorené okenné otvory, sú trámy povalového stropu v mieste uloženia do obvodovej steny kompletne odhnité.
    Ďakujeme úžasné mu 12 ročnému vedeniu mesta p. Bruchom a jeho hlasnou trúbou Veslom. Síce ste ušetrili ako také hraboše milióny ale pár stovák na zadebnenie okien ste nenašli. Vynikajúca práca, najlepší hospodári.

  2. Toto je chvaly hodne, ze sa veci pohli aspon trochu. Bohuzial ovela dolezitejsie bolo a je, robit obchvat mesta zvlast ked malo vedenie mesta informaciu, ze sa bude zatvarat most! nehovoriac o castych nehodach na dialnici kedy je mesto uplne upchate. Obchvat kazdeho mesta by mal byt uz dnes uplnym standardom.

  3. Simka, Sered obchvat mesta davno ma. Vola sa R1…

    Bezmozgovec, cize ked to chatra od 89 tak to mohlo chatrat aj 12 rokov pocas uzasneho primatora, vyborne..

  4. A kde ma mesto postaviť obchvat? Vedľa uz stojaceho?

    Co sa týka kaštieľa, pokiaľ dobre viem mesto malo ochotu ho opravovať ale nakoľko bolo cirkvou postavené do majetkospravneho sporu tak n8c nerobili, lebo ved naco keby prehrali a kaštieľ by dostala cirkev

  5. Ten spor trval max.2 roky, slabá výhovorka. Skôr povedzme iný fakt a to že bývalé vedenie mesta dvakrát zmarilo investovanie externých zdrojov priamo do kaštieľa a raz do parku svojou neschopnosťou a nevôľou kaštieľ opravovať.

  6. A čo s tým má koniec roka ty muj zlatej nemeckej? Mimochodom, Ondrej má najväčší podiel na tom, že sa konečne začalo s kaštieľom niečo robiť.

  7. Namiesto toho čo investujete do tejto “čiernej diery” ste mohli peniaze použiť na niečo zmysluplnejšie napr. nejaké detské ihrisko v parku alebo športový areál alebo niečo na opravu mosta…

  8. Alebo do štadiónu. Minimálne 15 mega. Nech je zábavka. A ešte po 200 000 ročne na chod súkromného klubu. Tam treba liať. Preto táto diera vypadá, ako vypadá, keď sme tu mali takto zmýšľajúcich….

  9. Simi 18. januára 2023, 7:43 Obchvat mesta? Čo???
    Archeológ 18. januára 2023, 20:01 Ten podnikateľ mal radšej investovať do mosta?Či čo???

  10. O ďakujem že môžem platiť dane ktoré idú na nevhodný projekt Ulicu mám ako tankodrom a za 40rokou sa na nej nespravili nič Už tvrdo rozmýšľam že prestanem platiť mestu dane zalial nedajú veci do poriadku

  11. Jednoduchí ľudia ovplyvnení bruskovymi blabolmi….
    Aj ste ten článok čítali?
    Veď peniaze z mesta nie sú žiadne spomínané!
    Súkromný (!) Podnikateľ za svoje prachy a prachy z fondov ktoré sú určené na obnovu pamiatok minul tesne na obnovu pamiatky. Keby nebol úspešný on tak sa za to opravuje pamiatka INÁ INDE!!!
    Nikto tu netvrdí a ani sa to nedeje žeby mesto lialo milióny do kaštieľa. Podľa popisu stačilo kúpiť pár sto metrov štvorcových OSB a zadebnit okna a kaštieľ mohol byť v lepšom technickom stave. Ale aj na to bolo predchádzajúce vedenie lakome. Tak mu záležalo na kultúrnom dedičstve…
    Most opravuje SSC, mesto s opravou ako takou a financovaním nej nič nemá. Detské ihrisko v parku malo byť za Nórske fondy, pýtajte sa Brucha prečo ten projekt za státisíce (zadarmo!) odsabotoval…

  12. Článok je jasný a zreteľný. Súkromná spoločnosť aj za pomoci vonkajších zdrojov renovuje národnú kultúrnu pamiatku. Isté jedince, ktoré nevedia prehltnúť prehru, sa snažia podsúvať nezmysly a nepravdy, len aby očiernili. Vážený anonym, prestaň mestu platiť dane. Potom nám sen o nejaký čas napíš, ako to dopadlo. Rád sa pobavím. Je očividné, o čo ti ide.

  13. To detské ihrisko alebo rozbitý most som myslel obrazne… mohlo to byť hoci čo iné zmysluplnejšie trebárs nový pub, nový asfalt na ceste hoci čo iné ako toto…
    Ten kto vidí v tomto budúcnosť je stratený prípad … koľko eur by bolo ešte potrebných aby kaštieľ slúžil napr ako reštaurácia, kaviareň, atrakcia, múzeum alebo hoci čo? Zatiahne to úspešný podnikateľ? Bude mu to rentabilné?
    čas ukáže

  14. Ziadna rekonstruovana historicka budova nie je rentabilna! Napiste sem jedinu na Slovensku ktora ma aspon nulovy hospodarsky vysledok.

  15. Truľovi z 19. januára 2023 o 8:46! Nevieš a táraš. Práve za primátorovania Martina Tomčányiho bolo vykonaných niekoľko pokusov o získanie vonkajších zdrojov na opravu kaštieľa.
    Dobre si prečítaj článok Ľ. Veselického Kašieľ očami občana a zistíš, že ak sa niečo nepodarilo, vina Martina Tomčányiho ani poslancov to nebola.
    https://www.seredskenovinky.sk/clanok/2019-03-18-kastiel-ocami-obcana

    Výber nájomcu na kaštieľ urobilo mesto tiež za pôsobenia Martina Tomčányiho. Tak zalez a čuš!

  16. Na tom či bol úspešný to primátor Tomčányi ovplyvniť nemohol. Ale urobil všetko pre to, aby úspešný bol. O výsledku rozhodovali iní. Tak tu nespochybňuj primátorovo úsilie.

  17. Veselickeho znamy clanok obhajoby Bruska, jooj to je srandy.
    Veslo este aj v tom clanku nepises pravdu resp. to co hovoril Brucho. Prva sutaz nebola uspesna preto lebo Bruchovi sa nepacilo kto to vyhral…
    Druha, vyhovorky na dlhe obstaravanie. No a tretia je uz znamy pribeh kedy mesto „vraj“ nevedelo, ze ma sutazit dodavatela a peniaze prepadli…
    Ja sa len cudujem, ze ked na meste boli taki odbornici ako je mozne ze trikrat dodrbali sutaz?
    A tie kecy o prevadzkovych nakladoch a podobne, ja by som sa rad spytal, Dom Kulutry, Mestsky Urad, Skoly….to vsetko je ziskove? Naco ich potom pevadzkujeme???
    Hlavny dokaz ze Bruchove vedenie mesta s kastielom nechcelo nic urobit su vyjadrenia Krajcovica – ten vzdy hovoril ze to je cierna diera na peniaze a vzdy hovoril ze nebudu peniaze na prevadzku…
    Ale vsak toto bol klasicky styl Brucha, ked sa nieco pokazilo tak to hodil vzdy na niekoho ineho (stadion, energetika, luzenec…) ale ked s anieco podarilo tka len vdaka jemu a krajcovicovi….

  18. Len hlupák môže porovnávať prevádzkovanie škôl s objektom z roku 1841, ktorý je v zozname stavieb chránených pamiatkový úradom.

  19. Anonymovi z 19. januára 2023, 22:24
    Daj výsledok hospodárenia z roku 2020, 2021 a 2022. Potom uverím v rentabilnosť zámku Vígľaš.

  20. Ani zdravotníctvo nie je rentabilné . Tak prestaňme liečiť ľudí.
    A vlastne aj cesty sa pokazia aj chodníky. Tak načo ich opravovať.
    A keby sa nerobila žiadna údržba , koľko peňazí by sa ušetrilo…::):):D:)(??

  21. Anonym z 20. januára 2023 o 13:38!
    Ty si teda riadny ťulpas. Porovnávaš neporovnateľné.
    Maslowova pyramída potrieb
    1. fyziologické potreby
    2. potreba bezpečia, istoty
    3. potreba lásky, prijatia, spolupatričnosti
    4. potreba uznania, úcty
    5. potreba sebarealizácie
    6. potreba sebatranscendencie (duchovné potreby)

    Aby si mohol fungovať (fyziologické potreby) musíš byť zdravý.
    Aby si sa mohol bezpečne pohybovať (potreba bezpečia) musia byť chodníky schodné.
    Ak budeš chorý a po chodníkoch nebude možné prechádzať, pomôže ti odporúčanie, aby si sa išiel pozrieť do kaštieľa?
    Zdravotníctvo rentabilné je. Podľa dnešného systému žiaľ iba pre zdravotné poisťovne.
    Kvalita ciest a chodníkov zodpovedá miere starostlivosti o ne jej správcov.
    Nechci byť chytrý za každú cenu. Nezabúdaj na súvislosti pri riešení problémov a skús trochu rozmýšľať.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img